0
Heleen Schrijvershof
Fotografie Ideeën

Ik haat goede voornemens. Maar deze 3 gaan over fotografie en dus ga ik me er tóch aan houden.

Heb jij je goede voornemens voor 2017 net zoals heel veel mensen al ver achter je gelaten halverwege januari? Of schopten vrijdag de 13e of blue monday de hele boel in de war?

Ik haat goede voornemens. Mijn spanningsboog en focus is nog precies zoals in groep drie waarin de juf in mijn rapport schreef: Heleen ziet alle vogeltjes buiten vliegen. Maar toch heb ik ze gemaakt. Omdat ik merkte dat er een aantal gewoontes in waren geslopen waar ik niet blij mee was. En ook dat ik een aantal dingen niet meer zoveel deed die ik heel belangrijk vind.

Dus… daar gaan we.

Meer shooten voor de lol (en mezelf)

Afgelopen jaar heb ik hele toffe shoots gedaan. Maar ook heel veel achter m’n computer gezeten. Online workshops maken is super cool. Maar het is niet cool als ze ervoor zorgen dat ik wekenlang m’n camera niet oppak. Dat wil ik dus voorkomen.

Ook heb ik te weinig persoonlijk werk gemaakt. Dus eigenlijk alleen maar betaalde shoots gedaan. Ik heb nog zoveel ideeën in m’n hoofd die ik eerst wil uittesten op iemand die me niet betaald.

Ik heb vorig jaar gemerkt dat ik heel erg gemotiveerd wordt als ik leuks heb om naar uit te kijken. Een fotoshoot is voor mij hét idee van a good time, dus dat moet vaker gebeuren.

✓  Wat ik ga doen om dit voor elkaar te krijgen: 

Ik heb een hele leuke zus en een super tof schoonzusje. En die wil ik toch elke maand wel een keertje zien. Dus dan kan ik gelijk wel even een toffe experimentele shoot plannen. In het verleden deed ik dit veel vaker. Deze gezichten zullen jullie dus wat vaker voorbij zien komen:

1

Meer verhalen vertellen

Het afgelopen jaar ben ik steeds meer gaan werken met verhalen vertellen door m’n shoots. Ik ben geen documentaire fotograaf en de verhalen die ik vertel zijn niet heel ingewikkeld. Maar ik merk dat door een lijn aan te brengen, een thema aan een shoot te geven alles heel veel leuker wordt. Het werkt ook heel fijn als een shoot een uitgangspunt heeft. Je weet dan gelijk of een een idee wel of niet past bij de grote lijn die je wilt gaan maken.

Dit kan in de vorm van foto’s, maar natuurlijk ook in video:

✓  Wat ik ga doen om dit voor elkaar te krijgen: 

Bij elke shoot echt een verhaal maken. Dit verwerken in het moodboard en goed communiceren. Zodat m’n klant ook kan meedenken en misschien zelf wel goede ideeën of kleding heeft die bij het thema passen.

Meer persoonlijke foto’s maken

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn camera heel vaak alleen voor shoots tevoorschijn tover. Ik pak eigenlijk altijd m’n mobiel. Met een heel leuk en fotogeniek kind (ja, ik weet dat iedereen fotogeniek kan zijn) is dat eigenlijk echt schandalig.

✓  Wat ik ga doen om dit voor elkaar te krijgen: 

Het enige dat ik hoef te doen is m’n camera op een plek leggen waar ik er altijd makkelijk bij kan. Ook heb ik voor elke maand een dag in m’n agenda gezet waarop ik een mini fotoshoot ga doen met Twan.

Het is heel weinig moeite. En ik weet zeker dat ik later helemaal nooit spijt ga krijgen dat ik dit soort foto’s heb gemaakt:

2

Wat zijn de voornemens waar je je dit jaar wél aan gaat houden? Puur omdat je je er nu al op verheugd?

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply