0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Fotografie Instellingen Licht

Mooie foto’s maken als er bijna geen schaduw is │ Zo doe je dat

Hoe maak je nu goede foto’s als er alleen maar fel licht is en heel weinig schaduw? Vandaag laat ik je zien hoe ik dat aanpak.

Situatie

Een hele zonnige dag met weinig beschutting

Locatie

Het prachtige zeilschip Hoop op Zegen in Numansdorp

Instellingen

ISO 160 │ f2.8 | 1/500 | 50 mm lens

Tips

 • Als je een zonnige dag hebt zoals op deze op een locatie met weinig beschutting moet je weten hoe je foto’s maakt in de felle zon. Op m’n blog vind je hier blogposts over waarin je al m’n tips leest.
 • Als je je settings gaat instellen is het belangrijk om te weten wat je nu eigenlijk wilt bereiken. Voor deze foto wilde ik de achtergrond wel onscherp, maar ik moest rekening houden met de hoeveelheid licht die er al was. Omdat de achtergrond redelijk ver weg was kon ik kiezen voor f2.8 ipv f1.4 bijvoorbeeld. Dit scheelt al heel veel. Met f1.4 was er nog veel meer licht op m’n lens gekomen waar ik rekening mee zou moeten houden met m’n andere instellingen.
 • Daarnaast heb ik m’n ISO waarde laag gehouden. Hierna was er een sluitertijd nodig van 1/500 om overbelichting te voorkomen. Dit was dus de instellingen die voor mijn idee het minst belangrijk was en als een soort ondersteunde factor werkte om de andere instellingen te kunnen kiezen.
 • De opbouw van elke fotoshoot is zo’n beetje hetzelfde: we beginnen met de makkelijkste poses en de makkelijkste lichtsituatie. Dit is omdat ik en het model/ de klant eerst even kennis moeten maken en we moeten kijken hoe we samen de mooiste foto’s kunnen maken.
 • In dit geval begonnen we dus met de plekjes op het schip waar wat schaduw was. Als er echt heel weinig schaduw is zorg ik er in ieder geval altijd voor dat er schaduw op het gezicht valt. Je ziet dat ook op deze foto: op de armen en de benen valt fel licht, maar het licht op het gezicht is altijd effen. De witte ondergrond werkt ook als een soort reflector die het licht weerkaatst.

Take-away

Wees niet bang voor fel licht. Zorg er wel voor dat de belangrijke gedeelten niet overbelicht zijn door goed te kijken voordat je schiet: eerst kijken, dan klikken.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

0 Shares

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Bianca Schrijft
  23 september 2018 at 18:50

  Fijne tips! Zeker in landen als Turkije en Tunesië heb ik daar veel ruzie meegehad. De zon staat pal boven je en je hebt nergens schaduw en de uv lijkt daar ook 10x erger te zijn.

  • Reply
   Heleen
   20 november 2018 at 10:01

   Ja, dat kan ik me goed voorstellen inderdaad!

  Leave a Reply