0
Heleen Schrijvershof
Scherpte diepte bokeh diafragma
Basics Fotografie Instellingen

Scherptediepte? Gebruik je diafragma slim voor mooie foto’s

De voorgrond scherp en de achtergrond onscherp met het liefst van die mooie bokeh lichtjes? Het is echt heel goed te doen en vandaag ga je dit zelf uittesten…

Lees je liever? Hieronder vind je de tekst van de video:

Hoi!

Wat ontzettend leuk dat jullie kijken naar een nieuwe aflevering van de foto challenge.

Ik wil eerst even zeggen dat ik het heel erg leuk vind dat sommige mensen al alle challenges hebben gedaan en als je nieuw bent zal ik mij even kort voorstellen. Ik ben Heleen Schrijvershof en op mijn website kun je zien dat je bij mij foto en video kunt leren en laten maken En een foto challenge is natuurlijk een hele goede manier om je fotografie echt goed onder controle te krijgen. We bespreken elke week een kort onderwerp.

We gaan van heel erg simpel naar wat meer geavanceerd.
We hebben bijvoorbeeld je ISO waarde besproken , we hebben diafragma en licht al besproken en over een poosje gaan we kijken hoe je je foto’s steeds leuker kunt maken.

Begin bij het begin

Maar omdat veel mensen echt willen beginnen bij het begin begin ik dat ook en ga ik je eerst heel kort laten uittesten wat je camera kan. Als je nu denkt dat weet ik allemaal wel: ovver een paar weken hebben we bijvoorbeeld een challenge over wat je kunt met tule, welk effect dat heeft en  we gaan het ook hebben over poseren,we gaan het hebben over door dingen heen fotograferen en  over onscherp fotograferen op een goede manier. Al dat soort dingen komen ook aan bod.

Maar nu zijn we nog even bij de basics en deze keer gaan we het hebben over diafragma en scherptediepte.

Vorige week hebben we het gehad over diafragma en licht en je hebt kunnen zien dat diafragma heel veel invloed heeft op je licht, net zoals ISO waarde.

Je diafragma is is een onderdeel van je belichtingsdriehoek en we gaan nu gaan we kijken hoe je er voor zorgt dat je van die mooie foto’s krijgt met een schep voorgrond en onscherpe achtergrond

Dat doe je door je diafragma goed in te stellen. Diafragma wordt omschreven met aan het begin een f en dan een bepaald cijfer.

Heb je een kitlens dan zou het zou kunnen zijn dat jouw lens begint bij f4.5 of 3.5.  Dat ligt helemaal aan je lens. Heb je een wat duurdere betere lens dan begint hij bijvoorbeeld bij f1.4, f1.8 of soms bij f1.2.  Ik ben heel erg voorstander van: leer eerste werken met wat je hebt voordat je dure spullen aanschaft.

Het maakt voor nu dus eigenlijk niet uit wat jou beginpunt is.  Je gaat gewoon kijken wat het doet. Dus deze week ga je een onderwerp fotograferen.

Aan de slag

Stel je voor dat je deze vaas fotografeert. Je zet hem op een vast punt met een effe lichtbron en  je gaat er iets achter zetten.

Je zet er iets achter op een afstand van 40 centimeter, je gaat fotograferen en je begint bevoorbeeld bij f1.8 als dat kan en dan f2.8, f3.5 enz. Je zult zien dat het achterste onderwerp steeds scherper wordt.

Dus als je bijvoorbeeld begint bij f1.8 heb je het meeste verschil tussen de voor en de achtergrond.

Een groot verschil tussen scherpte en diepte kan heel erg mooi zijn maar soms wil je gewoon dat de achtergrond ook scherp is, soms heb je bijvoorbeeld 3 mensen naast elkaar staan en dan is het helemaal niet handig om op f1.8 te fotograferen omdat de twee buitenste mensen dan helemaal niet scherp zijn. Ga beginnen met een onderwerp en ga eens kijken wat dat doet met je scherptediepte.

Misschien weet je deze theorie al (want dit kun je precies overal lezen) maar heel veel heel weinig mensen testen het ook echt uit. Heel weinig mensen weten precies hoe het eruit ziet als zij op dat bepaalde moment een diafragma f1.8 Zet weten wel dat f1.8 anders is dan f22, maar wat er precies doet niet.

En dat zorgt voor heel veel vertrouwen in je camera en in jezelf als je wel weet hoe dat eruit ziet.

Ik wens je heel veel succes met deze challenge en volgende week gaan we het over het laatste onderwerp van de belichtingsdriehoek hebben: sluitertijd. Dat klinkt onderwerp misschien niet zo heel erg interessant maar waar je wel heel veel leuke dingen mee kunt doen.

 

 

1K Shares

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Renske
  10 april 2016 at 07:10

  Wat een prachtige uitleg weer! 🙂 Ik ben inderdaad zo’n gevalletje ‘ik-weet-dit-wel-maar-test-het-eigenlijk-niet-uit’. Een nieuwe to-do voor deze week op mijn lijstje dus!

  • Reply
   Heleen
   13 april 2016 at 11:01

   Het Renske! Fijn om te horen. Elke week even een kleine opdracht en voordat je het in de gaten hebt weet je opeens alles wat je nodig hebt 😉

 • Reply
  Rianne
  10 april 2016 at 07:20

  Oooh heel handig! Ik studeer in het eerste jaar op de academie en ik heb nog steeds klasgenoten die in het derde blok nog niet weten wat het diafragma is.. Fijne uitleg dit!

  • Reply
   Heleen
   13 april 2016 at 11:00

   Hey Rianne, bedankt voor je comment! Pfoe, dat is echt niet nodig inderdaad. Graag gedaan 🙂

 • Reply
  Evelien
  10 april 2016 at 09:04

  Tof dat je deze cursusjes doet! Ik moet het diafragma van mijn camera nog echt beter leren beheersen.

  • Reply
   Heleen
   13 april 2016 at 10:59

   Dankje Evelien! Het is niet heel moeilijk. Echt typisch zoiets waarover je na wat oefenen zegt: heb ik daar nou zo moeilijk over gedaan? 😀

 • Reply
  Rowan - sillysis.nl
  10 april 2016 at 10:14

  Ik vind fotograferen heerlijk. Ik heb vorig jaar een cursus gedaan, om toch wat meer kennis te krijgen. Jouw filmpjes zijn daar een mooie aanvulling op. Ik ga de rest ook bekijken! Je legt het trouwens heel fijn en duidelijk uit!

  • Reply
   Heleen
   13 april 2016 at 10:58

   Dankjewel Rowan, leuk om te zien dat ze als aanvulling goed werken. De combi kennis en dan uitvoeren ligt voor de hand, maar je moet t uiteindelijk wel even doen 🙂

 • Reply
  Ronald
  9 augustus 2018 at 13:36

  Hallo Heleen , ik ben nieuw hier en nieuw met fotograferen , heb een Nikon coolpix b700 gekocht, is of was dat een goede keuze?
  Ik heb je verhaal net gelezen over diafragma , moet nog wel even oefenen hoor
  Ik ben 58 , maar herken me gelukkig niet in jou mannen van 40+ verhaal

 • Leave a Reply