0
Heleen Schrijvershof
Camera en lenzen kopen
Uncategorized

Maar… welke camera en lens moet ik nu kopen?

Je staat in de winkel om een nieuwe camera te kopen voor je website. De afgelopen tijd heb je gemerkt hoe belangrijk het is om goede foto’s te maken. Je hebt smaak en je wilt nu eindelijk weleens de beelden precies zo vastleggen zoals je in je hoofd hebt.
Je weet ook dat camera’s een hulpmiddel zijn en niet het einddoel. Je bent tenslotte geen fotograaf en wilt gewoon dat hij doet wat hij moet doen. Een kantelbaar schermpje om goed te kunnen filmen, hij moet niet te duur zijn maar je wilt wel volledige vrijheid. Je hebt tenslotte niet voor niets al die informatie gelezen over diafragma’s, iso waardes en sluitertijden.
Wat moet je kopen?

Omdat ik zelf een camera gebruik van een aantal jaar terug en niet precies volg welke camera’s er op dit moment allemaal te koop zijn. Eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet zo interessant. Maar, als je in de winkel staat wil je natuurlijk wel gewoon weten waar je naar moet kijken.
En dus heb ik het gevraagd. Aan Mark een fotograaf, ondertussen gespecialiseerd in motoren. Je kunt bij hem ook terecht voor prachtige landschappen en reportages.
1
Mark Meisner is precies het tegenovergestelde van mij. En ook van jou, schat ik zo in. Hij vindt technische dingen ontzettend leuk en smult van de nieuwste snufjes. De aangewezen persoon dus om jou precies te vertellen waar je op moet letten als je een camera wilt kopen.
Ik heb hem de volgende dingen gevraagd:
Mijn lezers zijn bloggers en ondernemers die weten hoe een goede foto eruit ziet, maar zelf totaal geen interesse hebben in het eindeloos vergelijken van merken, body’s en lenzen. De eisen zijn over het algemeen: 
 • hij moet betaalbaar zijn (rond de 500, 600 euro)
 • hij moet kunnen filmen
 • hij moet een kantelbaar scherm hebben
 • makkelijk in gebruik zijn
 • toch volledige mogelijkheid om de instellingen te wijzigen.

Er zijn vele verschillende merken en type camera’s te koop maar gelukkig heb je zelf al een aantal belangrijke punten aangegeven waardoor de keuze iets kleiner is geworden. De film-optie zullen bijna alle camera’s tegenwoordig hebben en ook de kantelbare schermpjes zijn in een flinke opmars naar een standaard aanwezigheid.

2

Wat gebruik je zelf en waarom?

Ik ben persoonlijk een Nikon en Fujifilm persoon, mede door de bouwkwaliteit van de camera’s en lenzen alsmede voor de look. Het grote voordeel van de compactheid maar wel hoge kwaliteit foto’s heeft mij er dit jaar toe doen zetten om mijn DSLR’s te verkopen en hiervoor in de plaats verder te gaan met een Fujifilm systeemcamera. Wel het voordeel van verwisselbare lenzen maar zonder de grof en grootheid van een DSLR.

Waar ik persoonlijk op let is de sensorgrootte. Mijn huidige Fuji is een crop camera wat wil zeggen dat de sensor 1.5x kleiner is dan een full-frame sensor welke in het duurdere segment camera’s te vinden is. Zowel crop als full-frame sensoren hebben hun voor en nadelen, hierover is op het internet zeer veel te vinden.

Wat zou je een beginner aanraden?
Een beginner met een dergelijk budget van 500-600,- kan het beste zo veel mogelijk investeren in de body en daarna door sparen voor een beter objectief.
Het is erg lastig om een gericht advies te geven voor een model camera voor een heel breed publiek. Wil je enkel portretten schieten dan heb je het meest aan een losse body en een 50 of 85mm lens voor direct hoge kwaliteitsbeelden. Wil je van alles wat dan kun je het beste gaan voor een camera met een kit-lens van 18-55mm, waarmee je het voordeel hebt van het kunnen zoomen maar hij zal niet zulke scherpen beelden geven als een vaste lens van 50mm.
3
Kun je een aantal concrete mogelijkheden geven?

Een Fujifilm X-E1 met een 18-55 lens is een compacte handzame camera welke zeker nette beelden zal geven, maar mist hier wel het kantelbare scherm. Een Canon EOS 700D + 18-55mm daarentegen heeft wel weer een kantelbaar scherm en is met de kit-lens voor rond de € 500,- verkrijgbaar. Het nadeel is dat het een DSLR is dus wel iets groter. Voor iets meer geld is ook de Nikon D3200 + 18-55mm VR II + 55-200mm verkrijgbaar. Een goede start DSLR met 2 lenzen waarmee breedhoek tot ver inzoomen mogelijk is.

Wil je liever direct betere kwaliteit, kijk dan eens naar een lens met een vast brandpunt. Een Nikon 35mm is rond de € 190,- en met een losse body van een D5200 is het mogelijk om nog onder de € 600,- te blijven en toch gelijk scherpere foto’s te maken. Wil je iets meer inzoomen, kies dan voor een 50mm maar op een de goedkopere DSLR’s is dit niet aan te raden i.v.m. de crop-factor van de sensor (tenzij er veel portretten gemaakt worden).

Dit is uiteraard ook mogelijk voor Canon, deze hebben voor schappelijke prijzen een 40 of 50mm objectief om met niet teveel geld een degelijke body+lens combo te maken. De keuze is reuze, aangezien je naast Canon en Nikon ook nog Pentax, Sony, Samsung & Olympus hebt.

Hoe zit het met de lenzen?

Het lastige van losse objectieven is dat ze allemaal goed zijn in hun eigen element. Een telelens kan ver inzoomen, maar de kans op een bewogen foto is snel aanwezig. Een 35mm lens is fijn voor full-body portretten met het merendeel van het beeld gevuld met een voor & achtergrond maar een portret dichtbij van enkel een gezicht zal niet mooi worden doordat het gezicht zal vervormen en raar gaan vertekenen.

Weet je niet precies wat je wilt, kies dan eerst een kit-lens die van 18-55mm kan zoomen en eventueel nog een telelens van 55-200mm welke voorzien zijn van stabilisatie. VR (Vibration Reduction, IS (Image Stabilizer), OIS (Optical Image Stabilizer) , OS (Optical Stabilizer) zijn verschillende benamingen hiervoor van verschillende merken.

Ik ben zelf een groot fan van een 35mm en een 85mm lens combi, en daar werk ik dan ook mee. Met de 85mm kan ik mooi zonder vervorming een motor of portretfoto maken en met de 35mm een overzichtsschot, reportagewerk en full-body portret in een omgeving. Daarbij werk ik nu met een Fuji X-Pro1 als body, klein, licht maar toch een hoge kwaliteit beeld en met een 2-tal compacte flits statieven en twee reportageflitsers ben ik licht bepakt en kan ik toch zeer goed werk afleveren.


Ik ben ontzettend blij dat Mark deze vraag zo uitgebreid beantwoord heeft. Natuurlijk weet je dat een goede camera alleen niet veel voor je doet als je niet weet wat je met je instellingen moet doen maar soms ben je gewoon toe aan vernieuwing of een upgrade en wil je specifieke tips en concrete voorbeelden.
Heb je naar aanleiding van deze post nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in de comments, samen met Mark zal ik alle vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Happy shopping! Wil je meer tips voor betere foto’s voor je website? Neem dan een kijkje in de gratis bibliotheek hieronder:

3 Shares

4 Comments

 • Reply
  Sophie
  27 oktober 2015 at 22:55

  Leuk stukje! Ik heb onlangs een Nikon D5300 aangeschaft, maar vooral omdat hij zo klein en compact is. Die kan ik dus overal mee naartoe nemen. Ben benieuwd wat je van mijn foto’s op mijn blog vindt!

  • Reply
   Heleen
   5 november 2015 at 19:50

   Dankjewel! Ik denk dat je harstikke lekker bezig bent, zeker als ik let op consistentie en sfeer. En ik zie ook dat je niet bang bent voor video! = extra punten. Waar zou je jezelf nog meer in willen verbeteren?

 • Reply
  Elja
  10 januari 2017 at 20:30

  Superleuk om te lezen. Het toeval wil (!) dat ik ook denk over een nieuwe camera. Vooral omdat ik mooie video wil gaan maken voor mijn online cursussen. Maar het zou mooi meegenomen zijn als ik er ook nog mooi kon (straat-) fotograferen.

  Iedere keer dat ik een idee heb van het toestel ga ik weer twijfelen over de lenzen, dus de info hierboven is superwelkom! Dankjewel!

  • Reply
   Heleen
   16 januari 2017 at 08:12

   Fijn dat je er iets aan hebt Elja!

  Leave a Reply