0
Heleen Schrijvershof
Compositie Fotografie

Zo gebruik ik de regel van derden voor mooiere foto’s

De regel van derden is één van de meest gebruikte én bekende regel als het gaat om compositie voor je foto’s. Het grote voordeel van slim gebruikmaken van compositie is dat je ook betere foto’s krijgt met je telefoon of compact camera. Voor als je op vakantie bent en je hebt geen zin om je spiegelreflex mee te sjouwen. Of voor als je ‘m simpelweg niet hebt.

Vandaag laat ik je zien hoe je deze regel kunt toepassen.

Wat is de regel van derden?

img250

Dit grid is het ‘ideaalplaatje’. Veel mooie foto’s hebben hun belangrijkste onderwerpen op de snijvlakken van deze lijnen staan. Dit zorgt voor een interessanter beeld dan je onderwerp in het midden van foto’s te plaatsen.

Voorbeelden

img252 img254

Hier is de de regel niet toepast. De belangrijkste dingen gebeuren in het midden. In principe is er niets mis met dingen in het midden plaatsen, maar het oog wil af en toe verrast worden en dus werkt dit beter:

img253 img255

Het is niet de bedoeling dat je nu bij elke foto denkt: als ‘ie maar in het grid past. Het is een richtlijn, je onderwerpen hoeven niet precies op de lijn te staan. Op mijn foto’s zul je ook zien dat ze vaak ongeveer in de richting van de lijn zitten.

Persoonlijk pas ik deze regel heel vaak toe. Kijk maar mee:

img217

In een portret is het oog het belangrijkste punt. Daar kijk je het eerst naar. Die heb ik dus op een snijpunt van een lijn geplaatst.

img208

Angelique (4 of 12)

Op deze manier zorg je ervoor dat je het oog verrast en dat maakt de foto gewoon langer leuk om naar te kijken.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

123 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply