0
Heleen Schrijvershof
Goede camera om te bloggen
Basics Fotografie

Wat is een goede camera om te bloggen?

Je valt met je neus in de boter! Omdat deze blogpost één van de meest populaire is, heb ik een vervolg geschreven met concrete tips over welke camera je het beste kunt kopen. Deze vind je hier.

Ik weet zeker dat dit niet het eerste artikel is dat je leest over camera’s om mee te bloggen. Zoals je misschien wel hebt gemerkt zijn er artikelen van de fulltime bloggers die uitleggen wat zij gebruiken en er zijn artikelen die (nogal) uitgebreid allerlei technische info over je heen storten. 

Dat gaan we hier dus mooi niet doen.

Voordat ik ook maar iets ga zeggen over camera’s: als je niet goed weet wat je aan het doen bent maakt het niet uit wat voor soort camera je hebt. 

Als je daarvan uitgaat kun je op twee verschillende conclusies uitkomen.

Of je hebt totaal geen interesse in camera’s maar wil je gewoon snel en zonder gedoe mooie foto’s maken. Of je wilt graag meer weten en vind het wel leuk om de instellingen te lezen van je camera.

Geen zin in gedoe?

Beloof me één ding. Koop geen dure spiegelreflex als je ‘m alleen maar op de automatische stand wilt gebruiken. Echt, doe het niet. Gebruik een compactcamera die je makkelijk mee kunt nemen. Gebruik je telefoon als daar een goede camera opzit en wees gerust: je bent geen minder goede blogger als je geen spiegelreflex wilt/kunt kopen. Verderop in deze serie leer je alles over compositie, kleurgebruik en allerlei andere (veel belangrijkere) aspecten van fotografie. Gebruik Canva of Alienskin om je foto’s mooier te maken. En steek je tijd & geld ergens anders in.

Iets meer nerd?

Heb je wel zin om je te verdiepen in camera? Ik ga je niet vertellen welke camera je moet kopen en van welk merk. Dat is na een week al achterhaald en heel eerlijk gezegd vind ik het niet één van de meest interessante onderwerpen. Hoe je naar de wereld kijkt en overal beelden in kan zien is bijvoorbeeld veel belangrijker dan welke camera je hebt.

Beantwoord eerst de volgende vragen voordat je je gaat verdiepen in alle technische aspecten:

Waar ga je de camera vooral voor gebruiken?

Ben je een beauty of een fashion blogger? Vind je close-ups mooi of maak je vooral outfit foto’s? Zorg dat je dit weet voordat je gaat shoppen, dat komt zometeen nog van pas.

Wat is je budget?

Als je in de winkel staat en er staat een verkoper tegen je te kletsen en je ziet door de bomen het bos niet meer is het heel verleidelijk om maar een duurdere camera te kopen ‘want die zal wel het beste zijn’. Bepaal van tevoren je budget en hou je daaraan. Ga liever drie keer terug dan dat je na een week denkt: ik heb een te dure camera gekocht voor wat ik ermee wil.

Lenzen zijn belangrijker dan de body

Echte camera nerds zullen dit misschien niet met eens zijn, maar: je kunt met een mwah body hele goede resultaten krijgen als je maar een goede lens gebruikt.

Professionele fotografen hebben het over ‘glas’ als ze het over lenzen hebben en de kwaliteit van je ‘glas’ is bepalend voor het resultaat. Focus je dus op je lenzen en minder op de body. Alle mogelijkheden van je kitlens gezien en wil je meer? Overweeg dan een mooie lens te kopen met een vast brandpunt i.p.v. een zoomlens. Dit zijn in de regel betere lenzen. Jij bent dan zelf de ‘zoomfunctie’ door te lopen. Vaak komt dit je creativiteit nog ten goede omdat je met een zoomlens vaak geneigd bent op één plek te blijven staan.

Welke lens wil je hebben?

In een volgende blogpost in deze serie gaan we het uitgebreid over lenzen hebben, maar in het kort werkt het zo: hoe kleiner het mm getal van je lens is, hoe dichterbij je iets in beeld hebt. Dus met een 200 mm lens heb je een heel plein in beeld en met een 35 mm kun je op datzelfde punt een gezicht close-up maken.

Zelf fotografeer ik nu al een hele poos praktisch alleen nog maar met een 35mm en hiervoor een hele poos met een 50 mm. Deze twee lenzen zijn echt een aanrader. Je kunt al een fijne 50 mm kopen vanaf €100 en de veel beginnende fotografen gaan hiervoor.

Bokeh

Veel bloggers willen weten hoe ze die mooie bokeh in hun foto’s kunnen krijgen: een onscherpe achtergrond. Dit krijg je door een laag diafragma. In een latere blogpost leer je hier alles over, maar als je van plan bent een goede lens te kopen zul je zien dat het diafragma een lager getal heeft. Bijvoorbeeld een 1.8 in plaats van de 3.5 die je vaak op kitlenzen ziet. Hoe lager het getal hoe meer scherptediepte je kunt creeëren.

Wordt je nu al duizelig van de cijfertjes? In komende blogposts ga ik het hebben over diafragma’s en sluitertijden (met voorbeelden) maar dit zijn de cijfers waar je op moet letten als je van plan bent een nieuwe lens te gaan kopen.

Nog even ter illustratie dat een goede fotograaf ook kan fotograferen met een slechte camera:

Heel erg veel plezier met het kopen van een nieuwe camera of lens en laat je horen in de comments als je vragen hebt.

0 Shares

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Josan
  5 mei 2015 at 14:30

  Dank je wel voor dit informatieve blog. Ik wil inderdaad een echte camera kopen. Ben me al weken aan het oriënteren. Zie soms door de bomen het bos niet meer, maar nu is het mij iets meer duidelijk.

  • Reply
   Heleen
   13 mei 2015 at 20:03

   Bedankt Josan! Goed dat je de tijd neemt om je te oriënteren. Als je weet wat je wilt en nodig hebt ben je veel minder vatbaar voor een impulsaankoop. Succes en ik hoor graag of het je gelukt is.

 • Reply
  Dorien | MissAislynn
  15 januari 2016 at 23:55

  Kan het dat er iets niet klopt met de pagina die je linkt bij “Geen zin in gedoe?”?
  Voor de rest top! Hier heb ik tenminste wat aan 🙂 Voorlopig is er nog geen budget voor een camera, maar ik wil graag toch al het een en ander weten voor wanneer dat wel zo is 🙂

  • Reply
   Heleen
   21 januari 2016 at 10:14

   Bedankt voor het doorgeven! Ik zal de link aanpassen, want dat was een oude post met oude info. Binnenkort ga ik een aantal nabewerkingssites en programma’s met elkaar vergelijken, dus dan krijg je meer info 🙂

 • Reply
  Camille
  21 januari 2016 at 09:00

  Wat vind jij van de Sony Alpha A5000? Ik vind deze prijsklasse oké, kantelscherm, voor vlogs, en om productfoto’s mee te maken. Alvast bedankt!

  • Reply
   Heleen
   21 januari 2016 at 10:16

   Ik ben een enorme fan van Sony. De a500 heb ik nog niet uitgetest, maar als hij aan de juiste voorwaarden voor jouw voldoet, zou ik vragen of je in de winkel een paar testfoto’s mag maken, met producten die je zelf hebt meegenomen + vragen of je een filmpje magGewoon maken. Als je een hele dag gaat vloggen zou ik een handzamer model nemen. En uiteindelijk zijn je lenzen belangrijker voor je foto’s dan je body.

 • Reply
  Camille
  25 januari 2016 at 12:55

  Oke bedankt. Ik twijfel heel erg tussen de Sony of de CANON PowerShot G7X. Omdat ik vooral veel lees dat de canon goed is om mee te vloggen alleen vraag ik me af of deze dan ook super mooie foto’s maakt want dan is mijn keuze snel gemaakt.

 • Reply
  2015 was niet alleen goed voor Justin Bieber... - Heleen Schrijvershof
  27 januari 2016 at 12:58

  […] Wat is een goede camera om te bloggen? […]

 • Reply
  Januari voor je op een rijtje - Heleen Schrijvershof
  2 februari 2016 at 21:00

  […] Wat is een goede camera om te bloggen? blijft favoriet en wordt het meest gevonden via Google. Na het eerste, originele artikel vind je ook een link naar een interview over de meest recente modellen die je nu kunt kopen. […]

 • Reply
  Raquel Furst
  12 december 2016 at 21:17

  Hoi Heleen!
  Onlangs heb ik besloten mijn passie voor fashion, beauty en lifestyle te delen en met deze reden heb ik een website aangemaakt met daarop mijn blog. Nu wil ik dus actief zijn op mijn blog met mooie foto’s en wil ik graag veel en mooie foto’s kunnen plaatsen en eventueel prima youtube filmpjes kunnen maken. Ik ben echter echt geen kei met techniek dus ik wil een camera die mij net iets meer brengt dan mijn iPhone camera maar veel tierelantijnen heb ik verder niet nodig omdat ik deze toch niet ga gebruiken. Ik hoopte op een reactie van jou, omdat ik zoals jij al voorspelde door al het advies in de winkel door de bomen het bos niet meer zie.
  Liefs, Raquel

  • Reply
   Heleen
   15 december 2016 at 18:10

   Hey Raquel, bedankt voor je reactie! Als eerste zou ik me voornemen even de tijd te nemen om een beslissing te nemen. Ik kan je geen directe tips geven in de zin van: ik zou die en die camera kopen. Wat je wel kunt doen is in ieder geval een keuze maken tussen een compact camera of een hybride model waar je wel verschillende lenzen op kunt zetten. Persoonlijk zou ik voor het laatste gaan. Je hebt dan het gemak van een compact camera en je kunt alsnog kiezen voor een goede/betere lens.

 • Reply
  Waarom 2016 (wél) een awesome jaar was: de tofste fotoshoots en meest gelezen blogposts - Heleen Schrijvershof
  29 december 2016 at 20:54

  […] Eén van m’n meest gelezen blogposts of all time en ook dit jaar weer: Wat is een goede camera om te bloggen? […]

 • Reply
  Bouchra
  27 oktober 2017 at 07:03

  Ik heb toen wel geïnvesteerd in een goede camera. Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn foto’s neem. Men ziet het dus toch wel.

 • Reply
  Ed | Trouwfotograaf
  23 maart 2018 at 21:20

  ik gebruik de nikon d750 eerst uitgebreid bij een camera beurs voor dat ik het aanschafte. misschien een goede tip een beurs bezoeken daar kan je bijna alle bekende camera merken uit testen.

 • Reply
  Heidi
  13 juli 2019 at 18:48

  Toen ik vlogde/blogde maakte ik gebruikt van een Soundlogic Camera. Het is een camera van goede kwaliteit. De Soundlogic Camera kocht ik bij de drogist online. Mijn vriend die nu blog maakt gebruikt van die camera.

 • Leave a Reply