0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Fotografie

Achter de schermen bij een modellen fotoshoot in m’n achtertuin

Het is niet de eerste keer dat ik het zeg: je kunt overal goede foto’s maken. Je hoeft echt geen fancy locatie te hebben om iets moois neer te zetten. Daarom vond ik het ook zo leuk om te zien dat de post over de fotoshoot in het tuincentrum zo goed bekeken is. Vandaag neem ik je mee tijdens de fotoshoot van Britt. In m’n achtertuin dus.

Model: Britt de Koning

Haar en make-up: Style by Livia. Instagram 

In m’n tas

Voor deze shoot heb ik alleen gebruik gemaakt van m’n 50 mm 1. 4 lens. Wat ik zo tof vind aan beautyshoots is dat ik een groot gedeelte heel erg close-up kan schieten en daar houd ik enorm van. Ik heb een 35 mm en een 50 mm lens en tijdens m’n shoot heb ik alleen gebruik gemaakt van de 50 mm.

Als achtergrond heb ik mijn inklapbare scherm gebruikt met aan de ene kant wit en de andere zwart. Hier vind je een soortgelijk scherm.

Britt-8

Het licht en het weer

De shoot viel op een bewolkte dag waarop de zon af en toe verraderlijk door de wolken heen piepte.

Mijn tuin is niet heel groot en ik heb alle kanten uitgetest. Ik raad je aan dit zelf ook te doen. Ook al lijkt het licht op het gezicht effen, probeer ook andere plekken uit. Zet je model op een plek, kijk hoe het licht valt. Maak een test foto en laat ‘r zo een paar keer een rondje draaien.

Het zal je verbazen hoe verschillend het licht op het gezicht kan vallen. Als je het leuk vind maak ik hier binnenkort nog een keer een video over.

Britt-34

Instellingen

Deze shoot heb ik dus altijd tussen de f1.4 en f2.2 gezeten. De afweging hiervoor heb ik als volgt gemaakt:

 • Ik begin met het kiezen van m’n ISO waarde. Hier verander ik vrijwel nooit meer iets aan. Deze dag was het licht best fel en dus heb ik de hele shoot op ISO 100 gezeten
 • Daarna kies ik wat belangrijk is voor mij tijdens de shoot: scherpte-diepte (diafragma) of beweging (sluitertijd)
 • Ik kies deze keer voor scherpte-diepte en stel m’n camera dus in op een hoog diafragma (klein getal) Deze keer tussen de f1.4 en 2.2. Dit zorgt dus voor veel licht op de sensor.
 • Daar pas ik mijn sluitertijd dan weer op aan. Ik werk deze shoot met vrij snelle sluitertijden tussen de 1/400 en 1/1000. Dit zorgt dus voor minder licht op de sensor. Dit is om mijn hoge diafragma te compenseren.

Wil je hier meer over weten? In mijn boek Fotografie voor niet nerds geef ik je voorbeelden en schema’s waarin ik je dit allemaal uitleg.

23 Shares

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Vera
  14 december 2017 at 09:01

  Wauw, wat een prachtige fotos. Ik vind die wenkbrouwen zo leuk haha

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  14 december 2017 at 09:59

  Heel leuk om te zien hoe zo’n shoot in z’n werk gaat, ook qua visagie enzo. En leuk om te zien dat je er dus niet altijd een superfancy locatie voor nodig hebt!

 • Reply
  Dionne
  14 december 2017 at 10:34

  Mooie post weer, die foto’s ook pfff Ik ben officieel fan!

 • Reply
  Yvonne
  14 december 2017 at 10:45

  Prachtige foto’s en de video is ook mooi gemaakt! Inspireert me 😀

 • Reply
  nicole
  14 december 2017 at 13:02

  Ik vind de foto’s prachtig! Knap dat je dit kunt.

 • Reply
  Tine
  14 december 2017 at 14:33

  Knappe foto’s en erg handig dat je zoveel tips meegeeft, ik ken zelf heel weinig van portretfotografie dus zeer zinvol om te lezen welke stappen je hebt genomen om tot je sluitertijd enzovoort te komen

 • Reply
  Dhini
  14 december 2017 at 21:22

  Heel erg leuk video`s. Prachtig foto`s heb je gemaakt

 • Reply
  Eke
  16 december 2017 at 08:22

  Leuke video! Ik vind het model echt prachtig en de make-up supertof! Eindresultaat mag er wezen1

 • Leave a Reply