0
Heleen Schrijvershof

Welke tools en resources zijn nu echt handig om te gebruiken als je gaat bloggen, plannen of fotograferen? Ik zet al mijn favorieten voor je op een rijtje

Planning

Planner/bulletjournal – Hoe handig digitale oplossingen ook zijn, ik blijf een sucker voor papier en stationary. Ik gebruik op dit moment een combinatie van een planner en bulletjournal. Op deze manier hoef je niet zelf je wekelijkse planner te tekenen, maar heb je wel ruimte voor al je toffe inspiratie.

Pomodoro – De techniek die ik gebruik om efficiënt gebruik te maken van mijn tijd.

Clear Focus – gratis – Deze timer app die ik gebruik om mijn Pomodoro techniek uit te voeren. Er gaat een timer na 25 en 5 minuten om je aan je pauzes te herinneren.

Evernote – gratis – In Evernote schrijf ik al mijn ideeën voor blogposts uit zodat ik nooit met een leeg vel begin.

ScreenClip

Design

Canva – gratis – Pinterest foto’s, PDF’s en zelfs mijn boeken heb ik allemaal in Canva gemaakt.

canva

SmallPDF – gratis – Wil je een PDF bestand verkleinen, samenvoegen, een gedeelte aparte downloaden, omzetten in JPEG en andersom? Het kan allemaal met SmallPDF

small pdf

Bloggen en je website

ThemeForest – betaald –  Het theme van mijn website (Laurel) komt hier vandaan en het theme voor deze ook. Ik vind ze echt prachtig en de klantenservice heeft me al heel vaak geholpen met kleine vraagjes. Echt een aanrader.

themeforest

Visual Composer – betaald –  Met Visual Composer kun je de layout van je website aanpassen met zo min mogelijk HTML, maar met een heel simpel drag & drop systeem. Zonder deze plugin had ik veel langer gedaan om m’n website te bouwen.

WPHelpdesk – gratis en betaald – Een paar maanden geleden lag m’n website er een paar dagen uit. Ik weet best wat van de back-end van m’n systeem, maar toch kwam ik er echt niet uit. Na heel wat verwoede pogingen om het op te lossen ben ik bij deze (nederlandse) helpdesk uitgekomen. Binnen een half uur was m’n site weer up and running. Je kunt hier niet alleen bellen, maar ook gratis hulp krijgen als je niet zulke dringende problemen hebt. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een 0900 nummer.

wphelpdesk

Woocommerce – gratis en betaald – Als je ook een boek of workshop bij mij hebt gekocht is dat gegaan via Woocommerce. Het is heel goed te combineren met WordPress, heeft een Nederlandstalige back-end, berekend kortingen en acties door. Je kunt aangeven of er BTW of verzendkosten moeten worden betaald. Ook krijg je elke maand netjes een factuur van je verkopen. Echt super. Je kunt de plugin gratis downloaden, maar je moet wel even goed kijken of jouw theme samenwerkt met Woocommerce. Vaak kun je dit bij de makers van je theme achterhalen. Het wordt vaak duidelijk vermeldt omdat het als verkoopargument wordt ingezet.

Mollie – gratis en betaald – Woocommerce heb ik uitgebreid met Mollie dat ervoor zorgt dat ik iDeal betalingen kon ontvangen, dat zit niet automatisch in Woocommerce verwerkt. Ook heb ik hiermee ingesteld dat mijn Belgische klanten met de voor hun meest gangbare betaalsystemen kunnen werken. Ook hierbij is het systeem gratis maar betaald je per transactie een kleine fee die afhankelijk is van het systeem waarmee je klanten willen betalen. Ook over Mollie ben ik heel tevreden. Ik krijg een overzicht van de transactie, de factuur en elke keer een mailtje als er product is verkocht.

EM client – gratis –  Als je met Windows werkt en een fijne (gratis) emailserver wilt is EM client wat mij betreft een hele goede aanrader. Het integreert goed, het opzetten is goed te doen en ook op mobiel werkt hij heel fijn.

Mailchimp – gratis en betaald – Op mijn website vind je een bibliotheek met fotografie goodies. De mensen die hier toegang tot hebben krijgen elke week een mailtje met de nieuwe blogpost of extra tips. Deze mails maak ik vanuit Mailchimp. Voor mij een hele fijne manier om de mails te maken, in te plannen en de statistieken te bekijken.

Contact Form 7– gratis – Geen gedoe, simpel op te zetten en goed genoeg aan te passen.

contact

Comment Redirect – gratis – Heeft iemand voor het eerst een comment achtergelaten en wil je die graag persoonlijk bedanken? Deze plugin-in stuurt deze mensen direct door naar een aparte pagina die je daarvoor hebt aangemaakt.

comment redirect

Pin it buttons – gratis – Pinterest is voor mij een belangrijke manier om mensen de website te laten zien. Met deze plugin kun je Pin it knoppen op je foto’s zetten én je kunt ook je eigen ontwerp uploaden.

Optin forms – gratis – Als iemand zich wil aanmelden voor de bibliotheek kunnen ze het formuliertje gebruiken onderaan de blogpost. Deze heb ik gemaakt met deze plugin. Simpel én je kunt aangeven waar het formulier wel en niet moet komen te staan.

WordPress Flickr embed – gratis – Omdat ik ontzettend veel foto’s op m’n site heb staan is het voor mij slim om een goede host voor m’n foto’s te hebben. Hiervoor deed ik dat altijd met Photobucket (en hier en daar zul je bij een oude blogpost wellicht nog weleens een foutmelding tegenkomen) maar die zijn met de service gestopt. Nu staan al m’n foto’s op Flickr. Een dienst die ik altijd al gebruikte, maar nooit had gekoppeld. Dat kan dus heel makkelijk met deze plugin. Ook geen gedoe meer met shortcodes, gewoon vanuit je media toevoegen. Ook deze is echt weer een aanrader.

Featured Image from URL – gratis – Normaal gesproken kun je voor je featured images bovenin de post alleen een foto gebruiken die je zelf in je media album hebt. Met deze plugin kun je ook hiervoor een externe URL gebruiken.

Fotografie

Camera: Sony a77 II – Dit is de camera die ik al een aantal jaar gebruik en waar ik nog steeds heel blij mee ben.

Mijn 50 mm 1.4 lens – Een lens waar ik een hele tijd alles mee fotografeerde

Mijn 35 mm 1.8 lens – Op dit moment de lens die ik het meest bij pak. Samen met de 50 mm heb ik op dit moment niet zoveel anders nodig. (het ligt er natuurlijk aan welk soort foto’s jij wilt maken, laat je goed informeren)

Lightroom – betaald –  In Lightroom maak ik selecties van mijn RAW foto’s en bewerk ze licht na voordat ik naar Photoshop ga

Photoshop – betaald –  Photoshop gebruik ik om dingen die afleiden weg te halen zoals een vlekje op de huid of een prullenbak op de achtergrond.

Alienskin – betaald – met ee gratis 30 dagen Trial – Alienskin Exposure is mijn favoriete manier om een eigen stempel op mijn foto’s te drukken. Het bootst analoog geschoten foto’s na en ik gebruik dit voor elke foto die op m’n blog staat.

Hier zie je mijn workflow met Lightroom, Photoshop en Alienskin in 5 minuten: De hele blogpost met uitleg en stappen lees je hier

VSCO – gratis –  De foto’s voor Instagram bewerk ik na met VSCO. Mijn favoriete filters zijn de H1 en de H2, waarna ik altijd wat extra helderheid toevoeg

Fotografie voor niet nerds – betaald – In mijn boek vind je alle info om je spiegelreflex camera beter te leren kennen. Op een manier die leuk is, zonder onnodige cijfertjes en ingewikkelde uitleg.

NAS – Al de foto’s voor mijn blog en m’n klanten bewaar ik op een NAS – een netwerk dat verbonden is met je computer. Je eigen persoonlijke cloud eigenlijk. De foto’s van m’n telefoon worden automatisch geupload, ik kan er via een app foto’s mee in opzoeken. Ik heb er twee: ik backup mijn NAS eens in de zoveel tijd op een tweede NAS die bij iemand anders thuis staat.

Workshops

Creativelive – gratis & betaald – Creativelive werkt met een tof businessmodel: je kunt online, live, gratis workshops volgen op het moment dat ze gemaakt worden. Wil je een oude workshop zien of de workshop en de materialen die bij de workshop horen ook echt hebben, dan kun je ‘m kopen.

Kijk hier voor de live workshops die je op dit moment kunt kijken.

Tara Gentile – Build a standout business

Maar ook deze is favoriet:

Sue Bryce – 28 days

Boeken

Een poosje terug vroeg Yvonne Geurts van MyEverlane met mijn favoriete boeken voor ondernemers zijn. Je leest het interview hier terug waarin ik aangeef waarom ze favoriet zijn

En ik zet ze hier nog even op een rijtje:

Book yourself solid van Michael Port 

In Book yourself solid vertelt Michael Port hoe je de basics van het opstarten van een bedrijf kunt aanpakken. Hij bespreekt bijvoorbeeld het idee dat niet iedereen ‘met een portemonnee en een hartslag’ je klant kan zijn.

The Desire Map van Danielle LaPorte

The Desire Map is eigenlijk een beetje het KvK businessplan voor ‘zweverige’ types. Maar dan op een hele goede manier. Als je iets beter wilt nadenken over waar je nu eigenlijk zo hard voor werkt en wat je dat gaat brengen.
Want: vaak zijn doelen gewoon een praktische invulling waarmee je denkt een bepaald gevoel te gaan bereiken.

A different vision on Fashion Photography van Peter Lindbergh 

Als fotograaf is het niet zo dat ik 100% van mijn tijd alleen maar bezig ben met het maken van mooie plaatjes. In de praktijk komt het erop neer dat ik 30% van de tijd bezig ben met fotograferen en 70% met de businesskant van de dingen. Als ik nu merk dat ik creatieve input nodig heb pak ik dit boek erbij. Het herinnert met eraan wat eigenlijk wil neerzetten: mooie foto’s met een verhaal erin, emotie, connectie. Dat al die andere dingen heel belangrijk zijn, maar dat dat ondersteunend is voor m’n creatieve werk.

Quiet Power Strategy & The Observation Engine van Tara Gentile

Als ik een blogpost las of een hoofdstuk in een boek over je doelgroep, niche of markt kreeg ik het altijd een beetje warm, want: het is zo belangrijk, maar ik had nooit echt het gevoel dat ik er concreet iets mee kon. Het was nooit echt toepasbaar op wat ik deed en het leek altijd te gaan over het ‘verzinnen’ van een ideale klant.

Tara Gentile is voor mij degene die dit op een hele helder manier kan uitleggen, samen met de basis van Michael Port. Ze omschrijf niet alleen hoe je je ideale klant vindt, maar ook hoe je erachter komt wat ze willen. En dan op een manier die niet voorschrijft: zus en zo werkt het. Maar puur vanuit een aantal basisprincipes ga je zelf aan de slag. En op die manier werkt het dus opeens wel heel goed.

Your press release is breaking my heart van Janet Murray 

Bij PR had ik altijd het idee dat het met geluk te maken had: je bent ‘in the picture’ of niet. Ik dacht dat het was weggelegd voor mensen die hele uitzonderlijke verhalen te vertellen hebben. Mensen die het leven van anderen compleet omgooien. Maar Janet (zelf redactrice geweest bij grote Britse publicaties) geeft aan dat het heel goed te doen is om verhalen te pitchen. Dat je – zolang je uitgaat van de lezer en niet alleen vanuit jezelf – heel goed je verhaal kunt vertellen. Dat marketing niet altijd over jouw bedrijf of over je product hoeft te gaan.

Blogs waar je echt iets aan hebt:

 


Alexandra Franzen | Persoonlijke posts + goede tips om beter te leren schrijven

Kaatje chocolaatje | Wil je creatiever leren schrijven? Karen helpt je. (NL)

Lacy Boggs | Lacy is voor mij de queen als het gaat over hoe je op een goede manier je blog kunt inzetten voor je marketing

Schrijven voor internet | Aartjan van Erkel schrijft over hoe je je website het beste kunt inzetten voor je business. (NL)

Tara Gentile | Jullie hebben mij vast weleens eerder gehoord over Tara. Ik ben fan van haar goeie tips en unieke kijk op hoe je dingen kunt aanpakken

Annic van Wonderen | Down to earth & persoonlijk. Met heldere tips (NL)

The Goaldiggers Club | Een Nederlandse blog met inspiratie, interviews en tips (NL)

Janet Murray | Tips over hoe je jouw verhaal kunt vertellen in de media. Maar dan leuk

Chapter Friday | Snelle tips met een vleugje fashion

Career Girl Daily | Tips over business én lifestyle

Melanie Duncan | Dat business en style prima samen kunnen gaan bewijst Melanie

Marie Forleo | Wekelijkse tips over het starten en succesvol maken van je online bedrijf

Denise Duffield – Thomas | Marketing en geld verdienen heeft naast ‘goed zijn in sales’ ook heel veel te maken met mindset.

Meera Kothand |Ik volg Meera nog niet zo heel lang, maar als je meer wilt weten over email marketing moet je hier zijn!

Melyssa Griffin | Melyssa heeft veel goede tips over bloggen en Pinterest waar ik al enorm veel aan heb gehad.

0 Shares
Vraag of opmerking? Hier kun je me direct bereiken