0
Heleen Schrijvershof
Poseren voor mannen
Fotografie Poseren

Poseren voor mannen

Zoals beloofd na al de poseer tips voor vrouwen: de variant voor mannen.

Eigenlijk komt het in het kort hierop neer: doe precies het tegenovergestelde van de tips voor vrouwen.

In deze blogpost ga ik voor het gemak ook uit van een man die sterk op foto’s wil overkomen en niet ‘te vrouwelijk.’ Voel je je hierbij niet thuis? Kijk dan nog eens de andere poseer tips terug, wellicht vind je daar wat je zoekt.

De drie belangrijkste dingen waar je rekening mee houdt als je mannen poseert (of foto’s maakt van jezelf)

Sterke look

Vrouwen willen graag een vrouwelijke look, waarbij je de lijnen van het lichaam laat zien. Dit geldt voor elke vrouw en het maakt niet uit welke maat iemand heeft. Mannen willen graag een sterke look en daarom probeer je alle dingen die een man vrouwelijk te laten lijken om te buigen en dat vooral niet te doen.

Bij een vrouw zou ik nooit de armen zo breed maken als bij de eerste foto hierboven. Bij een man staat dat juist wel erg mooi.

Bij een vrouw gaat de kin naar beneden. Bij een man juist niet. Bij een sterke look breng je de kin wel naar voren. Zeker als iemand wat voller is om een onderkin te compenseren. Maar nooit naar beneden. Een belangrijk onderdeel van een mannelijke look is een krachtige kaaklijn. Als je die naar beneden brengt wordt het meer puntig en dat is niet mooi bij mannen.

Traditionele rolverdeling

Poseren voor mannen

Emancipatie is niet echt populair bij poseren voor mannen. Mannen hebben een krachtige uitstraling en zullen dan ook de beschermde rol op zich nemen in de meeste foto’s. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik vind dat op foto’s mannen beter uitkomen als ze de leiding nemen qua lichaamstaal.

Loveshoot

Leg de armen van de man ook altijd over die van de vrouw. Andersom voelt raar aan en maakt de armen van de vrouw onnodig breed. Terwijl mannen dit juist graag zien.

Loveshoot

En bij bijna elke shoot met een koppel maak ik een variatie op deze pose: de man kijkt naar de vrouw en de vrouw naar de camera. Hierbij is de man eigenlijk een soort accessoire. Afgezien van een aantal mannelijke modellen hebben mannen meestal net iets minder zin in de shoot dan een vrouw en dat vinden ze meestal helemaal niet erg. Vaak vinden ze het een prettig begin en kunnen ze er zo een beetje inkomen.

Kies een look die bij de sfeer van de shoot past.

Meestal kies ik uit twee opties als het gaat om de soort look van een shoot.

Poseren voor mannen

Als het een modellen portfolio shoot is ga ik richting de Calvin Klein look. Maar dan met wat meer kleding. Een wat stoerdere, cleane look dus.

Poseren voor mannen

En die vul ik vaak aan met wat meer losse shots. Zorg voor genoeg variatie.

Poseren voor mannen

Als de mannen meekomen voor bijvoorbeeld een familie shoot ga ik eerder richting de klassieke look en hier horen ook wat meer klassieke poses bij zoals deze. Als je niet weet wat het beste past: kijk naar de kleding die iemand meeneemt of vraag het gewoon. Soms ga ik voor een combinatie, maar bijna altijd kies ik voor één van de twee.

Mijn plan van aanpak tijdens het shooten van mannen:

1 Kijk welke sfeer bij de man past

2 Kijk welke look je neer wilt zetten die bij de soort shoot en jouw stijl past.

3 Bij sommige mannen duurt het wat langer voordat ze zich op hun gemak voelen, maar eenmaal aan de slag is het makkelijker om mannen poses te geven omdat ze over het algemeen minder aanwijzingen nodig hebben. Je eerste taak is dus dat ze zich op hun gemak voelen.

4 Zorg voor een sterke look

5 En houd rekening met de rolverdeling.

6 Mannen kunnen wat meer schaduw en harde lijnen in hun gezicht hebben dan vrouwen. Je kunt tijdens het shooten of achteraf best wat contrast gebruiken.

7 Een zwart wit nabewerking staat bij bijna elke man heel erg mooi. Probeer verschillende soorten nabewerkingen uit.

Extra tip:

Een shoot met een man is heel anders dan met een vrouw. Houd hier rekening mee. Nog meer als bij vrouwen hebben mannen de neiging om ongemakkelijkheid weg te lachen en een uitstraling te hebben van: dit is belachelijk en ik hoop dat ik zo snel mogelijk weer iets anders kan gaan doen. Dit is geen probleem, zeker als je hier rekening mee houdt. In mijn ervaring helpt het heel erg als ik flauwe grapjes maak over dat ze alleen maar mee zijn gekomen als accessoire en ze ruimte geef om te wennen.

Het voordeel van een man fotograferen is dat poses er eerder natuurlijk uitzien. De eerste voorwaarde hiervoor is dat ze zich op hun gemak voelen. Soms duurt dit wat langer dan de andere keer, maar jij als fotograaf bent hiervoor verantwoordelijk. Zorg dus dat je duidelijk bent in je aanwijzingen.

Na een poosje vind ik veel mannen shoots eigenlijk makkelijker omdat, als ze eenmaal op gang zijn, ze bijna nooit terugvallen in: ik weet niet wat ik aan het doen ben. En dat zie ik bij vrouwen wel vaak gebeuren.

Zorg dus dat je ze het gevoel geeft dat je weet wat je doet, breek het ijs en maak flauwe grapjes. Zo makkelijk kan het dus zijn.

Ik ben heel erg benieuwd naar de foto’s die jij van mannen of jezelf hebt gemaakt waar je trots op bent. Laat in de comments hieronder een linkje achter en deel jouw favoriet. Heb je vragen? Stel ze ook gerust.

Bibliotheek met gratis foto goodies

In de bibliotheek (toegang krijg je hieronder) vind je een heel uitgebreid magazine over poseren voor vrouwen. Download ‘m gratis:

1 Shares

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Bjarne-Vidar
  8 september 2015 at 19:45

  Thanks Heleen voor de tips! En ik heb 2 foto’s van me zelf waar ik stiekem best trots op ben, en ook nog eens zelf geschoten heb!

  https://instagram.com/p/7JC1xin_Tf/?taken-by=bjarnvidar

  https://instagram.com/p/7Np–OH_fg/?taken-by=bjarnvidar

  • Reply
   Heleen
   10 september 2015 at 18:38

   Die zijn inderdaad erg leuk! Ze waren me eerder al opgevallen omdat ze zo lekker energiek overkomen.

 • Reply
  Marleen Zoë
  10 september 2015 at 15:21

  http://freespiritedsouls.com/i-the-man/ <- Hier heb ik mijn shoot gehad met een man. (ik bedoel dit niet als reclame maar om te laten zien (: )

  • Reply
   Heleen
   10 september 2015 at 18:47

   Is helemaal prima hoor! Hele mooie foto’s. Zeker de laatste is favoriet. Heb jij ook gemerkt dat mannen na een poosje meer op hun gemak zijn? Ik kan me voorstellen dat je deze foto’s ook in deze volgorde hebt gemaakt.

  Leave a Reply