0
Heleen Schrijvershof
Het kleine leven van Norbert Jones door Marloes Kemming-1
Lifestyle Op m'n nachtkastje

Op m’n nachtkastje: Het kleine leven van Norbert Jones door Marloes Kemming

Heb je zin om deze herfst lekker weg te kruipen met een boek maar even geen inspiratie? Deze week vertel ik je welk boek er op mijn nachtkastje ligt en wat je van dat boek kunt verwachten.

Het kleine leven van Norbert Jones is het debuut van Marloes Kemming. Een dame die weet wat ze doet want ze wint met haar debuut ook gelijk de Coffee Company Bookaward.

De officiële omschrijving van het boek:

De zevenenzeventigjarige Norbert Jones leidt een ogenschijnlijk rustig leven. Hij heeft een liefdevol huwelijk, een ambitieuze dochter en geniet sinds twaalf jaar van zijn pensioen. Vol overgave stort Norbert zich op zijn favoriete bezigheid: verzamelen.

Ruim negentienduizend voorwerpen vonden in de loop der jaren hun weg naar Norberts garage. Ieder object uniek, verzameld in een poging iets van het verleden te behouden. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Norbert gedwongen zich de vraag te stellen: wat te doen met zijn unieke collectie? Een proces van loslaten begint, waarbij Norbert niet alleen afscheid moet nemen van zijn collectie, maar ook van zijn geheimen en naasten.

Het kleine leven van Norbert Jones is een ontroerend verhaal over verlies, nostalgie, liefde en ouder worden.

Waarom ik het boek zo tof vond:

Wat ik zo mooi vond aan het boek is dat het leven van Norbert gigantisch ver van dat van mij afstaat, maar toch heel herkenbare dingen in zich heeft.

Het boek begint met een omschrijving van hoe zijn leven eruit ziet, hoeveel hij van zijn vrouw houdt en vooral ook: welk rustig leven ze hebben. Gek genoeg was dit voor mij niet saai om te lezen, maar een perfect begin van het boek. Op die manier kun je je later helemaal inleven in wat de veranderingen voor Norbert met hem moeten doen.

Na een poosje krijgt hij een boodschap te horen die alles verandert. En vanaf dat moment gaat hij actie ondernemen. Je merkt dat dit moeite kost, maar ook dat hij niet anders kan en er later zelfs lol in begint te krijgen.

Langzamerhand zie je steeds meer van de drijfveren van Norbert om zo’n verzameling op te zetten en ga je echt met hem meeleven.

Het terugkerende thema: wat is belangrijk in mijn leven?

De dingen die Norbert meemaakt en dan vooral de dingen die in zijn hoofd afspelen zijn ontroerend. Ik heb wel een paar keer een traantje moeten wegpinken (wat een beetje ongemakkelijk was, want ik zat in een overvolle bus)

Of je nu 30, 80 of 16 bent: de worsteling van Norbert over wat nu echt belangrijk is, je dromen, je verleden en hoe je dat allemaal echt toont aan anderen is er denk ik eentje die heel herkenbaar is. Het verschil tussen wat er in je hoofd omgaat ten opzichte van wat je kunt uiten naar andere mensen. Dit heeft Marloes echt heel mooi omschreven.

Conclusie

Of je nu wilt of niet, je gaat echt van Norbert houden en gunt hem alle geluk van de wereld. Een paar dagen na het lezen van het boek spookte het nog door m’n hoofd. Een boek dat ik je van harte kan aanraden.

Wil je ‘m ook lezen?

Je vindt het boek bij bol.com via deze link én hij zit ook in het Kobo Plus abonnement. Laat je me weten wat je ervan vindt als je ‘m uit hebt?

Pin voor later:

Pinterest- Op m’n nachtkastje- Het kleine leven van Norbert Jones door Marloes Kemming

 

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  nicole
  27 september 2017 at 10:07

  Dit klinkt zeker als een interessant boek. Ik ga het reserveren bij de bieb!

  • Reply
   Heleen
   10 oktober 2017 at 18:22

   Zeker doen, het is echt een heel tof boek

 • Reply
  Dhini
  27 september 2017 at 16:32

  Het lijkt mij een interessant boek.

 • Reply
  Amylia
  27 september 2017 at 16:43

  Super, ik moet dringend nog eens tijd maken om lekker wat te lezen!

 • Reply
  Kiki Multem
  27 september 2017 at 16:45

  Klinkt heel interessant maar wat ik nog interessanter vind is het lezen van een boek op de tablet hihi. Ik moet dit ook maar eens gaan proberen.

  • Reply
   Heleen
   10 oktober 2017 at 18:24

   Het is natuurlijk persoonlijk, maar het kan zeker. Na deze blogpost ben ik trouwens toevallig overgegaan op een reader omdat ik die als een cadeautje kreeg, maar met mijn Ipad Mini gaat het prima. Je kunt vaak je licht instellen (wat vooral in de avond erg belangrijk is) Je kunt er dan weer niet mee in de volle zon, daar heeft de reader weer een voordeel

 • Reply
  Eke
  27 september 2017 at 17:51

  Ik moet echt weer eens de tijd nemen om te gaan lezen. Sinds mijn zwangerschap (en die in eindigde 3.5 jaar geleden) heb ik niet meer gelezen. Lijkt me een leuk boek, ook om kado te geven!

  • Reply
   Heleen
   10 oktober 2017 at 18:24

   Zeker! Het is echt een boek dat lang door je hoofd heen blijft zweven.

 • Reply
  Fleur
  27 september 2017 at 18:38

  Ik kan echt al uitkijken naar de herfstvakantie om lekker een boek te gaan lezen. Ik zet hem op mijn lijstje

 • Reply
  Tania
  27 september 2017 at 21:02

  Klinkt als een mooi boek. Bij mij is het echt al jaren geleden dat ik nog eens een boek gelezen heb

  • Reply
   Heleen
   10 oktober 2017 at 18:24

   Goed moment om weer eens te beginnen!

  Leave a Reply