0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Instellingen

Wat zijn de mogelijkheden van jouw lens?

Lenzen zijn belangrijk. En je kunt er meer mee dan alleen de afstand bepalen. Bekijk in deze video hoe je met lenzen ook voor de sfeer kunt zorgen die jij wilt laten zien.

Deze foto challenges zijn gebaseerd op de uitleg en opdrachten uit het boek Fotografie voor niet nerds. Onderaan deze blogpost zie je een sneak peek.

Tijdens het maken van de opdrachten heb ik er voor gezorgd dat je de opdrachten ook gewoon kunt maken zonder dat je het boek koopt.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt een gratis sneak peek onderaan deze blogpost downloaden om de kat uit de boom te kijken. Je ontvangt dan ook direct elke vrijdag een reminder van deze challenge + printables die ik alleen via de mail verstuur.

Lees je liever? Hieronder vind je de tekst van de video:

Welkom bij alweer de 2e challenge en deze week gaan we het hebben over lenzen.

Het principe achter lenzen is natuurlijk vrij simpel. Je zorgt met een bepaalde afstand, een bepaald aantal mm, ervoor dat je of vrij dichtbij bent of wat verder weg.

Ik ga je vandaag laten zien dat het ook heel veel te maken heeft met sfeer.

Body of lenzen?

Een sidenote voordat ik daaraan begin: ik heb een blogpost geschreven over welke camera en lenzen je het beste kunt kopen voor verschillende soorten momenten en verschillende soorten fotografie. Die kun je hier vinden.

Shoppen voor lenzen

En als je nog moet gaan shoppen voor lenzen is het erg belangrijk dat je je beseft dat lenzen belangrijk zijn, dat je daar eigenlijk meer geld in zou moeten investeren dan in je body.

Een body is leuk en ook belangrijk, maar zorg ervoor dat die aan je minimum voorwaarden voldoet, zodat je geld overhoudt voor je lenzen, want is uiteindelijk waar je heel lang mee gaat doen. Die body is over 5 jaar toch oud en die wil je dan waarschijnlijk toch een keer vervangen.

Challenge van vandaag:

Vandaag ga je kijken wat de mogelijkheden zijn van jouw lens en de sfeer die dat met zich meebrengt.

Je gaat op één bepaald stuk staan, je fotografeert één vast onderwerp. Je blijft ook echt op datzelfde punt staan en je gaat gewoon kijken wat het doet.

Stel, je hebt een kitlens van 18-55 mm. Je begint bij 18mm en werkt door tot 55mm. Als je dan echt bezig bent, zie je wat bijvoorbeeld lege ruimte om een onderwerp heen kan doen. Je ziet misschien een beetje vervorming. Je ziet misschien dat je meer sfeer krijgt als je dichterbij komt.

Dat soort dingen spreken heel erg vanzelf, maar bijna niemand test het ook echt uit. Als je uit je hoofd weet dat op een bepaalde afstand jouw lens iets specifieks doet met de sfeer van de foto heb je daar voor altijd heel veel plezier van.

Uiteraard heeft de lens ook te maken met diafragma, de mogelijkheden van je lens, daar komen we later op terug. Dit is echt de basis en bij diafragma komen we dus ook nog terug op lenzen.

Mijn filosofie over lenzen is dat je echt eerst moet leren gebruiken wat je hebt. Heel veel mensen halen echt niet alles uit hun lens. En dat je daarna, als je weet wat je nog nodig hebt en wat je mist bij bijvoorbeeld een kitlens, je op die manier goed geïnformeerd kunt gaan kijken wat je nog meer nodig hebt.

Heb je vragen over lenzen, plaats ze in de comments hieronder én ik wil heel erg graag met de #vanautonaarmanueel de resultaten zien van wat jij vandaag hebt gedaan. 

 

0 Shares

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Lianne
    4 maart 2016 at 17:54

    Ik heb een compact camera, dus geen speciale lenzen. Ik zoom ook echt never nooit in, omdat ik vind dat de foto daar wazig van wordt en dat is wat ik wil voorkomen. Dus ik heb hier niet veel aan, maar ik vind het gewoon tof dat je alles zo lekker goed uitlegt en bij de basis begint. 🙂

    • Reply
      Heleen
      23 juli 2016 at 19:53

      Dankjewel Lianne! Ik lees je berichtje nu pas, wat een leuke blog heb je!
      Op dit moment ben ik bezig met compositie, dus daar heb je dan wel weer heel veel aan (juist ook met een compact camera)

    Leave a Reply