0
Heleen Schrijvershof
Mensen op hun gemak stellen
Basics Fotografie Ideeën Voor fotografen

Hoe stel je mensen op hun gemak tijdens een fotoshoot? Dit zijn mijn 3 favoriete trucs.

Je belichting is on fleek. De locatie geweldig. De mensen die je fotografeert hartstikke aardig. Maar toch mist er iets tijdens je fotoshoot: je kunt je klanten of modellen niet op hun gemak stellen…

Vandaag vertel ik je mijn favoriete trucs die ik gebruik tijdens een fotoshoot.

Meer weten? Deze 3 tips komen direct uit mijn workshop: Maak een feestje van elke fotoshoot. 

Als je één ding van deze blogpost onthoud: stel je klant eerst op haar gemak, de rest komt later.

Je kunt poseren en instellen wat je wilt, maar als een klant zich niet op haar gemak voelt zie je dat gelijk terug op de foto’s.

Het is niet zo dat als het een beetje moeite kost om het ijs te breken, het gelijk niet meer goed komt. Of dat je gelijk de sjaak bent als je een keer een foutje maakt. Of dat, als er eens een keer een ongemakkelijk moment valt, je het wel kunt vergeten.

Ik wil je dus niet ontmoedigen, maar laten zien hoe je je aandacht het beste kan verdelen. Het fijne is, dat als je klant zich op z’n gemak voelt, er juist wel eens wat mis kan gaan.

Ik vergeet bijvoorbeeld weleens (meer dan ik zou willen toegeven) dat m’n lenskapje nog op m’n lens zit na het wisselen van een lens. Het is heel logisch dat je je op zo’n soort moment best een beetje lullig voelt. Omdat dat nou typisch zoiets is dat je wel onder controle zou moeten hebben. Als je je daar overheen kan zetten en daar een flauw grapjes over kan maken geef je mensen ook gelijk het gevoel dat zij ook niet alles 100% perfect hoeven en dat iedereen weleens een lullig foutje kan maken.

Aan de slag met deze tip? Ik heb een worksheet voor je gemaakt waarmee je kunt bekijken op welke manier jij je klanten het beste op hun gemak kunt stellen. Onderaan de blogpost kun je ‘m (gratis) downloaden.

Tip 1: Zorg dat mensen geen tijd hebben om aan zichzelf te twijfelen

Deze tip heb ik niet zelf verzonnen. Alle credits hiervoor gaan naar Sue Bryce. Wat ik wel heb gedaan is het heel vaak uitgeprobeerd en ik kan je vertellen: het werkt.

Je hebt de grote lijnen van je shoot voor ogen. Maak hier gebruik van. Vertel wat je wilt bereiken en neem je klant hierin mee. Vertel over waarom je deze locatie hebt gekozen, vertel hoe mooi het licht is, dat je al superveel mooie foto’s hebt gemaakt. Maak, als je wat extraverter bent ingesteld, flauwe grapjes en vertel mensen tussendoor een paar keer dat ze het hartstikke goed doen.

Je hoeft echt niet elke seconde vol te praten, maar het helpt heel erg als er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Ben je wat introverter ingesteld? Zorg dat je van tevoren nadenkt over wat je zou kunnen vragen en vertellen.

Tip 2: De snelste manier om mensen ongemakkelijk te laten voelen

Als je aan het shooten bent, ben je elke keer opnieuw aan het kijken wat de volgende pose is, wat zou werken bij deze klant.

Het is onvermijdelijk dat je ook heel veel aanwijzingen geeft die niet blijken te werken. Het enige dat jij hoeft te doen is niet te laten blijken dat iets niet werkt.  Ga gewoon door alsof het de beste pose was die iemand kon aannemen en ga op zoek naar een volgende pose door wel werkt.

Het is prima om te denken: nee, dit werkt echt helemaal niet, nu moeten we echt iets heel anders uitproberen. Spreek dit niet hardop uit. Ik herhaal: spreek dit niet hardop uit.

Tip 3: Pas op met ongepaste complimentjes

Hoe goed bedoeld ook: sommige complimenten komen gewoon niet zo over als jij ze bedoeld. Stelregel hierbij is: Better safe than sorry.

Complimentjes over iemands uiterlijk kun je het beste helemaal achterwege laten. Als mannelijke én vrouwelijke fotograaf en ongeacht wie je voor je hebt.

Bedenk je dat voor een camera staan best kwetsbaar kan aanvoelen. Mensen op hun gemak stellen met persoonlijke opmerkingen kan jou dan een goed idee lijken: voor mensen kan het heel erg voelen alsof ze gekeurd worden en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.Complimentjes over kleding of over hoe snel mensen je aanwijzingen oppikken komen veel beter over omdat het gaat over dingen die mensen zelf bereikt hebben in plaats van iets waar ze maar beperkte invloed op hebben: hun uiterlijk.

Meer info over de workshop: Maak een feestje van elke fotoshoot? Hier vind je alles wat je moet weten.

Heb je zelf goede nieuwe (profiel) foto’s nodig voor je website? Hier vind je meer info.

Aan de slag met deze tips? Ik heb twee worksheets (waarin je ook de tekst vindt om terug te lezen) voor je gemaakt waarmee je direct aan de slag kunt. Deze staan in de bibliotheek met gratis tips. Hieronder zie je hoe je hier toegang toe krijgt.

Heleen Schrijvershof

 

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply