0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie Licht

Hoe maak je mooie foto’s met fel licht en harde schaduwen?

Het is dan misschien nog steeds koud buiten, maar ik heb de lentekriebels alvast goed te pakken. En dat komt dan vooral door de zon.

De zon in de zomer – maar ook als ‘ie laag staat in de winter – kan best lastig zijn als je bezig bent met het maken van je foto’s.

Hoe je nu precies omgaat met licht tijdens het maken van je foto’s is één van de meest gestelde vragen ooit.

In eerdere blogposts heb ik al geschreven over fel licht, tegenlicht en weinig licht. Vandaag ga ik je laten zien wat je kunt doen als je juist creatief gebruik wilt maken van ‘moeilijk’ licht. Je kunt om de felle zon heen werken, maar je kunt er ook slim gebruik van maken

Waarom fel licht en harde schaduwen?

Even kort door de bocht genomen is vlak en effen licht –zeker voor vrouwen- erg flatteus en geeft het een mooi beeld op de huid. Eigenlijk de basis van waaruit je meestal wilt werken:

Merel Groot klein zonder watermerk-93

Maar als je eenmaal een aantal ‘veilige’ shots qua licht hebt gedaan is het leuk om te werken met fel licht. Fel licht zorgt voor een heel andere sfeer.

Je creëert er een stoerdere look mee (daarom staat contrast in het gezicht ook goed bij bijna elke man) en het kan een lekker zomers gevoel meegeven aan je foto’s. Het zorgt daarnaast voor een warme gloed over je foto. Omdat ik bij de rest van m’n foto’s vaak neig naar een effen, ietwat koele tint is dat een fijne manier om afwisseling aan te brengen in je fotoshoot.

Waar hou je rekening mee?

Als je gaat fotograferen in fel licht zijn er aantal dingen waar je op moet letten:

Sfeer en creativiteit is mooi, maar als je model vindt dat ze niet flatteus overkomt ben je nog steeds nergens. Je moet er daarnaast op rekenen dat het iets meer tijd kost om de juiste hoek te vinden van waaruit je gaat shooten. En het is voor je model allesbehalve fijn om in de felle zon te kijken.

Een felle zon zorgt ervoor dat er schaduwen op het gezicht vallen dat je normaal probeert te vermijden. Je wilt nog steeds niet dat er zwarte kringen onder de ogen vallen bijvoorbeeld. Je kunt dit voorkomen door het model iets omhoog te laten kijken.

Noor Evers-27

Daarna laat je het model draaien om te kijken waar het licht het mooist uitkomt. Ook ga je zelf om je model heen lopen om te kijken wat een mooie hoek is. Je kunt kijken naar een streep die over het gezicht loopt of een mooi patroon.

Als fotograaf sta je lekker met je rug tegen de zon in, maar je model vind het meestal niet zo heel fijn om constant in de zon te kijken. Daarom is het fijn als je aftelt en in de tussentijd je model haar ogen laat dichtdoen.

Stappenplan

+ Maak eerst een paar veilige shots met effen licht

Merel Groot zonder watermerk-61

+ Ga daarna kijken of je het felle licht en de schaduwen terug kan laten komen, maar dat het gezicht nog steeds even belicht is. Loop om je onderwerp heen en kijk goed het licht valt.

Noor Evers-42

+ Ga daarna voluit en probeer hoeken uit waarop het gezicht vol belicht wordt

Estee van Hal-12

Merel Groot zonder watermerk-53

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

 

 

 

283 Shares

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Laura
  6 maart 2018 at 10:38

  Wauw heel mooie foto’s, zeker die ene waarbij je model een beetje omhoog kijkt! Altijd handig om zo’n tips te lezen, want ik ben zelf volop aan het experimenteren met mijn nieuwe lens.

 • Reply
  Sjoukje - Profbloggers
  6 maart 2018 at 11:09

  Goeie tips! En wat een mooie foto’s! Goed punt ook dat je alleen goede foto’s kunt maken als je model vindt dat het zin heeft. Ik maak vooral foto’s van kinderen, daar is dat nog veel meer het geval. Als ze niet willen, dan kan het licht nog zo mooi zijn, maar dan wordt het toch niks. 🙂

 • Reply
  Janine
  6 maart 2018 at 11:17

  Wat een goede tips! Ik ben echt geen held in foto’s maken met de zon erbij haha.

 • Reply
  Emma - That Healthy Kitchen
  6 maart 2018 at 13:18

  Wow Heleen wat een goede tips allemaal zeg!!! En prachtige foto’s maak je. Ik ga je volgen op IG 🙂

 • Reply
  Tom Outdoor
  6 maart 2018 at 18:19

  Wauw wat een gave foto’s!
  Zitten ook goede tips bij, Thanks!

 • Reply
  Eva
  6 maart 2018 at 19:08

  Mooie foto’s! Ik vind dat je alles altijd zo lekker duidelijk uitlegt, heel fijn!!

 • Reply
  Jorien
  6 maart 2018 at 23:03

  Goede tips! Ik zou echt meer stil moeten staan bij dit soort dingen, want ik maak gewoon een foto, zonder ergens rekening mee te houden.

 • Reply
  nicole
  7 maart 2018 at 08:22

  Als ik ooit iets met schaduwen wil doen op foto’s dan kom ik zeker terug bij deze post!

 • Reply
  Frederique
  11 maart 2018 at 16:42

  Goede tips die je in de praktijk ook echt kunt gebruiken, thanks.

 • Leave a Reply