0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Instellingen

Welke lens koop je voor mooie foto’s?

Je kunt met minder goede apparatuur maar met kennis betere foto’s maken dan iemand met de duurste en beste lenzen zonder kennis. Toch is het erg handig om iets te weten of lenzen. Vandaag laat ik je het verschil zien tussen een aantal lenzen en leg ik je uit waar je op kunt letten.

Deze blogpost komt uit m’n boek Fotografie voor niet nerds. Onderaan deze blogpost vind je meer info

Toen ik begon met fotograferen en een hele lange tijd daarna gebruik ik ‘gewoon’ m’n kitlens van 18-55 mm.

Na een paar jaar kreeg ik de 50mm f1.4. Een hele fijne lens waar ik veel plezier van  heb gehad en waar je vast en zeker vaker iets over hebt gehoord. Omdat ik tot een paar jaar terug heel veel in mijn thuisstudio fotografeerde merkte ik dat ik meer ruimte nodig had. Voor een iets wijder shot moest ik echt tegen de muur van de ruimte gaan staan.

Ik heb toen een 35mm lens cadeau gekregen en dat is op dit moment nog steeds mijn favoriete lens.

De keuze kan voor jou heel anders zijn en daarom zet ik een aantal voorbeelden op een rijtje.

0027

0028

Hier houd je rekening mee:

Er zijn wat lenzen betreft twee dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Wat je met je lens vast wilt kunnen leggen
 • De lichtsterkte van je lens

De lichtsterkte duidt op: welk diafragma kan je lens halen? f3.5, f1.4, f1.8? Een lager getal zorgt voor meer mogelijkheden met je scherpte diepte. Je kunt met een lager getal ook meer licht binnenhalen.

Hierboven zag je de verschillen in wat je kunt vastleggen. Een aantal voorbeelden van een close-up zie je hieronder. Alle foto’s zijn vanaf hetzelfde punt gemaakt en met het laagste diafragma getal dat mogelijk was. Je ziet hier ook dat bij de 18mm  alles scherp is en bij de 50mm heel veel onscherpte te zien is.

0030

Featured image

Zoomlens of een vast brandpunt?

Nog een overweging die je moet maken als je een lens gaat kopen is of je kiest voor een zoomlens of voor een vast brandpunt. Er zijn voordelen voor beide soorten, maar ik gebruik al jaren geen zoomlens meer.

Een zoomlens heeft als voordeel dat je kunt zoomen, dat is logisch. Je kunt vanaf één plek meerdere afstanden meepikken.

Voor mij is dit geen argument. Een vast brandpunt zorgt ervoor dat je wel móet lopen om je onderwerp goed in beeld te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je wel creatief móet kijken. Lopen doet ontzettend veel voor je creativiteit. Als je een zoomlens hebt ben je eerder geneigd die ook zo te gebruiken en word je heel snel een beetje lui.

Een ander voordeel van een vast brandpunt is dat de lichtsterkte van de lens vaak beter is. De lens is gemaakt voor die afstand.

Geen budget meer over?

Moet je er gewoon even mee doen, dan is dat ook geen probleem: werk met wat je hebt en ga daarna pas kopen. Op die manier weet je ook veel beter wat je wilt en nodig hebt. Als je een zoomlens hebt kun je jezelf natuurlijk ook gewoon alvast aanwennen om meer te lopen.

Ik weet zeker dat je jezelf verbaasd met de hoeveelheid mogelijkheden als je niet op één punt blijft staan.

Test je lens uit

Wil je goed gebruik leren maken van jouw lens? Ga dan eens oefenen met wat je nu al hebt.

De opdracht is simpel: ga op één plek staan en fotografeer één vast onderwerp. Kijk wat het verschil is tussen de verschillende lenzen en afstanden.

Stel, je hebt een kitlens van 18-55 mm. Je begint bij 18mm en werkt door tot 55mm. Als je dan echt bezig bent, zie je wat bijvoorbeeld lege ruimte om een onderwerp heen kan doen. Je ziet misschien een beetje vervorming. Je ziet misschien dat je meer sfeer krijgt als je dichterbij komt.

Dat soort dingen spreken heel erg vanzelf, maar bijna niemand test het ook echt uit. Als je uit je hoofd weet dat op een bepaalde afstand jouw lens iets specifieks doet met de sfeer van de foto heb je daar voor altijd heel veel plezier van.

Ga aan de slag

Er zijn ontzettend veel mensen met een gigantisch dure camera en lenzen die gewoon op de automatische stand fotograferen. Als ik dat op straat zie, breekt m’n hart altijd een klein beetje. Het is bijna nooit een bewuste keus, maar veel mensen denken dat het moeilijk is en geven het daarom na een paar keer tobben op.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

346 Shares

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Balou
  4 april 2018 at 20:54

  Zit er ook aan te denken om een goede fotocamera aan te schaffen. Thanks voor deze handige tips!

 • Reply
  Quirina
  5 april 2018 at 06:32

  Zelf fotografeer ik ook en weet eigenlijk best veel over dit soort dingen, moet ook zeggen top artikel!

 • Reply
  Fleur
  5 april 2018 at 06:36

  Wat een duidelijke uitleg. Ik ben niet zo thuis in al die lenzen en heb dus zeker wat geleerd

 • Reply
  Marion
  5 april 2018 at 12:45

  Ik ben altijd zo blij met jouw tips. Ik zou alleen wat meer tijd moeten nemen om dingen uit te proberen.

 • Reply
  Foodie Marjan
  18 april 2018 at 11:03

  Super handig die foto’s met meerdere lenzen gemaakt. Ik heb zelf nooit een idee welke lens ik nou waar nodig voor zou hebben. Dit helpt me mooi op weg!

  • Reply
   Heleen
   15 juni 2018 at 09:28

   Goed om te horen!

  Leave a Reply