0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Instellingen Licht

Mooie foto’s maken op donkere dagen met weinig licht.

De afgelopen paar weken krijg ik steeds meer vragen over hoe je nu foto’s maakt tijdens deze donkere dagen als er weinig licht is. In deze blogpost vertel ik je over hoe je toch mooie foto’s maakt als het weer en het licht niet met je meewerken.

Deze blogpost kwam eerder online als gastblog bij Eiland Meisje en ik heb ik door de vele vragen hier nog en keer overgenomen.

Vandaag laat ik je aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat dat echt niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Een korte disclaimer vooraf: ik werk met natuurlijk licht en gebruik geen lampen. Dit is mijn persoonlijke stijl, uiteraard is er niets mis met het gebruik van lampen. Ik houd alleen ontzettend van het gemak en vooral van de look die natuurlijk licht heeft. Doe vooral wat jij fijn vindt. In deze blogpost hebben we het dus alleen over natuurlijk licht.

Wat wil je voorkomen?

Net als bij de vraag: hoe fotografeer je op een dag met (te)veel licht beginnen we met de vraag: wat willen we eigenlijk voorkomen? Het grootste probleem op een donkere dag is… donkere foto’s.

Dit klinkt natuurlijk nogal voor de hand liggend, maar als je het zo simpel zegt is de oplossing ook vrij simpel: zorgen dat we meer licht in onze foto’s krijgen.

Britt groot zonder watermerk-15

^iso 1000 – diafragma f2.5 – sluitertijd 1/160

De voordelen van minder licht

Geloof het of niet: donkere dagen hebben ook een voordeel. Minder licht geeft meer drama en dat kan ontzettend mooie effecten geven. Als ik bij deze foto ontzettend veel licht zou hebben van meerdere kanten zou deze foto heel anders uitgepakt zijn.

ISO waarde camera instellingen

^ Voorbeeld uit het boek Fotografie voor niet nerds

ISO en licht

In het voorbeeld hierboven (dat je ook in het boek zult vinden) zie je wat een verschil ISO waarde kan maken zonder verdere instellingen aan te passen.

Misschien ben je een beetje bang om je ISO waarde aan te passen omdat je ruis wilt voorkomen. Iedere camera is anders en mijn tip is altijd: ga eens op verschillende momenten verschillende onderwerpen fotograferen met telkens een hogere ISO waarde. Ga eens uitproberen tot hoe ver jouw camera mooie foto’s maakt zonder ruis. Bekijk ze op je laptop om zo goed te kunnen zien tot hoever je kunt gaan in verschillende situaties.

Britt groot zonder watermerk-17

^ iso 1000 – diafragma f2.5 – sluitertijd 1/160

Je ziet dat ik bij deze foto precies dezelfde instellingen heb laten staan. Dat kan tijdens jouw shoot natuurlijk heel anders zijn. Het betekent alleen dat ik blijkbaar passende instellingen heb gekozen voor deze (niet al te grote) ruimte en daar houd ik het voor nu dus ook bij.

De bron van het licht

Ook heel belangrijk is de plek van het licht. Waar komt het licht vandaan? Zorgt het voor schaduw op een gezicht of harde schaduwen op een product? Verplaats je onderwerp net zolang tot je genoeg licht hebt op het voor jou belangrijkste onderdeel.

Britt groot zonder watermerk-23

^ Iso 200 – diafragma f1.8 – sluitertijd 1/50-

Focus

Over het belangrijkste onderdeel gesproken. Je oog wil graag direct weten waar het naar moet kijken op een foto. Scherpte diepte kan hierbij helpen, maar licht is ook heel erg belangrijk.

Mijn uitgangspunt is: focus op het gezicht als het om een persoon gaat en kijk bij een product wat het belangrijkste is.

Zorg dat daar het meeste licht op valt. Je ziet ook direct dat ik mijn ISO waarde heb teruggehaald naar ISO 200. Simpelweg doordat ik dichter bij het raam kom en dus veel meer direct licht heb.

Volgorde van werken

Oke, de ISO waarde is dus bepaald: 200. Met het ISO instellingen begin ik altijd. Het is de simpelste instelling en blijft tijdens de meeste shoots gelijk. Dat dit niet altijd zo hoeft te zijn bewijst deze fotoshoot, maar over het algemeen laat ik ‘m lekker staan zodra ik ‘m bepaald heb.

Daarna ga ik kijken wat voor mij nu het belangrijkste is: diafragma of sluitertijd.

Allebei hebben ze effect op het licht, maar diafragma zorgt ook nog eens voor scherpte diepte en met sluitertijd kan ik kiezen voor veel of weinig beweging in m’n beeld.

In dit geval is er geen reden voor beweging in m’n foto en wil ik wel graag scherpte diepte en dus kies ik voor f1.8.

Dus: m’n ISO waarde staat ‘maar’ op 200 & m’n f1.8 diafragma zorgt voor veel licht. Ik kies ervoor om de ISO waarde te compenseren met de sluitertijd: 1/50. Dit betekent dat er een vrij lange tijd licht op de lens komt.

Manuele stand

Op de automatische stand had ik dit beeld nooit voor elkaar gekregen. Als je mooie foto’s wilt maken is het heel belangrijk dat je controle krijgt over je camera.

Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn: als ik het kan als niet nerd, kun jij het ook.
Heb je vragen? Stel ze gerust: ik doe m’n best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

640 Shares

You Might Also Like...

34 Comments

 • Reply
  Vera
  8 december 2017 at 08:55

  Zeer interessanr! Jammer dat ik nog steeds fotos maak met mijn mobiel.

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  8 december 2017 at 10:01

  Ik vind deze foto’s wel heel mooi gelukt! Ik ga eens kijken in hoeverre mijn camera me de mogelijkheid biedt om dit soort dingen in te stellen. Nu maak ik vaak foto’s met mijn telefoon, en die kwaliteit is op zich niet gek, maar met mindere weersomstandigheden is dat toch eigenlijk niet voldoende om foto’s te kunnen maken die bijvoorbeeld ‘blogwaardig’ zijn.

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 11:00

   Dankjewel Adine!
   Soms kun je aardig wat instellen met je telefoon. En als dat niet kan blijft kijken naar waar het licht vandaan komt de belangrijkste. En je kunt ook best heel veel bereiken door slim met je compositie om te gaan.

 • Reply
  Daisy
  8 december 2017 at 12:52

  Klopt, de instellingen van je camera aanpassen kan echt wonderen verrichten! Vooral als je inderdaad in een wat donkerdere ruimte werkt. Ik heb een studie fotografie liggen en kijk daar dan ook nog wel regelmatig in hoe het ook al weer zit!!

  Echt super dat je deze tips wil delen meid!

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 11:50

   Graag gedaan! 🙂

 • Reply
  Dionne
  8 december 2017 at 18:24

  Ik heb me ingeschreven voor de bieb! Bedankt dat je je tips wilt delen met nog meer niet nerds!

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 11:52

   Welkom! En graag gedaan

 • Reply
  querine
  8 december 2017 at 19:36

  wat een fijn stuk ik ben gelijk op je pinterest gaan kijken!
  ik gebruik zelf graag me 50mm lens bij wat minder licht

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 12:02

   Ja, een lens kan heel veel verschil uitmaken inderdaad.

 • Reply
  Dhini
  8 december 2017 at 22:46

  Het is inderdaad lastig om goed foto op donkere omgeving. Met mijn oude Canon 600D is het nog lastig de instellingen van de camera aanpassen.

 • Reply
  Gabrielle
  10 december 2017 at 08:39

  Handige tips! Ik heb altijd ook moeite met het maken van foto’s op donkere dagen.

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 12:10

   Thanks! Het is goed te doen hoor. Je moet alleen even kijken naar het licht.

 • Reply
  nicole
  10 december 2017 at 08:51

  Knap gedaan zeg en goede tips. Zelf doe ik maar wat met mijn iPhone.

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 12:12

   Thanks! Dan kun je nog steeds goede foto’s maken hoor! Je moet dan alleen iets beter naar het licht kijken en naar je compositie.

 • Reply
  Marion
  11 december 2017 at 13:11

  Ik zou mij meer moeten verdiepen in mijn fotocamera. Misschien dat dát mijn goede voornemen voor 2018 gat worden.

  • Reply
   Heleen
   19 december 2017 at 12:13

   Ja, leuk! Als je vragen hebt kun je ze me altijd stellen.

 • Reply
  Kristof
  11 december 2017 at 16:46

  Handige blog! Kan best wat tips gebruiken voor mijn foto’s.

 • Reply
  Jantina
  11 december 2017 at 17:33

  Super handige blog! Goed geschreven ook. Ik vind het altijd wel mooi als er net een beetje licht ergens op valt in het donker. Ook al is mijn fotostijl best wel licht en je die foto’s niet zo vaak van mij ziet.

 • Reply
  Linda
  11 december 2017 at 18:31

  Heel interessant. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw kijk op het fotograferen in de schemering, of zelfs in het donker. Bijvoorbeeld, om in de sfeer te blijven, op een kerstmarkt. Hoe speel jij dan met de instellingen?

 • Reply
  Fleur
  11 januari 2018 at 09:11

  Wat een mooie foto’s zo met het donker en licht. Ik vind het ook altijd erg lastig, dus dankjewel voor de tips

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:24

   Thanks! Graag gedaan. Het is ook best lastig omdat je even moet leren goed naar het licht te kijken. Maar daarna biedt het juist creatieve kansen die je met vlak licht niet hebt.

 • Reply
  Grace
  11 januari 2018 at 20:04

  Ik heb momenteel ook echt moeite met foto’s maken in huis. Maar ik ga eens spelen met de sluitertijd en een statief. Ooit zou ik toch ook een mooie foto moeten kunnen maken :’) Heb me nu in elk geval ook ingeschreven voor je nieuwsbrief. Want ik wil zeker meer tips!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:15

   Tuurlijk! Het is echt geen rocket-science, maar veel meer een kwestie van bewust oefenen. Als je vragen hebt of krijgt: je weet me te vinden.

 • Reply
  Eke
  13 januari 2018 at 09:45

  Je artikel komt vandaag als geroepen, want ik moet dus foto’s maken en het is niet de meest helderste dag zeg maar, haha. Thanks voor de fijne en uitgebreide uitleg!

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:24

   Nee, zeker niet! Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk gegaan is 🙂

 • Reply
  Rosie - Lifebyrosie.nl
  18 januari 2018 at 12:52

  Wauw wat een interessant artikel is dit want ik denk dat momenteel iedere blogger hier tegen aan loopt. Mijn probleem is altijd: tijd. Ik heb relatief weinig tijd om mijn blog allemaal bij te houden en om dan uitgebreid foto’s te maken, te bekijken, wat werkt wel, wat werkt niet en het dan weer opnieuw proberen. Het voelt alsof ik daar gewoon geen tijd voor heb en het allemaal in 1 x moet lukken. Dat maakt het soms zo lastig haha!

  • Reply
   Heleen
   18 januari 2018 at 18:24

   Snap ik helemaal. Het is natuurlijk wel zo dat je, hoe vaker je er tussendoor even tijd voor neemt, al is het maar 5 minuten, je steeds beter en sneller gaat werken

 • Reply
  Tine
  18 januari 2018 at 14:50

  Hier heb ik zelf vaak lang mee liggen sukkelen. Zeker voor foto’s van eten heb je toch wat licht nodig, ook al zijn er ook veel fotografen die erg donkere foto’s maken met eten, mijn eigen stijl is het zo niet. Maar heb er toch mee leren omgaan want vaak is het gewoon niet mogelijk door tijdsgebrek om te koken én te fotograferen terwijl het nog volop licht is buiten!

  • Reply
   Heleen
   18 januari 2018 at 18:32

   Misschien is het voor jou als food fotograaf wel te overwegen om een daglichtlamp te kopen

 • Reply
  Susan
  19 januari 2018 at 11:55

  Superleerzaam weer, thanks! Ga eens uitproberen want maak volgens mij lang geen gebruik van alle opties op m’n cam.

 • Reply
  Quirina
  26 januari 2018 at 08:54

  Leuk artikel en super goed uitgelegd.

  • Reply
   Heleen
   26 januari 2018 at 10:16

   Thanks!

  Leave a Reply