0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Licht

Betere foto’s door je licht te analyseren

Weet jij wat de beste plek in huis is om je (product) foto’s te maken of moet je elke keer opnieuw gokken?

Het doel van deze foto challenge is dat je niet meer na hoeft te denken over simpele dingen zoals: wat is voor mij de beste plek om foto’s te maken? Deze week gaan we ervoor zorgen dat jij weet waar je de mooiste foto’s kunt maken door het licht te analyseren.

Lees je liever? Hieronder vind je de tekst van de video:

Hoi! Welkom bij alweer de derde foto challenge en deze week gaan we licht analyseren.

Heb je nooit eerder een video van mij gezien: leuk dat je kijkt! Ik ben Heleen Schrijvershof en ik help je met foto en video voor je website.

Het doel van de foto challenge

Het doel van deze foto challenge is dus dat we gaan kijken hoe jij ervoor zorgt dat je weet wat je doet. Niet op een hele ingewikkelde manier, maar gewoon dat je door ervaring weet op welke plek je bijvoorbeeld het beste kunt fotograferen. Dat gaan we dus deze week bekijken.

De challenge van deze week

Wat we gaan doen is: we gaan deze week je hele huis af en je gaat overal, waar je denkt dat je mooie foto’s kunt maken, testen. Laten we het even makkelijk houden: zorg je dat je één product of onderwerp hebt op dezelfde witte achtergrond. Je kunt simpelweg een blaadje wit papier pakken, je kunt zo’n wit goedkoop (lack) tafeltje van de Ikea pakken dat je misschien al in huis hebt. Iets wat je overal mee naartoe kunt slepen om te testen.

Het meest logische om mee te beginnen is door te gaan kijken waar je ramen zitten en daar vlakbij te gaan fotograferen. Maar probeer ook andere plekjes in huis uit. De bedoeling is dat je op vijf plekken gaat kijken hoe het licht eruit ziet. Dus je gaat op vijf verschillende plekken foto’s maken.

Het liefst doe je dit ook nog op verschillende dagen, bijvoorbeeld vandaag is het een beetje bewolkt. Maar je zou ook op een hele zonnige dag kunnen testen. Zo zie je echt goed het verschil.  Deze week test je dus en je gaat kijken: welk licht heb ik hier eigenlijk? En niet alleen: vind ik het mooi? (alhoewel je daar vaak ook wel goed mee zit) Maar ook: is het licht effen, zijn er veel donkere schaduwen, is het vlekkerig. Is het warm of is het misschien heel koud (koel) licht?

Analyseer het licht

Leer naar het licht te kijken, te herkennen wat jij mooi vindt en ook wat bij jouw stijl past. Warm en koud is niet hetzelfde als goed of fout. Dat ligt er maar net aan wat jij wilt bereiken. Maar zorg ervoor dat je in de basis altijd een goede plek hebt waar je producten goed op kunt fotograferen.

Dit lijkt misschien een hele simpele opdracht, misschien wel een beetje voor de hand liggend zelfs. Hij is natuurlijk ook heel erg leuk, want je ziet verschillende soorten licht, maar hij is ook heel erg belangrijk, omdat je zorgt dat je weet wat je doet in plaats dat je gaat gokken. En dat je volgende keer als je je onderwerp gaat fotograferen, je elke keer moet denken: waar zal ik dat nu weer eens doen?

Het zorgt voor vertrouwen in het licht, in jezelf en in je camera en dat zorgt gewoon simpelweg voor betere foto’s.

Dus, kort samengevat: je gaat op 5 plekken in je  huis testen waar het licht wat doet én wat het beste bij jou past, zodat je volgende keer als je een simpel onderwerp wilt fotograferen, je direct weet waar je dat gaat doen.

Vond je deze video leuk, doe dan een duimpje omhoog en wil je de opdracht van volgende week niet missen, abonneer je dan op mijn kanaal.

Wil je een printable van deze opdracht en een reminder in je mailbox, ga dan naar de blogpost helemaal onderaan en schrijf je in. Je krijgt dan niet alleen de printable, maar ook een sneak peek van Fotografie voor niet nerds, daar zijn deze opdrachten op gebaseerd. In het boek vind je meer (toegankelijke) theorie over wat je nu aan het uitproberen bent en je kunt dus gratis de kat uit de boom kijken om te zien of het boek iets voor je is. 

Voor nu heel veel succes met de opdracht én ik zie je volgende week weer. Bedankt voor het kijken!

2 Shares

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Babs
  5 maart 2016 at 09:41

  Leuk, ik ga ermee aan de slag!

  • Reply
   Heleen
   8 maart 2016 at 19:32

   Leuk Babs! Heel veel plezier 🙂

  Leave a Reply