1
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Fotografie Instellingen

Scherpe foto’s mét beweging │ Zo doe je dat

Wil jij meer beweging in je foto’s, maar moeten er ook onderdelen scherp zijn? Ik laat je vandaag aan de hand van een voorbeeld zien hoe je dat doet.

Situatie

Een kamer waar het licht van één kant komt

Instellingen

ISO 160 │ f 2.2  │1/60 │ 35 mm lens

Tips

 • Voor deze foto wilde ik graag beweging in het haar krijgen. Om er toch voor te zorgen dat het gezicht scherp was moest ik dus rekening houden met de sluitertijd.
  Die was voor deze foto eigenlijk nog belangrijker dan het diafragma.
 • De volgorde waarin ik de keuzes maak is dan als volgt: ik stel een ISO waarde in die genoeg licht binnenlaat, maar niet teveel. Ik zit meestal tussen de 160 en 400. Dit doe ik een beetje intuïtief en pas ik alleen aan als ik het met m’n diafragma en sluitertijd niet red. Daarna kies ik welke instellingen belangrijker is voor een foto: het diafragma of de sluitertijd. In 95% van de foto’s is dat het diafragma (voor mij)
  Meestal laat ik de sluitertijd afhangen van het diafragma.
  Maar in dit geval is de beweging belangrijker dan dat de achtergrond (on)scherp moet zijn, dus ga ik uit van de sluitertijd.
 • Een handige manier om een veilige sluitertijd te krijgen is om ‘m niet langzamer te laten sluiten dan de hoeveelheid mm die je gebruikt – in je lens of op welke afstand je zit met je zoomlens.
  Ik gebruik nu dus een 35 mm, dus ik zou technisch gezien minimaal een sluitertijd moeten hebben van 1/3 om ‘m zonder statief scherp te kunnen krijgen.
  Maar ik geef mezelf altijd marge en ga eigenlijk nooit lager dan 1/50 voor de zekerheid.
  In dit geval haal ik het ook met 1/60.
 • Doordat ik het model haar hoofd om laat draaien krijgt ze door die trage sluitertijd wel lekker veel beweging in het haar. Dit geeft de foto een soort dromerig effect. Zeker in combinatie met de zwarte achtergrond.
 • Let wel: ik heb deze foto meerdere keren gemaakt om ‘m helemaal te krijgen zoals ik wilde.

Take-away

Wees niet bang om te werken met een langzame sluitertijd. Doe je dit niet zo vaak? Houd er dan rekening mee dat je dit een paar keer achter elkaar doet. Zo kom je in ieder geval thuis met een foto waar je blij mee bent. Niet te snel opgeven of te ongeduldig werken dus.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

0 Shares

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Kees
  31 december 2019 at 07:50

  De regel 1/lens is voor uit de hand genomen foto’s. Hier kun je een statief gebruiken.

  • Reply
   Heleen
   2 januari 2020 at 14:38

   Klopt helemaal Kees. Ik fotografeer (bijna) altijd uit de hand. Bedankt voor de aanvulling 🙂

 • Reply
  jacob
  19 juni 2020 at 05:50

  Jou rekenmethode werkt alleen bij FullFrame
  Bij een cropsensor camera en zonder stabilizing, zou ik een andere rekensom hanteren.
  1,5 x het aantal mm

  100mm x1, 5 = 1/150e.
  Nog klopt dit niet geheel.
  Veel crop sensors hanteren de APS-C sensor welke weer 1.6x is ten aanzien van de FullFrame en zou je dus 1,6x moeten doen

  Bij de APS-H welke 1.3x is ten opzichte van de FullFrane. Zal je dus korter kunnen zitten kwa sluitertijd.

 • Leave a Reply