0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Instellingen

Binnen mooie foto’s maken: hoe doe je dat?

Foto’s maken kun je niet alleen doen met mooi weer buiten. Ook als het donkerder is, in de winter of gewoon op een druilerige dag kun je binnen heel goed mooie foto’s maken. In deze blogpost geef ik je tips aan de hand van een voorbeeld met de camera instellingen en tips.

Situatie:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Een donkere winterdag, om een uurtje of half 4. De kracht van het licht werd tijdens de fotoshoot al steeds minder. Een uur later was het helemaal donker.⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Locatie:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In een slaapkamer, bij een groot raam. ⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Camera instellingen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ISO 200│ f2.0 | 1/100| 35 mm lens (Sony SLT-A77V)⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tips

 1. Zoals altijd: ik begin met de ISO waarde. Mijn ISO staat op 200. Dat lijkt laag voor deze setting, maar dat heeft alles met de volgende camera instelling te maken: mijn diafragma. Als het echt nog veel donkerder was geweest, kun je naar 400 of hoger gaan. Hoe hoog jij je ISO waarde kunt opschroeven kun je uittesten. 
 2. Dat diafragma staat op f.2. Dit betekent twee dingen: er is veel verschil tussen scherp en onscherp. En er komt veel licht binnen. In dit geval is er geen achtergrond waar veel gebeurd. Toch vind ik een diafragma van f2 erg mooi. Je ziet bijvoorbeeld dat aan de onderkant van de foto de jurk al onscherp wordt.
 3. Bij mijn fotoshoots werkt het meestal zo dat ik mijn ISO en diafragma eerst instel en daar de sluitertijd van af laat hangen. Dit komt omdat ik in de meeste gevallen scherptediepte belangrijker vind dan beweging in de foto’s. Met andere woorden: ik vind zelf foto’s met veel verschil tussen scherpte (op de voorgrond) en onscherpte (op de achtergrond) erg mooi. Als je een achtergrond hebt die je ook scherp op de foto wil hebben is het juist belangrijk dat je je sluitertijd op een hoog getal instelt. 
 4. Wel erg belangrijk bij het instellen van de sluitertijd: zorg ervoor dat je niet voor een te laag getal gaat. Dan krijg je je foto’s zonder statief nooit scherp.
 5. Een ezelsbruggetje hiervoor: je sluitertijd is nooit trager dan de mm van je lens (1/35 in dit geval) Ik houd voor de zekerheid altijd minstens 1/50 aan.
 6. Op een dag als deze is het erg belangrijk dat je in de gaten houdt of de instellingen die je in het begin van de fotoshoot instelt, wel kunnen blijven staan. Een uurtje later kan in de winter echt veel verschil maken. Soms moet je halverwege de ISO waarde toch even omhoog bijstellen. Denk niet: nu ben ik er voor de rest van de shoot. Even blijven opletten wat er per foto qua licht gebeurd.
 7. Bij deze fotoshoot heb ik gekozen om een groot aantal foto’s ook na te bewerken in zwart-wit. Dit heeft gedeeltelijk te maken met waar de foto’s zijn gemaakt. Persoonlijk vind ik foto’s met een drukke achtergrond niet altijd even geschikt om in zwart-wit om te zetten. Dit gaat een beetje op gevoel en heeft natuurlijk alles met smaak te maken. Ik maak mijn foto’s altijd in kleur, daarna bewerk ik ze in kleur en dan test ik uit of ze mooi zijn in zwart-wit. Dit doe ik met het programma AlienSkin.

 

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 • Persoonlijke fotografie workshop

  Persoonlijke fotografie workshop

   175,00
  In winkelmand
 • Foto's een tropische sfeer meegeven zo doe je dat

  Fotoshoot

   150,00
  In winkelmand
 • Fotograferen met je spiegelreflex camera voor beginners © Heleen Schrijvershof Fotografie

  Digitaal Boek │ Fotograferen met je spiegelreflex camera voor beginners

   9,99
  In winkelmand

248 Shares

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  20 februari 2020 at 09:06

  Wat heb je een mega handige en fijne tips gegeven!

  • Reply
   Heleen
   26 februari 2020 at 19:02

   Dankjewel Rachel! Fijn dat je er iets aan hebt. Als je nog vragen hebt/krijgt:je weet me te vinden 🙂

  Leave a Reply