0
Heleen Schrijvershof
Basics Fotografie Ideeën

Betere foto’s maken door je stijl te omschrijven

Hoe zorg je er nu voor dat je ook echt iets gaat doen met de inspiratie die je vorige week hebt opgedaan? Deze week ga je jezelf een richtlijn geven waardoor je altijd precies weet of je op de juiste weg zit.

 

Lees je liever? Hieronder vind je tekst van de video:

Hoi, welkom bij alweer de vijfde aflevering van de foto challenge. Deze week gaan we een opdracht doen die foto’s maken een heel stuk makkelijker gaat maken.

Hoever je ook bent met je technische instellingen, hoe goed jouw camera ook is… er is altijd één ding dat je kunt doen om je foto’s te verbeteren en dat is je eigen stijl omschrijven en die dan ook consistent doorvoeren.

Dat gaan we doen aan de hand van de inspiratie die we vorige week hebben opgedaan  en je gaat kijken of je daar voor jezelf drie kernwoorden in kunt ontdekken. Het is heel erg fijn om je tijdens een fotoshoot niet meer druk te maken over welke stijl je wilt uitstralen, wat wel en niet bij je blog past.

Als je bijvoorbeeld drie kernwoorden hebt.. die van mij zijn bijvoorbeeld licht, simpel en vrouwelijk. Die houd ik bij elke fotoshoot in de gaten. Dat maakt het voor mij heel erg makkelijk om te kijken of een foto die ik voor me zie, bij me past of niet. Als ik bijvoorbeeld een product ga fotograferen hoe ik me dus ook niet meer af te vragen of de accessoires die ik gebruik er wel bij passen. Als ze licht, simpel of vrouwelijk of een combinatie daarvan zijn, dan is het iets dat bij me past.

Je kernwoorden zijn geen checklist. Het is niet zo dat je je bij elke foto hoeft af te vragen: oké, heb ik licht, simpel en vrouwelijk. Het is meer een richtlijn.

Soms heb je een foto gemaakt die technisch gezien helemaal prima is maar je ziet: erg mist nog iets aan. Of het is niet echt de stijl die ik zoek. Stel je voor dat ik deze koperen vaas zou gaan fotograferen en ik zou daar een soort lifestyle setting omheen willen maken. Dan zou ik daar geen fel licht met harde schaduwen naast plaatsen, ik zou daar persoonlijk ook geen zwarte accessoires neerzetten. Ik zou veel licht binnenlaten en het op waar voor manier dan ook, simpel houden.

Je ziet hierbij ook gelijk dat vrouwelijk hier niet direct bij van toepassing is, de kleur van de vaas is al vrij vrouwelijk, maar je ziet wat ik bedoel met: het is geen checklist. Het is dus meer een richtlijn om te kijken: doe ik nu iets wat bij me past.

Het is ook niet zo dat als je nu drie kernwoorden kiest, je daar de rest van je leven aan vast zit.

Als je naar m’n website gaat, zie je dat nergens staan. Je ziet nergens staan: de stijl van Heleen Schrijvershof is licht, simpel en vrouwelijk. Maar als je de foto’s gaat bekijken, zie je dat wel terug

Het is voor jezelf ook fijn omdat je tijdens een fotoshoot altijd nieuwe inspiratie kan opdoen. Als je een beetje vastloopt tijdens een fotoshoot en je wilt producten fotograferen en het lukt even niet dan kun je je afvragen: hoe kan ik mijn kernwoorden hier in verwerken? Stel dat je situatie hebt waarbij je licht en simpel al hebt verwerkt. Dan ga je kijken hoe je meer vrouwelijkheid kan toevoegen. Voor de één betekent dat heel veel roze toevoegen, voor de ander zachte lijnen toevoegen, bijvoorbeeld bij een persoon. Dat kan voor iedereen weer anders zijn. Het is ook niet aan mij om te bepalen hoe je die kernwoorden moet invullen. Het gaat erom dat jij voor jezelf een richtlijn hebt.

Je slaat hiermee twee vliegen in één klap: je gaat het voor jezelf heel makkelijk maken en de foto’s op je website krijgen een heel duidelijke lijn.

Ik hoop dat je lekker aan de slag kunt met deze opdracht, persoonlijk vind ik het ook één van de leukste opdrachten, want stijl is niet saai en er zijn zoveel verschillende manieren waarop je je kernwoorden kunt invullen.

Ik ben erg benieuwd naar je resultaten en als je je kernwoorden wilt delen, doe dat dan in de comments.

0 Shares

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Manou Hendriks
    17 maart 2016 at 09:02

    Ik herken dat wel ja. Ik hou zelf ook heel erg van lichte simpele foto’s. Maar die 3e kernwoord vind ik wat lastiger. Ik probeer ook op Pinterest soort van moodboards te maken en meer te ontdekken waarom iets mij aanspreekt. Ik merk overigens dat door jou boek en vooral die 3 stappen van iso, sluitertijd en diafragma dat ik dan steeds meer zekerder word van mijn foto’s. Ik krijg er meer plezier en vertrouwen in, super fijn!

  • Leave a Reply