0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie Voor fotografen

Betere foto’s maken door rekening te houden met kleur

Soms kun je niet uit een foto halen wat er in zit zonder dat je precies weet hoe dat komt. De compositie is goed en de belichting helemaal zoals je ‘m wilt hebben. Vandaag laat ik je zien wat kleur doet met foto’s. Ik geef je voorbeelden van wat wel en niet werkt én hoe je hier zelf rekening mee houdt.

Als ik een portret fotoshoot voorbereid vraag ik altijd of mensen een aantal basic dingen mee willen nemen zoals een goede jeans en een basis shirt en hemdje. Omdat dit soort dingen altijd een goed startpunt zijn. En tot een poosje geleden liet ik de rest dan aan de mensen zelf over. Ik gaf ze tips, maar liet ze zelf de kleuren bepalen.

Tot ik op een gegeven moment echt goed ging kijken naar kleur, kleurtypes en hoe ik iemand nog beter kan helpen beter op de foto te zetten.

Door zelf goed te kijken naar de persoon die ik voor me kreeg, kan ik tips geven, betere achtergrondkleuren gebruiken en zo een heel ander beeld neerzetten. Vandaag laat ik je zien hoe ik dat doe.

Shoot voorbereiden

Robin-28

(foto van de shoot van een jaar geleden)

Als eerste zorg ik ervoor dat ik precies weet wie ik voor me krijg. De fotoshoot van vandaag is met Robin. Zij heeft donker haar, een heel lichte huid en felblauwe ogen.

Zelf heb ik voor deze fotoshoot tips gevraagd aan m’n schoonmoeder die hier heel erg goed in is. Zij gaf aan dat Robin een Clear Winter type is.

Bron

Bij dit kleurtype zie je dat er veel contrast zit tussen huid en haar. En daarbij komen de lichte ogen.

Het tegenovergestelde van mijn eigen palet

Voordat ik hiernaar had gekeken had ik een shoot vol color blocking met roze en rood in m’n hoofd. Mooie poederachtige tinten roze en dan met een mooie wijnrode kleur gecombineerd.

Dat vind ik niet alleen mooi, dat soort kleuren heb ik zelf ook juist in m’n kledingkast hangen. Want mijn eigen kleurpalet is een Soft Summer:

Bron

Plannen veranderen

Mijn eerste plan ging dus niet door omdat al ‘mijn’ kleuren Robin totaal niet zouden staan.

En dus heb ik haar gevraagd om zoveel mogelijk heldere kleuren mee te nemen en heb ik zelf goed in m’n kast gekeken en ook wat dingen meegenomen die wel bij haar passen.

Voorbeeld van wat vooral niet werkt

Om je te laten zien wat niet te doen:

roze verkeerde kleur-1

De rode trui en lipstick zijn in principe een goed idee, maar de roze kleur is niet helder genoeg. Hij lijkt een beetje op ‘bubblegum’ in het voorbeeld, maar op beeld zorgt het er vooral voor dat ze grauwig overkomt.

Wat wel werkt

Heleen Schrijvershof - Robin en Mason (51)

Contrast, zwart en rode lippen. Kom maar door

Heleen Schrijvershof - Robin en Mason (55)

Waar ik of iemand met mijn kleurtype helemaal weggeblazen wordt in zwart, komt haar huid prachtig uit. De oogkleur knalt eruit en het contrast in de kleding komt overeen met het natuurlijke contrast in het gezicht.

Heleen Schrijvershof - Robin en Mason (37)

Hier heb ik wel lichte kleuren gebruikt, maar zorgen de zwarte streepjes voor genoeg contrast.

Hoe weet je nu welk type iemand is?

 • Zorg ervoor dat je echt goed weet hoe iemand er (nu) uitziet.
 • Kijk bijvoorbeeld hier naar een palet dat het dichts in de buurt komt
 • Vraag of je model deze kleuren in huis heeft en/of neem zelf wat mee
 • Heb je niet genoeg juiste kleuren? Het gaat vooral om kleuren die dicht bij het gezicht komen. Accessoires kunnen in alle kleuren bijvoorbeeld. Je kunt bijvoorbeeld een simpel shirtje in de juiste kleur meenemen en risico nemen als het om een toffe broek in een ‘verkeerde’ kleur gaat.

Weet jij welke type jij bent en houd je daar rekening mee als je foto’s gaat of laat maken? Laat het me weten in de comments.

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

 

53 Shares

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  Inge
  24 januari 2018 at 08:35

  Jeetje wat een bizar mooie foto’s en wat gek dat de kleur van kleding zoveel kan doen voor een foto… Op basis van die paletten ben ik (denk ik?) een soft summer type. In dat geval draag ik gelukkig de goede kleuren, haha! Ik let er wel op of een kleur me staat, ik houd echt van koele tinten… maar of dat dan ook matcht voor foto’s, geen idee!

  • Reply
   Inge
   24 januari 2018 at 08:36

   Nog een ding, ik ben wel van mening dat de kleur zwart iedereen goed staat! Anders kan ik mijn halve kledingkast weggooien :p

   • Reply
    Heleen
    25 januari 2018 at 09:51

    Thanks Inge! Vaak weet je intuitief ook wel wat je het beste staat, maar is het fijn om een richtlijn te hebben. Ik ben ook een Soft Summer, maar leen ook weleens wat van een Cool Summer. Voor je foto’s geldt eigenlijk hetzelfde als ‘in het echte leven’ Alleen worden bepaalde kleuren misschien net even iets anders weergegeven op beeld (wat natuurlijk ook afhankelijk is van de nabewerking) en heb je op een foto misschien iets meer volume nodig. Zwart staat veel mensen wel, maar ik (als Soft Summer) probeer ‘m niet direct bij m’n gezicht of huid te dragen. Ik word er echt bleek van en neig veel eerder naar een navy kleur of donkergrijs.

 • Reply
  nicole
  24 januari 2018 at 09:36

  Nee, ik heb echt geen idee welk type ik ben. Wel sta ik altijd afgrijselijk op foto’s. Zelfs mijn kinderen zeggen dat.

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 09:54

   Als je het leuk vindt zou je eigenlijk eens naar een video van Cardigan Empire moeten kijken of op Pinterest moeten zoeken. Het zijn natuurlijk geen vaste regels, maar wel suggesties waar je iets mee kan. Misschien onderbouw je hiermee je intuitie al of kom je juist weer op nieuwe ideeën.
   En als het om foto’s gaat: wat gaat er dan precies niet goed, waar ben je niet tevreden over? Daar ben ik dan natuurlijk wel nieuwsgierig naar. Dat je tot nu toe nog nooit blij bent geweest met je foto’s is natuurlijk niet hetzelfde als dat je daarom maar akkoord moet gaan met het idee ‘dat je altijd afgrijselijk’ op foto’s staat. Heeft het te maken met spontane of juist geposeerde foto’s, voelt het ongemakkelijk of misschien iets anders? Ik ben oprecht heel benieuwd 🙂

 • Reply
  Helena
  24 januari 2018 at 09:59

  Geposeerde foto’s zijn nooit mijn sterkste kant. Of ik nou de juiste kleuren gebruik of niet. Spontaan gaat nog wel, maar op foto’s staan zal nooit mijn hobby worden

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 09:56

   Haha, je bent zeker niet de enige hoor Helena. Er zit natuurlijk veel verschil in foto’s die eruit zien alsof ze zo uit een poseer boekje komen en foto’s waar aandacht aan de pose is besteedt en daardoor de aandacht naar de uitdrukking van het model gaat.
   Ik vind dit zelf altijd een heel leuk vraagstuk. Hoe zorg je er met geposeerde foto’s voor dat de uitdrukking mooi overkomt? Want vaak is het juist zo dat als je zeker bent van je houding (pose) je je aandacht kan richten op een spontaan gezicht. 🙂

 • Reply
  Anja
  24 januari 2018 at 11:06

  Dank je wel, hier kan ik wat mee en weet ik direct ook welk type ik ben (summer type 😉

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:05

   Fijn om te horen!

 • Reply
  Felice Veenman
  24 januari 2018 at 12:23

  Ik wil al jaren eens zo’n wat voor kleur type ben ik test gaan doen. Maar ze zijn altijd zo duur! Nu ik in jouw foto’s zie wat een verschil dat kan maken, twijfel ik opnieuw…

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:06

   Je kunt misschien in de tussentijd de video’s van Cardigan Empire opzoeken, dan zit je wellicht al in de goede richting. Maar vaak zijn dit soort investeringen uiteindelijk wel de moeite waard. Zeker als je nu kleding koopt die je niet draagt bijvoorbeeld.

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  24 januari 2018 at 12:45

  Ik ben een beetje zo’n lastig geval, maar volgens mij val ik onder het wintertype. Ik houd er nu nog niet voldoende rekening mee, maar ga binnenkort een dag op pad met een stylist/personal shopper, die me hopelijk voor eens en voor altijd gaat vertellen hoe ik er altijd op mijn paasbest uit kan zien. En dan wordt dat natuurlijk ook doorvertaald naar mooie nieuwe foto’s!

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:18

   Haha, met alles, of alleen met kleuren? 😛 Fijn! Dat kan echt heel verhelderend werken.

 • Reply
  Tania
  24 januari 2018 at 15:56

  Wat een verschil tussen die foto’s. Had hier zelf bog niet bij stil gestaan. Hele goeie tip

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:20

   Dat is ook het ding inderdaad. Je ziet het pas als je het voor je ziet. Als er iets niet klopt voelt je dat wel, maar je ziet niet altijd direct waar dat door komt.

 • Reply
  Kimberley
  24 januari 2018 at 16:49

  Ik heb ooit zo’n kleurenkaart voor mezelf gekregen. Dat is wel handig. Zelf heb ik dat inzicht niet.

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:21

   O, dat is fijn inderdaad. Gebruik je ‘m vaak?

 • Reply
  Babs
  25 januari 2018 at 05:55

  Wat een handige tips! toevallig had i het gisteren in een artikel erover hoe je de ondertoon van je huid kan bepalen. Volgens die testjes ben ik een koel type. en grappig genoeg verwachten mensen dat ik juist een warm type ben.

  • Reply
   Heleen
   25 januari 2018 at 10:24

   Leuk! Goede manier inderdaad. Bij mij kun je het heel snel zien aan m’n aderen zien: die zijn duidelijk blauw. Fijn dat je nog een paar manieren hebt toegevoegd!

 • Reply
  Krystle
  26 januari 2018 at 10:32

  Wat een goed voorbeeld zeg! Met die roze achtergrond wordt ze heel bleek. Ik probeer er altijd wel rekening mee te houden.

 • Reply
  Fleur
  26 januari 2018 at 12:07

  Ik heb ooit een kleurenadvies gehad en daaruit kwam ook dat ik een wintertype ben. Sinds ik meer op de kleuren let die ik draag, krijg ik daar ook zeker complimenten over. Ik snap dat je die theorie natuurlijk ook kunt toepassen in je fotografie. Nooit bij stil gestaan eigenlijk

 • Reply
  Eva
  26 januari 2018 at 19:51

  Hele fijne tips! Heb ook wel eens een kleurenanalyse gedaan, misschien moet ik daar maar eens wat mee doen 🙂

 • Leave a Reply