- hij moet betaalbaar zijn (rond de 500, 600 euro)
- hij moet kunnen filmen
- hij moet een kantelbaar scherm hebben
- makkelijk in gebruik zijn
- toch volledige mogelijkheid om de instellingen te wijzigen.
Er zijn vele verschillende merken en type camera’s te koop maar gelukkig heb je zelf al een aantal belangrijke punten aangegeven waardoor de keuze iets kleiner is geworden. De film-optie zullen bijna alle camera’s tegenwoordig hebben en ook de kantelbare schermpjes zijn in een flinke opmars naar een standaard aanwezigheid.
Ik ben persoonlijk een Nikon en Fujifilm persoon, mede door de bouwkwaliteit van de camera’s en lenzen alsmede voor de look. Het grote voordeel van de compactheid maar wel hoge kwaliteit foto’s heeft mij er dit jaar toe doen zetten om mijn DSLR’s te verkopen en hiervoor in de plaats verder te gaan met een Fujifilm systeemcamera. Wel het voordeel van verwisselbare lenzen maar zonder de grof en grootheid van een DSLR.
Waar ik persoonlijk op let is de sensorgrootte. Mijn huidige Fuji is een crop camera wat wil zeggen dat de sensor 1.5x kleiner is dan een full-frame sensor welke in het duurdere segment camera’s te vinden is. Zowel crop als full-frame sensoren hebben hun voor en nadelen, hierover is op het internet zeer veel te vinden.
Een Fujifilm X-E1 met een 18-55 lens is een compacte handzame camera welke zeker nette beelden zal geven, maar mist hier wel het kantelbare scherm. Een Canon EOS 700D + 18-55mm daarentegen heeft wel weer een kantelbaar scherm en is met de kit-lens voor rond de € 500,- verkrijgbaar. Het nadeel is dat het een DSLR is dus wel iets groter. Voor iets meer geld is ook de Nikon D3200 + 18-55mm VR II + 55-200mm verkrijgbaar. Een goede start DSLR met 2 lenzen waarmee breedhoek tot ver inzoomen mogelijk is.
Dit is uiteraard ook mogelijk voor Canon, deze hebben voor schappelijke prijzen een 40 of 50mm objectief om met niet teveel geld een degelijke body+lens combo te maken. De keuze is reuze, aangezien je naast Canon en Nikon ook nog Pentax, Sony, Samsung & Olympus hebt.
Hoe zit het met de lenzen?
Weet je niet precies wat je wilt, kies dan eerst een kit-lens die van 18-55mm kan zoomen en eventueel nog een telelens van 55-200mm welke voorzien zijn van stabilisatie. VR (Vibration Reduction, IS (Image Stabilizer), OIS (Optical Image Stabilizer) , OS (Optical Stabilizer) zijn verschillende benamingen hiervoor van verschillende merken.
Ik ben zelf een groot fan van een 35mm en een 85mm lens combi, en daar werk ik dan ook mee. Met de 85mm kan ik mooi zonder vervorming een motor of portretfoto maken en met de 35mm een overzichtsschot, reportagewerk en full-body portret in een omgeving. Daarbij werk ik nu met een Fuji X-Pro1 als body, klein, licht maar toch een hoge kwaliteit beeld en met een 2-tal compacte flits statieven en twee reportageflitsers ben ik licht bepakt en kan ik toch zeer goed werk afleveren.
4 Comments
Sophie
27 oktober 2015 at 22:55Leuk stukje! Ik heb onlangs een Nikon D5300 aangeschaft, maar vooral omdat hij zo klein en compact is. Die kan ik dus overal mee naartoe nemen. Ben benieuwd wat je van mijn foto’s op mijn blog vindt!
Heleen
5 november 2015 at 19:50Dankjewel! Ik denk dat je harstikke lekker bezig bent, zeker als ik let op consistentie en sfeer. En ik zie ook dat je niet bang bent voor video! = extra punten. Waar zou je jezelf nog meer in willen verbeteren?
Elja
10 januari 2017 at 20:30Superleuk om te lezen. Het toeval wil (!) dat ik ook denk over een nieuwe camera. Vooral omdat ik mooie video wil gaan maken voor mijn online cursussen. Maar het zou mooi meegenomen zijn als ik er ook nog mooi kon (straat-) fotograferen.
Iedere keer dat ik een idee heb van het toestel ga ik weer twijfelen over de lenzen, dus de info hierboven is superwelkom! Dankjewel!
Heleen
16 januari 2017 at 08:12Fijn dat je er iets aan hebt Elja!