0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Fotografie Instellingen Licht

Zo vind je altijd het beste licht tijdens het maken van je foto’s

Licht is heel belangrijk tijdens het maken van foto’s. Dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Maar hoe weet je nu waar het beste licht is?

Als je een model gaat fotograferen of een mooi plekje in huis zoekt om te fotograferen is het eerste waar je op let waarschijnlijk waar je het beste licht kunt vinden. Misschien heb je een favoriet plekje in je huis en fotografeer je daar het liefst.

Toch kan het soms op een nieuwe plek of op een donkere dag best lastig zijn om het licht te vinden. Vandaag laat ik je zien wat ik tijdens elke shoot doe om het licht te vinden.

Draai net zolang tot het licht op z’n mooist is

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn, maar het is zo zonde als je het vergeet. Daarom laat ik je zien wat een andere richting voor verschil maakt tussen drie foto’s op dezelfde locatie.

Een simpele tip om het beste licht te vinden is om je hand op te houden en te kijken hoe het licht valt. En dan net zo lang te draaien tot het licht het mooist is op je hand.

BTS Robin voorbeeld foto zoek het licht-1

Ik zit hier in de deuropening en schiet naar buiten toe. Omdat er een grijs vlak achter haar rug zit heb je geen last van tegenlicht. Maar er komt daardoor dus ook niet al te veel licht op haar gezicht.

Fotoshoot instellingen (1)

In principe een prima foto, maar het licht kan beter.

BTS Robin voorbeeld foto zoek het licht-2

We blijven op dezelfde locatie, ik hou dezelfde instellingen aan. Het enige dat ik doe is m’n model even draaien.

Fotoshoot instellingen

Veel mooier, helderder licht.

BTS Robin voorbeeld foto zoek het licht-3

Hier wilde ik nog even wat meer drama in de foto en schoot in de deuropening. Inclusief het drama van een lengte van 1.68 en een model die een stuk langer is én op de drempel staat.

Fotoshoot instellingen (2)

Nog meer ‘vlak’ licht op het gezicht. Ik hou van contrast in foto’s, maar bij als ik een vrouw fotografeer probeer ik het contrast altijd zo laag mogelijk te houden. Zeker in het gezicht.

Zie je dat ik bij alle drie de foto’s dezelfde instellingen gebruik en hoeveel verschil er zit tussen de eerste en de laatste twee?

Het is dus soms echt zo simpel als je model (en jezelf) even een rondje laten draaien om te kijken waar het licht het mooist valt.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tip. Vertel me in de comments wat jij de makkelijkste fotografie tip ooit vond en hoe je die hebt toegepast. Heb je andere vragen over betere foto’s maken? Laat het me gerust weten. Vragen beantwoorden vind ik één van de leukste dingen om te doen.

 

317 Shares

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Xarifa
  1 februari 2018 at 09:50

  Licht is inderdaad heel belangrijk. Ik heb pas een nieuwe telefoon gekocht, dus daar ben ik nu vooral mee aan het spelen en het licht is hier soms net iets te, ookal ga ik er anders voor zitten/staan/liggen

  • Reply
   Heleen
   1 februari 2018 at 18:03

   Als je teveel licht hebt in het algemeen hebben de meeste telefoons een optie waarmee je je licht naar beneden bij kunt stellen. Heb je hier al eens naar gekeken?

 • Reply
  Laura | I scream beauty
  1 februari 2018 at 11:22

  Wat een handige tips heb je gedeeld!

  • Reply
   Heleen
   1 februari 2018 at 18:04

   Thanks Laura, graag gedaan 🙂

 • Reply
  Yvonne
  1 februari 2018 at 11:23

  Goed licht is altijd zo mega belangrijk! Ik fotografeer ook veel en in die donkere dagen is licht zo’n belangrijk ding voor mij.

 • Reply
  nicole
  1 februari 2018 at 13:01

  Hoe kan ik dit in de praktijk nu precies toepassen? Dat is me nog niet helemaal duidelijk.

  • Reply
   Heleen
   1 februari 2018 at 18:06

   Hey Nicole! Wat ik eigenlijk vooral probeer te zeggen is dat veel mensen (waaronder ik) te weinig gewoon even een rondje om hun onderwerp lopen terwijl ze foto’s maken. Soms denk je dat je de beste hoek te pakken hebt, maar kan het toch nog mooier.

 • Reply
  Lynn
  1 februari 2018 at 16:16

  Wat licht toch allemaal kan doen. Heel handige tips.

  • Reply
   Heleen
   1 februari 2018 at 18:07

   Thanks Lynn. Licht maakt zeker heel veel verschil.

 • Reply
  Tania
  1 februari 2018 at 16:18

  Prachtige foto’s vooral die laatste. Ik vind het vaak moeilijk om het juiste licht te vinden

  • Reply
   Heleen
   1 februari 2018 at 18:08

   Dankjewel. Meestal is dicht bij een raam een goede beginplek. En dan dus om je onderwerp heen lopen om te kijken waar je het mooiste licht hebt.

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl
  1 februari 2018 at 18:50

  Handige tips! Ik vind het altijd best een uitdaging om het juiste licht te vinden, dus dit helpt wel!

 • Reply
  Eva
  2 februari 2018 at 07:33

  Hele fijne tip! Licht is inderdaad één van de belangrijkste elementen tijdens het fotograferen. Zo jammer dat er nu in de winter zo weinig licht is!

 • Reply
  Debbythechocoholic
  6 februari 2018 at 15:45

  Licht is enorm belangrijk, maar vind het enorm lastig dat je de lichtinval gemakkelijk ziet op bv producten of bokalen (foodpics/ flatlays). Met het shooten van een model zelf heb ik geen ervaring.

 • Leave a Reply