0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie

Mooie foto’s maken als je geen dure lens hebt │ Het kan nog steeds

Heb je geen fancy lens die een diafragma haalt van f1.8? Laat je niet uit het veld slaan: ik laat je zien hoe je een prima beeld kunt neerzetten met f5.6

Situatie

Een zomerse dag met felle zon

Instellingen

ISO 160| f5.6 | 1/125| 50mm lens

Tips

  • Op een felle dag zoals deze moest ik kijken naar plekjes waar ik schaduw had. Je kunt natuurlijk ook goede foto’s maken in de felle zon, maar voor een gezicht is het heel fijn als er effen licht op het gezicht valt. Fel licht op een gezicht gebruik ik alleen heel doelgericht (ik heb hier een keer een blogpost over geschreven, die vind je op mijn website)
  • Een diafragma van f5.6 gebruik ik eigenlijk niet zo heel veel. Waarom ik er deze keer wel gebruik van heb gemaakt is heel simpel: de auto moest ook scherp.
  • Een hoger diafragma getal zorgt niet alleen voor meer scherpte maar ook minder licht (als je dit nog niet onder controle hebt vind je hierover ook alles wat je moet weten op m’n blog) Maar als je naar de instellingen kijkt zie je dat mijn ISO maar op 160 staat en de sluitertijd maar op 1/125 -> geen heel hoge uitschieters. Dit komt dan weer doordat er heel veel zonlicht was. Dat zie je ook door de vlekken licht op de auto. Heb je nu een donkere dag met veel bewolking dan zul je of je ISO waarde omhoog moeten gooien en/of een langzamere sluitertijd kunnen kiezen.
  • Ik houd heel erg van geposeerde foto’s die toch spontaan ogen. Een goede manier om variatie in je foto’s te krijgen (en ook om mensen gerust te stellen) is door ze ook af en toe weg te laten kijken. Dit moet wel passen bij de foto en de sfeer. Je ziet ook dat ik het model aan de rechterkant van de foto plaats. Dat heeft een reden: als je iemand ziet die wegkijkt voelt het heel natuurlijk als je ogen daarna gelijk op de rand van de foto ‘botsen’. Zorg dus dat je oog als het ware mee laat kijken naar waar het model naar kijkt. Het is een subtiel verschil – en regels zijn er om gebroken te worden – maar het werkt wel mee aan een fijn beeld. Iemand weg laten kijken zorgt ook voor een zacht, kwetsbaar beeld, wat bij deze foto geaccentueerd wordt door de pose. Dit werkt dus allemaal samen.

Take-away

Als je geen f1.8 lens kunt/wilt kopen kun je nog steeds goede foto’s maken. Blijf daarnaast altijd lekker experimenteren met poses en waar je model naar kijkt. Een klein verschil kan een grote uitwerking hebben.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

0 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply