0
Heleen Schrijvershof
Snel foto's nabewerken
Fotografie Nabewerking

Een foto nabewerken in 5 minuten: kijk mee hoe ik dat aanpak

Hoe bewerk jij je foto’s na? Verschuif je 2 balkjes in Lightroom en ben je dan wel klaar of ben je uren aan het werk?

Deze blogpost is 1 op 1 een module uit de workshop: Maak een feestje van elke fotoshoot

De meningen over nabewerken zijn verdeeld.

Nabewerken is natuurlijk super persoonlijk. Wat voor soort foto’s wil je uiteindelijk neerzetten? Wat is jouw ideale klant en wat willen zij graag zien?

Ik ga je dus niet vertellen hoe je moet nabewerken. Wat ik wil kan doen is mijn proces vertellen. Jij kunt daar uithalen wat jij interessant vind en wat bij jou past.

Het is vooral mijn doel dat jij voor jezelf gaat bepalen waarom je bepaalde keuzes maakt. Op die manier maak je het niet alleen jezelf zo makkelijk mogelijk. Je klanten gaan op een gegeven moment jouw stijl herkennen en weten dus beter wat ze kunnen verwachten.

Voor mij is de nabewerking echt 50% van het eindresultaat. En ook van de lol trouwens. Ik ben zo’n fotograaf die het heerlijk vind om na de shoot gelijk achter Photoshop te kruipen. Het heeft te maken met m’n karakter: een combinatie van extravert (tijdens de shoot) en introvert (heerlijk in m’n eentje in m’n kantoor thuis ongestoord na zitten bewerken)

Achteraf kan ik lekker selecteren, kijken hoe ik de foto’s het beste het verhaal kan laten vertellen en ze er zo mooi mogelijk laten uitzien. Ik zie het echt als ontspanning na de shoot. De puntjes op de i.

5 minuten

Op dit moment probeer ik per foto ongeveer 5 minuten bezig te zijn.

Dit kan omdat ik tijdens het shooten goed heb gecropt, m’n instellingen kloppen en ik hoef dus eigenlijk alleen maar net een beetje licht toe te voegen, wat contrast en eventueel afleidende dingen weg te halen en te verbeteren. Daarna pas ik mijn favoriete Alienskin filter voor die shoot toe en ben ik klaar. Later vertel ik je meer over Alienskin, Lightroom en Photoshop-

Toen ik die 5 minuten voor mezelf had ingesteld merkte ik dat ik veel gerichter keek naar de foto. Wat was mijn eerste prioriteit, wat is de sfeer, hoe kan ik ‘m verbeteren? Als je jezelf geen limiet stelt ben je niet alleen ontzettend lang bezig, je doet waarschijnlijk ook veel te veel.

Houd in gedachten: ik werk met particuliere klanten. Werk jij niet met natuurlijk licht of heb je shoots of opdrachtgevers waar iets anders van je wordt gevraagd? Doe dan lekker je eigen ding: dit is mijn manier van werken.

Hacks & shortcuts

Ik heb best wel even nagedacht over hoe ik mijn workflow het beste kon laten zien en of ik dat wel wilde. Ik weet namelijk dat er ontzettend veel fotografen zijn die veel beter zijn in Photoshop en de dingen op de ‘juiste’ manier doen. Zonder hacks of shortcuts.

Laat me je vertellen: ik hou van hacks & shortcuts.

Ik hou niet van uren nabewerken. Wil je wel alle mogelijkheden van Photoshop uitproberen, dan is dit een te simplistische manier van werken. Houd dan gewoon aan wat jij graag wilt doen.

Mijn workflow:

1: Lightroom: ik gebruik LR vooral voor het selecteren van m’n foto’s en heel af en toe werk ik met de basic slides om bijvoorbeeld de helderheid aan te passen.

2: Daarna ga ik vanuit Lightroom direct naar Photoshop. Hierin werk ik het meest met de:

    • Crop tool voor het rechttrekken van een foto of een heel kleine crop als het echt mooier is.
    • De Spot Healing Tool voor het weghalen van duidelijke vlekjes
    • De Clone Stamp Tool (vooral op Lighten 35% Opacity en 35% Flow) om donkere kringen en harde lijnen te verzachten

Voor sommigen is het vloeken in de kerk, maar ik houd van mijn ‘actions’. Een paar waarschuwingen: sla niet door in het gebruik, pas het percentage altijd aan en kies de juiste. Ik werk met de Boutwell Magic Actions. (de oude variant, ondertussen zijn er nieuwe) Alle actions die ik in de video liet zien komen uit dit pakket. Ik gebruik het al jaren met plezier en levert me heel veel tijdswinst op. Daarnaast zijn ze allemaal aan te passen, dus ik ben niet gebonden aan hoe de action is gemaakt.

    1. Daarna sla ik m’n Photoshop nabewerking op en ga ik terug naar Lightroom
    2. Daarna komt m’n favoriete creatieve programma: Alienskin. Alienskin bootst analoge film na. Maar dan niet op de manier die je vaak in zelfgeknutselde actions terugziet. Je kunt alles instellen en aanpassen. Ik raad je echt aan om de gratis trial te downloaden. Dit programma kun je trouwens aan Lightroom en Photoshop koppelen.

Je kunt van Photoshop je parttime baan maken, maar dat hoeft dus niet

Met deze video wil ik graag laten zien dat het mogelijk is om een portretfoto voor een particuliere klant in 5 minuten na te bewerken. Natuurlijk: wil je liever werken op een andere misschien wel veel uitgebreidere manier, dan kan dat. Ik hoop je hiermee te hebben laten zien dat het ook anders en sneller kan.

 

 

109 Shares

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply