0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Instellingen

Sluitertijd: hoe zit ‘t nu precies?

Wat is de laatste keer dat jij je sluitertijd bewust hebt ingesteld? Misschien heb je al je aandacht op je diafragma gestort omdat je zo graag scherptediepte onder controle wilt krijgen. Je sluitertijd is net zo belangrijk en werkt samen met je diafragma. Maar hoe werkt het dan precies? In deze video zie je het én ga je het uittesten.

Lees je liever? Hieronder vind je de tekst:

Hoi, ontzettend leuk dat je weer kijkt naar de fotochallenge. Vandaag gaan we het hebben over je sluitertijd.

Als het de eerste keer is dat je kijkt: welkom! Ik ben Heleen Schrijvershof en op mijn website zie je dat ik je kan helpen met foto en video en dat doe ik je door het of te leren of ik kan het voor je doen, dus laten maken.

Het leren is natuurlijk ontzettend leuk, maar er zijn heel erg veel bronnen op internet die soms best intimiderend kunnen zijn waardoor je denkt: ik snapt het al niet, maar nu helemaal niet meer. Met deze fotochallenge ga ik je stap voor stap elke keer iets nieuws leren en het je ook uit laten proberen.

Vandaag gaan we het hebben over sluitertijd.

Dit is onderdeel van de belichtingsdriehoek. Eerder hebben we het al gehad over ISO en diafragma en dan over diafragma over wat het te maken heeft met licht, maar ook met scherptediepte. Dus als je die nog niet hebt gezien, kijk die dan zeker nog even terug, want die zijn heel erg belangrijk, ook voor deze over sluitertijd.

Vorige keer heb ik het ook al kort gezegd: als je een foto gaat maken en je gaat op de manuele stand fotograferen (dat is uiteindelijk het doel van deze fotochallenge) dan ga je kijken: oké, wat vind ik belangrijk? Hoe ga ik beginnen, waar begin ik?

Je begint met je ISO waarde.

Niet alleen omdat het een hele makkelijke instelling is, maar ‘ie ook – behalve als het licht heel erg verandert – meestal wel op één punt blijft staan. Dus als je dat eenmaal hebt ingesteld, ben je daar over het algemeen mee klaar.

Daarna ga je kijken: wat vind ik op dit moment het belangrijkste voor deze fotoshoot?

Stel je voor: je vind scherptediepte belangrijker dan beweging, dan ga je eerst naar je diafragma kijken. Want die heeft te maken met je scherptediepte. En als je beweging belangrijk vind – je wilt bijvoorbeeld wapperende haren – dan ga je eerst kijken naar je sluitertijd. Ze hebben allebei te maken met licht, maar op die manier kun je het onthouden. Dus: ga je voor beweging, dan ga je voor sluitertijd. Ga je voor scherptediepte, dan ga je voor diafragma.

sluitertijd 1

 

Hoe kan ik m’n sluitertijd nu het beste instellen?

Wat je moet weten over sluitertijd is dat het wordt omschreven als een bepaalde hoeveelheid tijd. Een deel van een seconde. Dit kan 1/50 deel zijn, dat kan 1/2000 deel zijn.

Als je net zoals ik, niet zo heel erg goed bent in wiskunde, dan kan dit soms best een beetje intimiderend overkomen. Dat is ook de reden… vooral sluitertijd is de reden waarom ik drie jaar lang – ook betaalde shoots – heb gefotografeerd op de automatische stand omdat ik bang was dat ik het niet zou begrijpen.

Daarom is de fotochallenge ook zo belangrijk: ik kan je wel van alles vertellen, je kunt overal van alles lezen, maar als je het niet gaat uitproberen, weet je niet wat jouw camera doet en dat is uiteindelijk wat je wilt weten.

In het kort: 1/50 deel van een seconde is vrij lang. 1/2000 deel van een seconde is heel kort. Dit doet twee dingen. Stel je voor je zit op 1/50, dan komt er vrij lang licht op je sensor. Dit doet twee dingen: je hebt een lichtere foto en er is meer ruimte voor beweging.

Stel je voor: 1/2000: dat is heel kort. Er komt maar heel kort licht op de sensor. Dat betekent dus dat je foto iets donkerder wordt, maar je hebt ook minder beweging. Je hebt korter licht op de sensor. Er is dus minder tijd voor beweging. Het is veel sneller. Dat is in het kort gezegd wat je sluitertijd in je camera doet.

Hoe kun je nu weten welke sluitertijd bij welke situatie het beste is?

Dat ga je nu als eerste testen. Volgende week gaan we allebei de onderdelen: diafragma en sluitertijd samenvoegen. Want dan weet je pas echt hoe het werkt. Voor deze week ga je uittesten hoe alleen je sluitertijd werkt.

Je zoekt even een vrijwilliger op, misschien moet je iemand omkopen. Je gaat iemand een aantal keer rondjes laten lopen in je kamer. Het maakt niet uit hoe licht het is, probeer een effen lichtomstandigheid te creëren. Dat is met het bewolkte weer van deze week perfect.

Je begint bij het langste sluitertijd getal dat je kunt vinden. Dat kan misschien 1/15 zijn, daar kom je wel uit. En dan ga je iemand rond laten lopen. En dan zul je zien dat er heel veel licht binnenkomt en heel veel beweging.

Daarna ga je opbouwen. En je gaat door tot de snelste sluitertijd. Maakt ook weer niet uit wat het precies is, je moet gaan zien wat het doet. Je gaat iemand constant rondjes heen en weer laten lopen. Je zult zien dat er bij 1/50 er heel veel licht is en veel beweging en bij 1/2000 is er minder licht en minder beweging.

Je kunt het ook testen met een druppelende kraan. Je gaat de kraan kleine druppeltjes laten druppelen en op 1/50 ga je zien dat er veel licht is en dat de druppel heel langzaam als een soort straaltje naar beneden komt. En bij 1/2000 ga je zien dat het echt als één druppel binnenkomt en dat je veel minder licht hebt.

Dat is de challenge van vandaag, ik hoop dat je het op deze manier niet alleen gaan snappen, maar ook echt gaat begrijpen,dat je zelf weet hoe het er op jouw camera uitziet.

Mocht je een schema willen, hieronder vind je een schema vinden waar je in bepaalde situaties precies kunt zien in welke ‘range’ je ongeveer moet zitten voor een snel, duidelijk beeld tijdens je fotoshoot.

sluitertijd 2

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

En hier vind je mijn boek dat ik speciaal heb geschreven voor mensen die willen weten hoe het echt zin zonder te worden bedolven onder termen die je niet nodig hebt en veel te veel theorie.

Weet je al wat meer over je instellingen maar krijg wil je de belangrijkste info op één poster voor aan je muur of in je tas? Kijk dan eens naar mijn posters waarmee je in één oogopslag de juiste camera instellingen ziet staan voor elke situatie.

Poster camera instellingen (2)

 

463 Shares

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Amelie van Writings by Amelie
    24 september 2018 at 16:11

    Handig om te weten! Goed beschreven!

  • Leave a Reply