0
Heleen Schrijvershof
Compositie Fotografie Ideeën Voor fotografen

3 manieren om mooie foto’s te maken op een lelijke locatie

Natuurlijk zou het super fijn zijn als we allemaal elke dag de beschikking zouden hebben tot het Rijksmuseum op de achtergrond of een strand.

Maar soms moeten we gewoon foto’s maken in een saaie of zelfs lelijke omgeving. Gewoon, omdat het binnen een uurtje geregeld moet zijn of omdat jouw buurt niet zo fotogeniek is.

Locatie scouten is één van de leukste dingen die ik als fotograaf mag doen. Je kunt lekker op onderzoek uitgaan en kijken welke outfit het beste bij welke locatie zou passen.Als je weet wat je zoekt en waar je op moet letten maak je het jezelf een heel stuk makkelijker.

In deze blogpost ga ik vaak hebben over diafragma’s. Geen idee waar ik het over heb? Lees dan eerst deze blogpost

We gaan drie locaties bekijken en gaan het hebben over:

 1. Wat is het grootste probleem aan deze locatie?
 2. Hoe maak ik hier een goede foto?

Oké, de fantastische locaties waar we vandaag mooie foto’s moeten zien te maken:

De portiekflat

Robin_-13

Is het geen plaatje? Een portiekflat met uitzicht op de snelweg.

Wat is het grootste probleem aan deze locatie?

Als je outfit foto’s maakt wil je dat de achtergrond zo rustig mogelijk is. Het gaat om jou, niet om de locatie. Natuurlijk kun je de locatie wel laten zien, maar het moet in ieder geval niet afleiden. Deze locatie maakt dat vrij lastig, want er gebeurd ontzettend veel. Ramen aan de ene kant, een hek aan de andere kant en op de achtergrond een snelweg.

Hoe maak ik hier een goede foto?

Robin_-9

Kom dichterbij. Als de locatie echt teveel afleidt kun je als eerste beginnen met simpelweg een foto te maken waarop je minder van die locatie ziet. Wat je hierbij krijgt is dat het oog direct naar het gezicht gaat. Ook al zijn het outfit foto’s: je wilt ook details zien. Een hele shoot met close-ups is niet handig voor een outfit, maar deze zonnebril en hoed wil je natuurlijk gewoon laten zien.

Nog een voordeel: ik heb hier gefotografeerd met een diafragma van 1.8. Bij de foto hierboven trouwens ook. Je ziet dus dat het bokeh effect (scherpe diepte) veel groter is bij een close-up.

De garageboxen

Robin_-16

Wat is het grootste probleem aan deze locatie?

Het probleem lijkt op de portiekflat. Er gebeurt teveel. Maar mijn grootste bezwaar is eigenlijk: het zijn gewoon lelijke garages.

Je hebt heel af en toe van die gave garageboxen. Oudroze of knalgeel. Maar deze? Nope, hier valt weinig van te maken.

Hoe maak ik hier een goede foto?

Robin_-17

Het enige dat bij deze locatie werkte was ‘m in z’n geheel onzichtbaar te maken. Je ziet aan de linkerkant een struikje staan en daar heb ik gebruik van gemaakt.

Ik ben achter de struik gaan staan en heb door de blaadjes heen gefotografeerd. Het model keek de andere kant op waardoor de foto meer een lifestyle look krijgt.

Waar je op moet letten bij dit soort doorkijkjes is dat de blaadjes het gezicht niet bedekken en dat er genoeg van de outfit overblijft. En zorg ervoor dat je hiervoor ook weer kiest voor veel scherpte diepte. Hier heb ik 1.8 gebruikt.

De bouwval met de gave auto.

Robin_-19

Wat is het grootste probleem aan deze locatie?

Toen we een rondje deden om een mooie locatie te zoeken viel mijn oog gelijk op deze auto. Achter de auto staat een boom en dat was het frame waar ik naar op zoek was.

Het lastige was dat er daarnaast nog zoveel gebeurde. Er stond een grote witte deur, er was een tuinhek en op de foto zie je nog net een randje van een geparkeerde auto. Veel te veel afleiding dus weer. Daarnaast wilde ik het model vol in beeld omdat we tot nu toe vooral close-ups hadden gemaakt.

Hoe maak ik hier een goede foto?

Robin_-20

Wat het belangrijkste was bij het maken van deze foto is het zoeken naar het juiste frame. Waar zie je zo min mogelijk van de omgeving en zoveel mogelijk van het model en haar jurk? Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat het model eruit springt?

Het voordeel van deze plek was, dat er schaduw was. We hadden dus vrij veel ruimte om te staan waar we wilden: recht voor de auto met alleen de auto en de bomen in beeld. Dat deze foto midden in een woonwijk is gemaakt zie je er niet aan af en dat was precies de bedoeling.

Kijk door je camera naar het model. Wanneer zie je zo min mogelijk van de omgeving? Ga van daaruit werken en zorg ervoor dat je in dat frame veel opties hebt om uit te kiezen. 

Robin_-21

Bonustip: werk altijd met de wind mee. De wind waaide op dit moment perfect de goede kant op. Als dat niet zo was geweest had ik het model gedraaid. Deze jurk vraagt natuurlijk gewoon om beweging en dit zorgt voor nog meer om naar te kijken en dat is precies wat je wilt.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

77 Shares

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  diana
  16 juni 2015 at 09:35

  van dit soort tips hou ik! met die blaadjes ga ik zeker eens proberen, erg leuk effect geeft dat!
  bij mij in de achtertuin is het echt mega lelijk en rommelig, ik ga eens proberen om met deze tips toch gave foto’s te maken. ik weet alleen nog niet of t gaat lukken haha. want t is er echt lelijk en rommelig 😛

  • Reply
   Heleen
   16 juni 2015 at 13:57

   Haha, het was zo leuk, want ik ging foto’s maken voor deze serie en dacht eerst aan instellingen enz maar kwam er toen achter dat het op die locatie echt niet mooi was. Het was hier dus ook eigenlijk werken met wat je hebt en daarom vond ik het zo’n leuk onderwerp.
   Daarom weet ik zeker dat het jou ook lukt. Afleiden, afleiden, afleiden. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
   Over een poosje heb je altijd een mooie achtergrond om foto’s van te maken, die eigen tuin is gewoon een beetje compensatie 😀

 • Reply
  Tania
  13 december 2017 at 08:57

  Wat een goeie tips. Ga ik proberen te onthouden als ik nog eens foto’s maak

  • Reply
   Heleen
   13 december 2017 at 13:24

   Fijn! Zo simpel kan het soms zijn 🙂

 • Reply
  Marion
  13 december 2017 at 11:06

  Ik hou ook van dit soort tips. Ik denk dat wij ons vaak te veel laten (af)leiden door een minder fraaie omgeving.

  • Reply
   Heleen
   13 december 2017 at 13:11

   Ja, dat denk ik ook inderdaad. Dat is ook best logisch omdat het op al die foto’s net lijkt alsof iedereen altijd maar prachtige locaties tot z’n beschikking heeft. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn 🙂

 • Reply
  Eke
  13 december 2017 at 20:27

  Goed om te weten dat je met je diafragma je scherpte diepte kan regelen, ik ga er binnenkort eens mee spelen!

 • Reply
  Babs
  14 december 2017 at 08:53

  Fijne tips! Ik kamp ook vaak met saaie locaties, zo kan je dat dus heel mooi oplossen!

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 10:44

   Ja toch? Je kan echt overal mooie foto’s maken.

 • Reply
  Eva
  14 december 2017 at 10:27

  Wat een fijne tips! Ik ben momenteel zelf heel erg aan het experimenteren met mijn foto’s, dus deze tips ga ik ook eens uitproberen

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  14 december 2017 at 10:39

  Handige tips! Waar ik ook wel benieuwd naar ben: vraag je ook toestemming als je bijvoorbeeld in een portiek foto’s maakt? Je bent er natuurlijk wat langer bezig dan wanneer je alleen even langsloopt en direct een foto maakt.

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 10:49

   Goed om te horen. Goeie vraag! Eigenlijk nooit. Dit was toevallig een portiekflat van iemand die ik ken, maar ik ben nooit geneigd om het te vragen. Zelf heb ik altijd een: ik vraag niks, maar ik bedank ze hartelijk als ze even komen kijken en dat heeft tot nu toe altijd gewerkt. Uitzonderingen hierop zijn natuurlijk een boomgaard, tuin of boerderij van iemand. Maar als er ook andere mensen lopen doe ik het niet. De meeste mensen vinden het juist leuk en ik zorg ervoor dat ik geen privé dingen op de foto zet of ze tot last ben. Ik heb zelfs een keertje aardbeien met chocolade gekregen omdat een vrouw ons aan het werk zag en die toevallig net had gemaakt.
   Wat ik wel doe als ik bijvoorbeeld foto’s maak in een cafeetje ofzo, dat ik tegen omzittende mensen zeg dat zij niet op de foto komen. En dat wordt altijd wel echt gewaardeerd.

 • Reply
  amylia
  14 december 2017 at 17:51

  hehe grappig! je kan inderdaad wel op elke locatie mooie fotos maken!

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 10:49

   Absoluut!

 • Reply
  Gabrielle
  16 december 2017 at 07:08

  Leuke en handige tips! Die bouwval met de foto is juist echt super gaaf hoe jij hem hier gebruikt als achtergrond!

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 10:50

   Dankjewel! Ja, ik hou wel van een combinatie van vrouwelijk en stoer en dat komt hier juist heel mooi uit.

  Leave a Reply