0
Heleen Schrijvershof
Fotografie Nabewerking

Wanneer kies je nu eigenlijk voor zwart wit foto’s?

Zwart wit foto’s: ze zijn prachtig. Tenminste, heel veel dan. Soms heb je van die foto’s waarbij het lastig is om te kiezen voor zwart wit of kleur.  Je kunt het natuurlijk puur op je gevoel doen, maar vandaag laat ik je zien hoe je een bewuste keuze kunt maken.

P.s: deze post kun je met deze foto heel makkelijk op je Pinterest bord bewaren. Voor als je nu even geen tijd hebt.

P.s.s: krijg je elke week mijn mail? Hierin staat deze week nog een extra tip in, gewoon omdat ik het zo tof vind dat je mijn mailtje elke week leest. Nog geen mail? Dat is onderaan deze post heel snel opgelost.

Wil je meer inspiratie opdoen voor zwart wit foto’s? Hier vind je mijn Pinterest bord

15 Shares

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Daisy || Diyaata
  2 juni 2016 at 20:49

  Wat een fijne tips, dankjewel! Ik dub heel vaak of ik het wel of niet moet doen.

  • Reply
   Heleen
   7 juni 2016 at 08:58

   Bedankt voor je comment Daisy en graag gedaan 🙂 Als je ermee aan de slag bent gegaan: laat het me gerust weten, ik ben benieuwd 🙂

 • Reply
  Babs
  6 juni 2016 at 10:24

  Heleen, zie je veel verschil als je fotografeert met zwart wit of dat je een kleurenfoto later bewerkt en zwart wit maakt?

  • Reply
   Heleen
   7 juni 2016 at 08:59

   Hey Babs! Ja, absoluut. Ik vind het contrast van zwart wit uit camera altijd net een beetje niksig. Dit is natuurlijk smaakgevoelig. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik achteraf zelf contrast enz kan bepalen en dat doe ik liever vanaf een kleurenfoto.

   • Reply
    Babs
    7 juni 2016 at 09:17

    Ik heb gisteren met mijn camera wat zwart wit foto’s van Tom gemaakt, ik zal ze deze week op Instagram plaatsen 🙂
    Ik ga nog kijken of ik ze ga bewerken maar op het eerste gezicht zien ze er mooi uit.
    Ben best benieuwd hoe jij ze zou bewerken 🙂

  • Reply
   Richard
   18 oktober 2018 at 08:09

   Elke foto die je neemt is in kleur, ook al stel je de camera in op z/w.
   Dat komt omdat de camera een kleurensensor heeft.
   Heleen zegt dat er verschil is in contrast, maar dat klopt niet helemaal.
   Als je in jpeg fotografeert, dan heb je een kleurenbestand dat al bewerkt is in de camera. In veel camera’s kun je het contrast verhogen of verlagen.
   Natuurlijk kun je in Photoshop of Lightroom beter contrast toevoegen.

   • Reply
    Heleen
    18 oktober 2018 at 11:52

    Klopt, ik fotografeer zelf altijd wel in RAW en bewerk altijd achteraf altijd na (ook het contrast dus) Ik bedoel dus eigenlijk hoe het contrast eruit ziet.

 • Reply
  Gionno
  10 april 2018 at 13:27

  Dag Heleen. Leuke tips. Of ik voor zwart-wit of kleur kies, hangt bij bij vooral af van welke camera ik gebruik. Compactcamera’s hebben de eigenschap dat je veel beeld krijgt met grote scherptediepte. Dan maakt zwart-wit t rustiger. Bij een telelens op een spiegelreflexcamera, krijg je vaak mooie achtergronden en kun je vaker in kleur fotograferen. Los daarvan is zwart-wit vaak tijdlozer, dus dat kan ook een overweging zijn.

  Groet, Gionno

  • Reply
   Heleen
   15 juni 2018 at 09:31

   Bedankt voor je aanvulling Gionno. Er zijn inderdaad nog veel meer overwegingen. Bij mij is rust op beeld (bijvoorbeeld door een lager diafragmagetal) inderdaad ook een grote afweging. Foto’s met een drukke omgeving zet ik niet zo snel om in zwart wit.

  Leave a Reply