0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie Ideeën Instellingen Licht Voor fotografen

Kijk mee met een zwangerschapsshoot in een bloemenkas. Video | Tips | Instellingen

Een zwangerschapsshoot in een bloemenkas klinkt misschien een beetje gek. Maar het is de perfecte locatie. Er zijn bloemen, het is er droog én je hebt er fantastisch licht.

https://www.youtube.com/watch?v=MPkr9K43acA
ISO 100 | f2.8 | 1.800
ISO 100 | f1.4 | 1/3200
ISO 100 | f3.2 | 1/640

Locatie

Deze fotoshoot was gepland op een dag dat er regen werd verwacht. Op de dag zelf was het gewoon droog en scheen er juist heel veel zon.

In allebei de gevallen is een kas dan superfijn. 

Normaal is het niet zo erg als er tijdens een fotoshoot een spatje regen valt, maar met een gezin inclusief zwangere vrouw ben ik altijd extra voorzichtig.

In dit geval koos ik voor de kas De Bloeiende Reedijk. Ik heb daar al eens eerder een shoot gedaan, maar nu stonden er ook daadwerkelijk heel veel planten. 

Omdat ik de plek al kende wist ik van tevoren al dat ik een combinatie wilde maken tussen de bloemen en de machinekamer.  Dat eerste ligt bij een zwangerschapsfotoshoot het meest voor de hand en daar hebben we dus meer foto’s gemaakt dan in de wat stoerdere machinekamer.

Toch probeer ik altijd wel de combinatie te maken tussen een stoere en een wat zachtere omgeving. Dit ligt natuurlijk ook volledig af van wat m’n klant wil.

Tips over instellingen:

Zijn alle termen en instellingen die je hieronder ziet helemaal nieuw voor je? Wellicht heb je dan iets aan mijn boek Fotografie voor niet nerds. 

 • Het licht op deze dag was erg fel. Ik heb m’n ISO waarde deze dag op 100 gehouden. Ik had ook nog lager kunnen gaan, maar als we iets verder van de ramen afliepen was er alweer een stuk minder licht. Een paar meter van je raam thuis kan ook al ontzettend veel verschil maken.
 • Ik wilde perse een laag diafragma getal gebruiken om zoveel mogelijk onscherpte in de achtergrond te krijgen. 
  In de voorbeelden zie je dat ik vaak op f1.8 heb geschoten. Dat heeft veel effect op de hoeveelheid licht die er op je lens komt.
 • Op de foto van het hele gezin zie je dat ik mijn diafragma op f3/2 heb ingesteld. Dit doe ik altijd als ik meer dan 1 persoon op de foto staat. Als je een groep op de foto zet met f1.8 is er altijd wel iemand die er onscherp opstaat. Bij 2 personen gebruik ik meestal f2.8 of hoger.
 • Ik heb m’n foto’s geschoten met mijn 35 mm lens. Een vaste lens waar ik vaak mee werk. Ik heb ‘m naast m’n 50 mm lens altijd in m’n cameratas. Ik hou ervan dat ik veel onscherpte zie en toch veel van de locatie kan laten zien.
 • Meer achter de schermen video’s zie je hier

Tips over de aanpak van de fotoshoot

Ga je anderen fotograferen? Ik heb een online workshop gemaakt over hoe ik dat zo handig mogelijk aanpak: Maak een feestje van elke fotoshoot

 • Als ik met kinderen werk zorg ik er altijd voor dat ik de foto’s met hen als eerste maak. Dan hoeven ze niet te wachten en zijn ze daarna weer vrij om te doen wat ik wil.
 • Fotoshoots met zwangere vrouwen duren altijd iets langer dan niet-zwangere modellen. Zeker als ze bijna moeten bevallen geef je je klanten iets meer ruimte en rust. Houd daar rekening mee bij het inschatten van de tijd die je nodig hebt. Zeg het ook gerust. Mensen vind het fijn als ze het gevoel krijgen dat ze hun tijd kunnen nemen.
 • Hoe langer je bezig bent met een model of klant hoe meer mensen zich op hun gemak voelen. Bewaar daarom je wat ingewikkeldere ideeën voor het laatst van de shoot. 
 • De eerste 15 minuten van een shoot reken ik trouwens nooit op goede foto’s. M’n klant moet nog even aan mij wennen en ik moet bekijken hoe mensen bewegen en hoe ze op mij reageren. 

17 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply