0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Compositie Fotografie Instellingen Licht

Simpel mooie foto’s maken als de zon niet schijnt

Als je denkt dat je alleen foto’s kunt maken als de zon uitbundig schijnt en er lekker veel licht is heb ik goed nieuws voor: je kunt ook prima mooie foto’s maken op druilerige dagen. Makkelijker nog dan met een felle zon. Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet.

 

Situatie

Een beetje een druilerige herfstdag waar heel af en toe een waterig zonnetje door de wolken schijnt.

Locatie

In een natuurgebied met een bezoekerscentrum. Speciaal gekozen omdat we op die manier de mooie bladeren als achtergrond konden gebruiken. Maar ook een open veld en een mooie tuin en gebouwen vol klimop. Ik ben qua locatie altijd op zoek naar variatie.

Instellingen

ISO 50│ f3.2 | 1/80 | 35 mm lens

Tips

  • Het lijkt soms alsof je voor foto’s met natuurlijk licht veel licht nodig hebt. Veel licht maakt het je wel makkelijker, maar je kunt ook met weinig licht goede foto’s maken. Het voordeel van minder licht is dat je geen rekening hoeft te houden met te fel licht. Meer tips over fel licht vind je hier. 
  • Het enige dat je hoeft te doen is je instellingen aanpassen. Dat kun je doen met je ISO waarde, maar daar heb ik hier niet voor gekozen. Omdat ik diafragma f3.2 heb gebruikt kwam er alsnog vrij veel licht binnen en ook de sluitertijd was traag ->1/8. Die combinatie zorgde voor een goede belichting.
  • De sluitertijd was dus 1/80 wat aan de trage kant is. Maar nog wel voldoende snel om een scherpe foto te krijgen. Mijn lens was 35 mm en een makkelijk uitgangspunt voor jezelf is dan om nooit lager dan 1/35 te gaan zitten. Zelf houd ik dan ook altijd nog marge aan. Dus ik zou nooit lager dan 1/50 kiezen. 1/80 is dus wel traag, maar niet té.
  • Voor deze foto heb ik gekozen voor f3.2, dit zorgt ervoor dat de bomen op de achtergrond mooi onscherp zijn, maar de schommel niet helemaal onscherp. Had ik voor f1.8 gekozen was dit veel onscherper geweest en dat wilde ik niet.
  • Waar ik verder nog rekening mee heb gehouden is de omlijsting voor de foto: het frame van de schommel zorgt voor mooie lijnen in de foto.
  • Je kunt ook zien dat ik de foto vanaf een lager punt heb genomen (vanaf de grond) en dat zorgt ook weer voor een ander beeld dan wanneer ik op gelijke hoogte zou staan.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

446 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply