0
Heleen Schrijvershof
Waarom je wilt fotograferen in RAW in plaats van JPEG
Basics Fotografie Instellingen

Moet je echt fotograferen in RAW of is JPEG ook prima?

Als je deze blog een poosje leest weet je dat ik graag duidelijke, simpele tutorials voor je maak, zodat je geen fotograaf hoeft te zijn om toch mooie foto’s te maken voor je website. Zonder gedoe. Juist voor creatieve niet-nerds zoals jij. En we gaan het zeker niet eindeloos hebben over ingewikkelde instellingen waar je toch niet zoveel verschil mee creëert in je foto’s

Toch is er één instelling die weinig verschil lijkt uit te maken, maar waar ik nooit meer zonder kan. En dat is fotograferen in RAW. Of dit ook voor jou geldt hangt af van de manier waarop je nabewerkt.

Natuurlijk: je bewerkt je foto’s niet na om je fouten op te lossen tijdens het shooten (dat is namelijk erg tijdrovend en lukt lang niet altijd) maar af en toe gebeurt er gewoon iets wat je niet hebt goed hebt gezien. Of je wilt simpelweg een bepaalde consistente look voor je foto’s. Je wilt dus achteraf iets aanpassen.

Hoe je bepaalt of je voor RAW of JPEG wilt gaan hangt heel erg af van de manier waarop je je foto’s nabewerkt.

Maar eerst even snel het verschil:

JPEG bestanden zijn kleiner en bevatten minder gegevens. RAW bestanden houden dus meer informatie over om later aan te passen.

Nadelen zijn er ook: ze zijn groter, nemen meer ruimte in beslag (op je geheugenkaart én je computer) en je computer kan ze niet zomaar lezen.

Hoe bewerk jij je foto’s?

Om RAW bestanden na te bewerken heb je Lightroom of Photoshop nodig. Er zijn wel gratis online programmaatjes, maar tot nu toe heb ik die alleen gevonden via obscure websites en dat is nooit een goed teken.

Heb je Lightroom of Photoshop? Ga dan gelijk over op RAW bestanden en kijk nooit meer om. Het zorgt ervoor dat je highlights terug kunt halen, veel makkelijker en subtielere aanpassingen kunt doen en dat alles terwijl de kwaliteit van je foto gelijk blijft.

Maar… bewerk jij je foto’s met PicMonkey, Canva of VSCO? Dan is het totaal niet relevant om je foto’s in RAW te schieten.

Hoe ziet het praktische verschil eruit?

Om je te laten zien wat een verschil het kan maken laat ik je een foto zien in RAW en JPEG en de voordelen die RAW mij biedt. Het is geen enkel probleem om te werken zonder Adobe Lighroom of Photoshop, voel je vooral niet vervelend als je het daar bij houdt, maar voor een volledig beeld laat ik je de opties zien.

JPEG foto, zonder nabewerking

1

JPEG foto, met nabewerking via PicMonkey. Ik heb hier de belichting iets opgeschroefd en iets meer contrast toegevoegd.

2

Deze foto in RAW, met basic Lightroom aanpassingen. Hier is ook de belichting iets opgeschroefd en contrast toegevoegd. Het verschil dat je hierbij merkt is dat je meer controle hebt. Niet alleen doordat er meer informatie is, maar ook omdat het programma helemaal ingesteld is op subtiele aanpassingen.

3

Het verschil begint nu pas echt goed duidelijk te worden. Ik heb vanuit Lightroom de foto nog even door Photoshop gehaald. Dit is eigenlijk niet nodig, maar voor het voorbeeld wilde ik het wel even doen. Hier is nog meer contrast toegevoegd.

4

Het voordeel van een programma zoals Lightroom is dat je ook kunt kiezen om er een plug-in bij te kopen. Zelf ben ik bijvoorbeeld een enorme fan van Alienskin en als je een bepaalde look kiest en daarbij blijft krijg je een heel duidelijk, consistent beeld.

5

Fouten goedmaken

Soms maak je een foutje en heel af en toe hele grote:

6

Deze foto is nogal overbelicht.

7

Nu heb ik via PicMonkey de belichting aangepast. Je ziet dat, doordat de belichting is aangepast, de donkere tinten ook automatisch harder zijn geworden. Dit is uiteraard een combinatie van JPEG en de manier waarop PicMonkey hiermee omgaan, maar je ziet hier heel duidelijk dat je foto niet alleen wat lichter maakt, maar ook harder.

8

Als je dit vergelijkt met Lightroom zie je (afgezien van smaak) dat deze foto veel meer detail overhoudt. Je zou ‘m nog donkerder kunnen maken of juist lichter, maar de details zijn niet aangetast. Dit kun je alleen doen als je in RAW fotografeert.

Conclusie

Fotografeer je af en toe en heb je geen behoefte aan Lightroom of Photoshop? Blijf dan lekker fotograferen in JPEG. Voel je vooral niet bezwaard. Houd er wel rekening mee dat je nog meer op moet letten omdat je eventuele fouten niet meer zo makkelijk kunt corrigeren zonder kwaliteitsverlies.

Wil je meer controle en gebruik je Lightroom of Photoshop al? Schakel dan over naar RAW. Je proces blijft hetzelfde. Het is een eitje om RAW bestanden op te slaan als JPEG en je houdt ontzettend veel meer kwaliteit over.

Heb je nog vragen of RAW of JPEG? Of heb je bijvoorbeeld wél een goed, veilig programma gevonden waar je RAW mee kunt openen?  Laat je horen in de comments.

Wil je meer tips om de foto’s op je website nog beter maken dan ze al zijn? Download dan hieronder je gratis sneak peek van Fotografie voor niet nerds en wordt VIP met elke week extra tips, persoonlijke verhalen, printables en nog veel meer. En vergeet niet mee te doen met de foto challenge!

 

20 Shares

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Kim
  10 november 2015 at 08:33

  Fijne tips weer! Ik heb sinds kort photoshop op mn laptop staan maar oh men wat is dat ingewikkeld zeg. Heb je misschien wat tips hiervoor?

  • Reply
   Debbie
   10 november 2015 at 10:15

   Photoshop is inderdaad lastig, ik doe zelf een cursus. Toevallig kwam ik gisteren deze blogpost tegen van een blogcollega, met tips voor online cursussen, ook voor Photoshop. Hoop dat ik de link hier mag delen? http://www.usedluck.com/5-free-graphic-design-e-courses-for-absolute-beginners/

   • Reply
    Heleen
    10 november 2015 at 20:08

    Bedankt Debbie! Dat mag zeker 🙂

  • Reply
   Heleen
   10 november 2015 at 20:15

   Dankjewel Kim! Je begint sowieso met het bij jezelf afvragen waar je wilt beginnen, wat je nu moet weten en wat je voor later kunt bewaren. Hieronder via Debbie vind je een goede tip en zelf ben ik een enorme fan van https://www.creativelive.com/.
   Als je nog heel even geduld hebt: over een paar weken schrijf ik ook over nabewerking, dan gaan we uitgebreid bekijken wat je er allemaal mee kunt.

 • Reply
  Danielle
  10 november 2015 at 09:11

  Fijn artikel met duidelijke uitleg! stiekem shoot ik soms nog wel in JPEG als ik op vakantie ben omdat ik gewoon niet zonder ruimte op mijn kaartje wil zitten! Verder maak ik mijn foto’s altijd in JPEG + RAW.

  • Reply
   Heleen
   10 november 2015 at 20:08

   Bedankt voor je comment Daniëlle en een mooie blog heb je! Je hebt gelijk hoor, dat zou ik zelf (als het om snapshots zou gaan) ook gewoon doen. Voor de ruimte, maar ook voor het gemak. Je hoeft waarschijnlijk toch niet al je vakantiefoto’s na te bewerken.

 • Reply
  Debbie
  10 november 2015 at 10:14

  Goeie tips, alhoewel ik in de voorbeeldfoto’s niet heel veel verschil zie. Maar goed, uit eigen praktijk weet ik dat je met RAW foto’s inderdaad veel meer kunt 🙂

  • Reply
   Heleen
   10 november 2015 at 20:06

   Haha, ik zal als ik tijd heb eens een keertje een vergelijk foto maken met een persoon, dan zie je het nog beter 🙂

 • Reply
  Leoni
  10 november 2015 at 10:15

  Ah wat een handige post! Ik vroeg me al af wat nou precies de voordelen waren (op de grootte na) van een RAW bestand ten opzichte van JPEG. Na het lezen van je artikel denk ik.. eigenlijk best logisch, hoe meer info in het bestand hoe meer er te bewerken valt. Natuurlijk! haha

  • Reply
   Heleen
   10 november 2015 at 20:05

   Jammer dat ik geen ‘aha moment’ meme van Oprah kan plaatsen haha. Gebruik je zelf Lightroom?

   • Reply
    Leoni
    11 november 2015 at 09:41

    Hahah ja dat zou cool zijn!
    Nee Photoshop CS6 (ben grafisch ontwerper dus heb zo’n heel adobe pakket)

    • Reply
     Heleen
     11 november 2015 at 10:40

     😀 Heerlijk dat het nu op die manier verkrijgbaar is dat je alles in één keer hebt hé?

     • Leoni
      11 november 2015 at 11:56

      Zeker weten! Sommige programma’s gebruik ik amper, maar het is toch wel fijn om ze te hebben, voor wie weet in de toekomst. 🙂

 • Reply
  Sanne
  10 november 2015 at 11:40

  ik gebruk ook liever raw dan jpg. In jpg ziet het er nog al onnatuurlijk uit. Het gras is dan bijvoorbeeld heel fel groen gras. Dat is geen mooi zicht.
  Ik gebruik voor raw, corel aftershot2. Ken je dat al?

  • Reply
   Heleen
   10 november 2015 at 19:59

   Bedankt voor je comment Sanne! In principe zou jpeg over het algemeen wel een goed beeld moeten geven, maar dat ligt waarschijnlijk ook weer aan de instellingen van je camera in combinatie met je programma. Nu je het zo zegt heb ik er weleens van gehoord (en nu opgezocht) zie ik dat de ongeveer de helft is als bij Lightroom. Als je de losse variant koopt in ieder geval. Heb jij er goede ervaringen mee?

   • Reply
    Sanne
    24 november 2015 at 11:46

    Ik heb een goede ervaring met dit programma. Heel gemakkelijk om te gebruiken en goedkoper dan lightroom.

 • Reply
  Eilish
  10 november 2015 at 20:55

  Mijn PS kan geen raw bestanden openen en een versie die dat wel kan krijg ik niet op deze laptop. Wanneer ik een nieuwe laptop heb (ooit) zal ik hier zeker naar overgaan. Voor nu is JPEG ook nog wel prima.

  • Reply
   Heleen
   11 november 2015 at 10:41

   Hey Eilish! Dat kan inderdaad. Heb je al eens gekeken naar Camera RAW? Dat is een soort converter voor Photoshop.

 • Reply
  Rose
  11 november 2015 at 09:29

  Wat een fijn en duidelijk artikel! Ik schiet ook altijd in raw omdat het nabewerken zo veel beter gaat. Ik vind je voorbeelden erg goed!

  • Reply
   Heleen
   11 november 2015 at 10:44

   Dankje! Wat een gave blog heb je. Mooie consistente stijl 😀

  Leave a Reply