0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie Instellingen Poseren Voor fotografen

Poseren en toch spontane foto’s? │ Zo doe je dat

Hoe maak je nu spontane foto’s terwijl je klanten niet dagelijks voor de camera staan? Eigenlijk wil je dan poseren, maar dan moet het vooral niet geposeerd lijken. Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet.

Situatie

Een dag met zon en wolken

Instellingen

ISO 125 | f2.8 | 1/320 | 35mm lens

Tips

  • Op een zonnige dag als deze loop ik voordat m’n klanten aankomen altijd even een rondje. (zie vorige post) Niet alleen om te kijken naar mooie plekjes, maar ook om te kijken hoe de zon staat.
    Toen ik dit straatje zag wist ik dat ik hier wilde shooten, maar dan moest ik daar niet te lang mee wachten omdat de zon er uur later volop zou schijnen. Dit zie je alleen maar als je even de tijd neemt om te kijken. Zo voel je je tijdens het shooten veel zekerder omdat je al weet waar je naartoe gaat.
  • Dit soort momenten kun je wel een beetje sturen, maar nooit helemaal poseren. Sommige stellen doen dit uit zichzelf, andere moet je een beetje sturen. Je voelt dit snel genoeg aan de sfeer.
  • Insider tip: jonge stelletjes hebben gek genoeg vaak net iets meer reserve. Ik houd hier zelf rekening mee qua tijd.
  • Hoe het stel het ook aanpakt: je kunt niet verwachten dat je met dit soort poses kunt beginnen. Dat kost altijd wat tijd en dan kijk je gewoon zelf hoe het loopt.
  • Als je een koppel hebt dat makkelijk poseert hoef je alleen nog maar een beetje te tweaken. Dus bijvoorbeeld: een hand op een andere plek, iets dichter naar elkaar toe enz.
  • Voor mij werkt het zo: ik poseer eerst de vrouw, dan pas ik de pose van de man daarop aan. Dat is omdat vrouwen veel kritischer zijn en mannen het over het algemeen wel best vinden. Als de vrouw dus mooi op de foto staat is de foto al snel goed.
  • Wat voor mij ook goed werkt is dat ik eigenlijk altijd wel een paar flauwe grapjes maak over dat mannen tijdens  fotoshoots vooral als accessoires dienen. Op die manier ontspant de man als dat nodig is en daardoor ontspant de vrouw: die voelt zich vaak verantwoordelijk over hoe de man zich voelt -> want het is vaak haar idee.

Take-away

Loop even een rondje voor je klant er is. Kijk wat past bij het koppel. Dit kun je van tevoren in het mailcontact al een beetje zien, maar in het eerste half uur zie je het pas echt goed. Ga bij het poseren uit van de vrouw en pas de man daarop aan.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

0 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

Vraag of opmerking? Hier kun je me direct bereiken