0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Basics Fotografie Ideeën Instellingen Licht Voor fotografen

Achter de schermen bij een fashion en portret fotoshoot + tips

Wil je betere foto’s maken? Kijk mee achter de schermen bij de fotoshoot met Iris in Willemstad. We gingen op pad om portret en fashion foto’s te maken en ik geef je in de video heel veel tips over hoe ik mijn shoots indeel en waar ik op let. Ook zie je de camera instellingen die ik heb gebruikt.

Inhoud van de video

 • 0.23 │Welke lens ik voor deze shoot heb gebruikt
 • 0.32 │Waarom ik de fotoshoot altijd begin met zittende poses
 • 0.48 │Welk soort foto’s ik maak tijdens elke fotoshoot
 • 1.05 │Hoe ik ervoor zorg dat m’n model op haar gemak is tijdens de fotoshoot
 • 1.28 │Waarom volume belangrijk is
 • 1.48 │Poses die altijd werken -> wil je hier meer over weten? in de fotografie bibliotheek vind je een gratis magazine over poseren
 • 2.00 │Props en accessoires in de voorbereiding van je fotoshoot
 • 2.19 │ Je model is niet de enige die beweegt
 • 3.00 │Verhalen neerzetten door gebruik te maken van wat er om je heen te vinden is
 • 3.45 │Voor creatieve ideeën heb je niet altijd een spectaculaire locatie nodig
 • 3.58 │Perspectief in je foto’s
 • 4.25 │Illusie van beweging in je foto’s
 • 4.45 │Weet wanneer je moet stoppen

Instellingen van de foto’s

Fotoshoot instellingen

Fotoshoot instellingen (2)

Fotoshoot instellingen (3)

Fotoshoot instellingen (4)

Fotoshoot instellingen (5)

Meer weten?

Wil je nu eindelijk je camera eens onder controle krijgen en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hier heb ik al mijn tips op een rijtje gezet.

Wil je gelijk aan de slag of meer weten? Hieronder vind je een boek vol tips voor als je begint met fotograferen, een poster om je camera instellingen in één oogopslag op terug te zien, een online en persoonlijke workshop en natuurlijk kun je me alles vragen over jouw fotoshoot.

88 Shares

You Might Also Like...

43 Comments

 • Reply
  nicole
  10 januari 2018 at 08:06

  Jeetje, wat komt daar nog veel bij kijken eigenlijk! Leuk om te lezen en te zien.

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:32

   Grappig dat je dat zegt Nicole. Ik dacht juist: is dit niet te simpel? haha. Maar dat is natuurlijk altijd met dingen die je veel doet. Daarom vind ik het ook altijd zo leuk om verschillende blogs te volgen en te kijken waar anderen weer heel goed in zijn.

   • Reply
    nicole
    12 januari 2018 at 10:40

    Kun je nagaan! Wat voor misschien jou ‘te simpel’ is en gesneden koek is voor mij compleet nieuw. Ik ben een echte ‘noob’ als het gaat om foto’s maken. Ik doe maar wat. Verder dan op het knopje drukken om de foto te maken kom ik niet.

 • Reply
  Quirina
  10 januari 2018 at 08:35

  Goede video, heb ook eventjes op je kanaal gekeken en je hebt een abonnee erbij.

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:30

   Leuk! En als je vragen hebt: stel ze gerust hé?

 • Reply
  Marion
  10 januari 2018 at 09:11

  Interessant artikel maar wel wat technisch allemaal. Ik ga het op een later moment eens goed doorlezen.

 • Reply
  Michelle Dutoit
  10 januari 2018 at 09:39

  Leuke tips! Zeker over welke poses altijd werken. Pas ik zeker eens toe bij onze volgende reis!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:29

   Ja, zeker doen! Als je eenmaal bezig bent, ben je soms zo druk dat je je poses vergeet. Daarom teken is ze ook vaak uit en dat helpt enorm om even te kijken: wat wilde ik ook alweer neerzetten?

 • Reply
  Marjan
  10 januari 2018 at 09:49

  Wat handig., ik ga je vaker volgen want ik stoei nog heel erg met mijn eigen foto’s!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:29

   Thanks Marjan, je vindt onder de verschillende categorieën nog meer tips, dus sla je slag 🙂 Als je later nog vragen hebt of krijgt dan weet je me te vinden.

 • Reply
  Felice Veenman
  10 januari 2018 at 10:48

  leuk dat kijkje achter de schermen, mooie video. Voor mij allemaal erg technisch, maar ik ben dus ook een enorme oen als het op fotograveren aankomt

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  10 januari 2018 at 16:36

  Ik ga je kanaal inderdaad ook even volgen, superhandig voor tips!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:26

   Thanks Adine! Er komen er nog meer aan, dus stay tuned 🙂

 • Reply
  Grace
  10 januari 2018 at 22:09

  Wat een super filmpje vol tips! Echt handig. Ik ga dit weekend proberen ermee te oefenen. Ben benieuwd! De 35 mm lens zit er in elk geval alvast op.

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:26

   Leuk! Heel veel plezier. Misschien vind je het later ook nog wel leuk om te kijken naar m’n gratis magazine over poseren als je met mensen gaat werken. Die vind je in de bibliotheek waar ik onderaan de blogpost naar verwijs.

 • Reply
  Rosie - Lifebyrosie.nl
  11 januari 2018 at 09:02

  Wauw, wat ben ik blij dat ik jouw blog gevonden heb :)! Ik vind dit zó informatief. Tof! Je hebt er een vaste volger bij!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:24

   Super tof om te horen, dankjewel! Als je nog vragen hebt of krijgt dan hoor ik ze graag 🙂

 • Reply
  Vera
  11 januari 2018 at 15:01

  Super interessant om te zien! Jammer genoeg heb ik nog geen goede camera maar mijn samsung heeft ook wel verschillende opties als ISO enzo.

 • Reply
  Laura | I scream beauty
  11 januari 2018 at 21:01

  Handig artikel! Ik heb het doorgestuurd naar een vriendin, zij is veel met fotografie bezig!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:15

   Bedankt! Heel leuk om te horen

 • Reply
  Marieke - designful.nl
  12 januari 2018 at 08:43

  Wat een mooie foto’s! Ik heb je schema ook meteen even opgeslagen. Handig!

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:14

   Goed om te horen, daar is ‘ie voor. Als je nog een keer vragen hebt of krijgt: laat het me gerust weten

 • Reply
  nicole
  12 januari 2018 at 09:24

  Ik vind die hoed op die lange blonde haren zo mooi. Ik zou bijna ook een hoed gaan dragen.

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:13

   Ja tof he? Gewoon doen als je je er fijn bij voelt. Ik doe het ook gewoon (het is m’n eigen hoed) en ik vind het een outfit echt afmaken.

 • Reply
  Lynn
  12 januari 2018 at 11:09

  Wat een interessante tips!! Bedankt.

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:14

   Graag gedaan 🙂

 • Reply
  Anja
  12 januari 2018 at 11:37

  Dank je wel voor alle tips, die ga ik zeker gebruiken, aangezien dochterlief nogal eens gefotografeerd wil worden voor haar Instagram pagina 😉

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:15

   O leuk om te horen waar je het voor gaat gebruiken. Heb je de gratis bibliotheek gezien? Daar kun je ook een magazine downloaden over poseren op een relaxte manier. Wellicht heb je daar ook nog iets aan: https://heleenschrijvershof.nl/fotos-leren-maken/

 • Reply
  Jascha Donath
  12 januari 2018 at 11:39

  Zeker leerzaam, wat goed die uitgewerkte tijdbalk, lekker overzichtelijk. Ik ben geloof ik geen foto-noob maar bepaalde tips, zoals door een hekje schieten om een apart perspectief te creëren, blijven me wel bij. Goed onderwerp!

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:16

   Fijn om te horen! Je kunt natuurlijk ook niet altijd alles in één keer toepassen, maar al die kleine dingen worden na een poosje bij elkaar opgeteld een aardige bron waar je uit kunt putten als je foto’s aan het maken bent. Veel plezier met shooten!

 • Reply
  Dhini
  12 januari 2018 at 11:57

  Handig artikel. Leuk om te zien hoe je instellingen gebruik maar is dit ook voor Canon of Nikon?

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:17

   Thanks! Hoe je je camera kunt instellen verschilt tussen camera’s. Maar de principes van ISO, diafragma en sluitertijd zijn altijd hetzelfde.

 • Reply
  Babs
  12 januari 2018 at 13:41

  Complimenten, wat een prachtige foto’s en weer zo leuk en handig om te zien hoe je zo een fotoshoot doet!

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:18

   Thanks Babs!

 • Reply
  Babs
  12 januari 2018 at 14:50

  Ik zou het best eens leuk vinden om te zien hoe je wat oudere vrouw op de foto zet (40 plus, 50 plus) , ik denk dat dat toch weer heel anders is? Van een fotografe had ik “geleerd” dat bijvoorbeeld je hoofd scheef (koket) houden een beetje raar was als je wat ouder bent. En ik weet niet of zo een sexy blik ook “nog kan”… Benieuwd hoe jij dat ziet!

  • Reply
   Heleen
   15 januari 2018 at 19:19

   Leuk! In het gratis magazine in de bibliotheek vind je een magazine waar ook voorbeelden in staan van een vrouw van een jaar of 40: https://heleenschrijvershof.nl/fotos-leren-maken/ Maar het is helemaal geen slecht idee om hier eens een video over te maken met hoe dat er dan uitziet tijdens een shoot. De meeste dingen blijven hetzelfde zoals je licht goed gebruiken enz, maar de kleine nuances en de dingen waar je op let zijn soms toch anders. Bedankt voor de tip. Ga ik zeker wat mee doen.

 • Reply
  Helena
  13 januari 2018 at 08:47

  Je kunt zo veel met de juiste instelling. Helaas ben ik daarvoor te ongeduldig dus ik heb een smartphone met een heel goede camera gekocht en mijn spiegelreflex weggedaan.

 • Reply
  Rachelkromdijk
  18 januari 2018 at 18:24

  Wauw wat heb je een prachtige site zeg, je hebt er een nieuwe volger bij! Ga zo door 🙂

  • Reply
   Heleen
   18 januari 2018 at 18:36

   Dankjewel Rachel! Leuk om te horen. Als je nog vragen hebt of krijgt weet je me nu te vinden.

  Leave a Reply