0
Heleen Schrijvershof
Fotografie Lifestyle Op pad

Op pad: Genesis van Sabastião Salgado in het Fotomuseum in Rotterdam

Als je me zou vragen: stel dat ik je alleen, in een wildvreemde stad zou droppen en je zou maar één ding mee mogen nemen, wat zou dat dan zijn? Dan zou de Museumjaarkaart denk ik hetgene zijn dat ik zou kiezen. Samen met een tientje voor koffie natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-33

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-1-2

Fotomuseum in Rotterdam

Gisteren was ik in het Fotomuseum in Rotterdam bij een tentoonstelling waar ik van tevoren niet perse heel veel van had verwacht: Genesis van Sabastião Salgado. Ik had simpelweg zin om lekker even door het museum te lopen en werd blij verrast door deze tentoonstelling.

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-2

Het Fotomuseum zegt dit over de tentoonstelling:

Genesis is het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto’s toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen. 

Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens.

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. 

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-9

 

Natuur én mens

Eerlijk gezegd kan een tentoonstelling alleen over natuur (hoe mooi ook) me nooit zo heel lang boeien. Wat ik bij deze tentoonstelling zo tof vond is dat Salgado de combinatie heeft gemaakt van natuur en de mens. Als fotograaf wordt ik zelf altijd het meest aangetrokken door gezichten. En dan vooral mensen, zoals jij en ik, maar dan in een totaal andere omgeving. Ik vind het altijd super fascinerend om te zien dat mensen zo’n ander leven kunnen hebben en dat sommige dingen zo universeel zijn dat je je er toch in herkent.

Behoud van de natuur

De fotografie van Salgado wordt ook vaak omschreven als een soort pleidooi voor het behoud van de natuur. Je ziet heel duidelijk in de foto’s terug dat hij niet alleen een mooi plaatje wil maken, maar echt interesse heeft in wie of wat hij voor zich heeft.

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-4

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-22

Wat mij opviel

Wat mij opviel was het fantastische gebruik van zwart-wit. Als ik aan natuur denk, zou ik zelf niet zo snel voor zwart-wit kiezen. Maar Salgado maakt dit juist zijn kracht. Op deze manier kan hij inzoomen op het verhaal achter de foto. De persoon, het dier of de vlakte.

De tentoonstelling

Als je de tentoonstelling nog wilt zien heb je geluk: hij is verlengd tot 22 oktober. Een kaartje kost €15 euro. Heb je een Museumjaarkaart, betaal je voor deze tentoonstelling eenmalig €3 entree.

Je vind het Fotomuseum hier:

Er een compleet dagje Rotterdam van maken?

Ga dan lunchen bij Hotel New York, koffie drinken op de Vessel 11 of nog even snel langs bij Bazar in de Witte de Withstraat.

 

Fotomuseum Salgado - Heleen Schrijvershof-36

Camera, instellingen en nabewerken

Voor deze foto’s gebruikte ik mijn m’n Sony RX100III

Als ik prive foto’s maak en ik wil snel even een foto maken, stel ik m’n camera in op de Aperture Priority. Ik ga dan meestal tussen de f1.8 en 2.8 zitten. Afhankelijk van of ik een onderwerp van dichtbij fotografeer en veel onscherpte op de achtergrond wil hebben of als ik een stad of gebouw op de foto zet en veel scherp wil hebben.

Deze foto’s heb ik heel licht nabewerkt in Lightroom. Ik heb de horizon rechtgezet als die niet helemaal perfect was, bij sommige foto’s iets meer licht toegevoegd en heel soms iets meer contrast meegegeven. Daarna heb ik al de foto’s licht nabewerkt in m’n favoriete programma: Alienskin. Hier zie je mijn workflow als ik foto’s nabewerk voor fotoshoots, hoe ik mijn foto’s in 5 minuten nabewerk en hoe je zwart wit foto’s maakt in Alienskin en Canva.

Wil je meer weten over de juiste instellingen over je belichtingsdriehoekdiafragma, sluitertijd en ISO waarde? Dan is Fotografie voor niet nerds misschien wel wat voor jou.

Eerst de kat uit de boom kijken? Neem dan een (gratis) kijkje in de bibliotheek vol fotografie goodies.

Heleen Schrijvershof

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Xarifa
  15 september 2017 at 18:40

  Mooie en een inspireerend artikel! Leuk zo met die foto’s tussen door!

  • Reply
   Heleen
   15 september 2017 at 19:25

   Dankjewel!

 • Reply
  Tessa | Daily Inception
  15 september 2017 at 18:53

  Hihi! Het Fotomuseum zit vlak naast mijn school en volgens mij kan ik met mijn Rotterdampas er gratis naar binnen

  • Reply
   Heleen
   15 september 2017 at 19:24

   O, zeker doen! Morgen opent er ook nog eens een nieuwe tentoonstelling van Bruce Davidson, daar heb ik ook echt superveel zin in!

 • Reply
  Kiki Multem
  16 september 2017 at 06:36

  Wauw heel tof misschien ga ik ook wel een kijkje nemen voor 22 okt.

  • Reply
   Heleen
   18 september 2017 at 12:26

   Ja, echt een aanrader. Zeker nu deze week er ook nog een andere tentoonstelling is die heel tof is: die van Bruce Davidson

 • Reply
  Linda | travellersoftheworld
  16 september 2017 at 13:27

  Ik woon totaal niet in de buurt van Amsterdam en hou ook helemaal niet van musea, maar dit ziet er wel heel gaaf en interessant uit! Prachtige foto’s

  • Reply
   Heleen
   18 september 2017 at 12:27

   Niet in Amsterdam op zoek gaan hoor! haha. Het is inderdaad echt een toffe tentoonstelling

   • Reply
    Linda | travellersoftheworld
    20 september 2017 at 11:23

    Haha wauw lekker wakker, bedoelde natuurlijk Rotterdam 🙂 Amsterdam is voor mij niet zo ver

    • Reply
     Heleen
     22 september 2017 at 12:02

     Haha. Ik dacht: ik zeg het er maar even bij voor je op zoek gaat 😆

 • Reply
  Eke
  16 september 2017 at 17:31

  Hele toffe tentoonstelling lijkt me dit. Ik ga toch maar eens een museumjaarkaart aanschaffen. Helaas is mijn man niet zo museumminded, maar dan zoek ik wel een ander maatje of ga lekker alleen!

  • Reply
   Heleen
   18 september 2017 at 12:30

   Haha, zeker doen! Ik ga eigenlijk het allerliefst alleen 🙂 Die van mij vind het wel leuk, maar is wel vrij specifiek over wat ‘ie dan leuk vind. En voor je zoontje is het ook heel leuk (al is ie misschien nog wel een beetje aan de kleine kant) Maar er zijn heel veel toffe musea voor kinderen of gedeeltes voor kinderen. Zoals het Maritiem Museum, het Spoorwegmuseum (is net een pretpark) en zo zijn er nog wel een paar.

 • Reply
  Susan | susanblogt
  16 september 2017 at 19:09

  Ik zag dat museum al eens eerder ergens voorbij komen! Wil er graag naartoe 🙂

  • Reply
   Heleen
   18 september 2017 at 12:31

   Zeker doen! Er is deze week nog een andere toffe tentoonstelling geopend, dus nu is het echt een mooie tijd 🙂

 • Reply
  Bouchra
  18 september 2017 at 08:17

  Ik ben nieuwsgierig geworden. Ik heb een museumkaart!

  • Reply
   Heleen
   18 september 2017 at 12:32

   Misschien kom ik je nog wel een keertje tegen 🙂

  Leave a Reply