0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie

Gebruik maken van een frame in je foto │ Zo doe ik dat

Naast alle tips die je op mijn blog lees is het ook fijn om te zien hoe een foto nu daadwerkelijk is gemaakt. Vandaag laat ik je m’n instellingen zien aan de hand van deze foto en vertel ik waarom ik hiervoor heb gekozen.

Situatie

Een hele zonnige dag met af en toe een wolk waardoor het licht opeens heel anders kon zijn.

Instellingen

ISO: 100│ f1.8 │ 1/1250 │ 35 mm lens │

Tips

  • Ik probeer tijdens elke fotoshoot wel een foto te maken waar iets van een doorkijkje in zit. Dit kun je doen door door bladeren heen te fotograferen of zoals hier een frame te maken van de deur. Hierdoor heeft je oog meer om naar te kijken dan als ze alleen voor de deur had gestaan.
  • Omdat ik alsnog wel de aandacht op haar wilde laten vallen hebben ik een diafragma van f1.8 gekozen. Zo valt er een gedeelte weg door onscherpte.
  • Je ziet ook dat de rozen op precies dezelfde lijn vallen als haar gezicht waardoor die wel scherp zijn. Dit werkt ook zo met meerdere mensen op één foto -> één stapje naar voren of achteren en de rozen waren onscherp geweest (met een diafragma als deze)
  • De ISO waarde heb ik zo laag mogelijk gehouden omdat er al veel licht binnenkwam door het diafragma
  • En de sluitertijd heb ik aangepast n.a.v. het diafragma.
  • Het allerbelangrijkste waar ik naar kijk bij dit soort foto’s is dat het licht op het gezicht effen is. Ik kan veel aanpassen in Photoshop, maar hard licht en schaduwen op een gezicht: daar begin ik niet eens aan.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

0 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply