0
Heleen Schrijvershof
Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven
Fotografie Inspiratie Lifestyle

Mini fotoproject: breng (vintage) zwart-wit foto’s tot leven

Het regent, je hebt wat vrije tijd over en hebt zin om een DIY te maken. Dus ga je op Pinterest zoeken naar toffe dingen die je kunt gaan doen. Er zijn al zoveel mensen die toffe dingen maken, dat moet ik toch ook kunnen?

Bij mij begint het meestal zo. Maar als ik dan eenmaal in zo’n bui ben en op Pinterest ga kijken kom ik vooral dingen tegen waar je honderd benodigdheden voor nodig heb en minstens een halve middag. Daarom heb ik vandaag een mini DIY project voor je dat je in 5 minuten kan afronden. En je hebt er maar twee dingen voor nodig. Let’s go.

Zwart wit foto’s zijn prachtig. Het is een hele fijne manier om een verhaal te vertellen met een foto. Maar soms mis je een beetje… nou ja, kleur. Leven in je foto.

Pin voor later:

Mini fotoproject- breng (vintage) zwart-wit foto's tot leven

Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven-6

Maar je wilt ook weer geen zwart wit foto met één rode roos. Dat is een veel te groot contrast in kleur (en eerlijk gezegd ook wel echt een beetje jaren 90) Laten we dat gewoon achter ons laten.

Wat ik persoonlijk wél heel mooi vind zijn die foto’s met een vintage look. Met verwassen kleuren. Omdat dat veel beter matcht met dat zwart-wit. Dan heb je opeens wel kleur én sfeer.

Vandaag gaan we dit zelf, handmatig doen. Je wordt er super zen van en het is heel makkelijk

Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven-4

Wat heb je nodig

Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven-8

Wat ga je doen

Details inkleuren van de zwart wit foto die je hebt gemaakt. Heel veel moeilijker kan ik het niet voor je maken.

Het mooiste effect krijg je als je niet de hele foto inkleurt, maar kijkt naar details. Een bloem, een streepje, een strik, lippen of een riem. Wat ik heb gemerkt is dat lichte kleuren het beste werken. Omdat een donkere kleur vaak het zwart wit effect overheerst. Ik hou persoonlijk heel erg van het subtiele verschil. Maar test vooral verschillende dingen uit.

Waar je verder nog op moet letten is het soort papier. Als je stiften of highlighters gebruikt pakt het alleen op mat papier. Let hierop als je bijvoorbeeld kiest voor familiefoto’s.  Je zou het ook kunnen proberen met potloden, maar dat heb ik niet uitgetest.

Dit is een heerlijk project om te doen op een regenachtige middag als je geen uren de tijd hebt of gewoon helemaal niet zo creatief (of geduldig) bent als al die andere mensen op Pinterest.

Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven-9

Camera, instellingen en nabewerken

Voor deze foto’s gebruikte ik mijn m’n Sony RX100III

Als ik prive foto’s maak en ik wil snel even een foto maken, stel ik m’n camera in op de Aperture Priority. Ik ga dan meestal tussen de f1.8 en 2.8 zitten. Afhankelijk van of ik een onderwerp van dichtbij fotografeer en veel onscherpte op de achtergrond wil hebben of als ik een stad of gebouw op de foto zet en veel scherp wil hebben.

Deze foto’s heb ik heel licht nabewerkt in Lightroom. Ik heb de horizon rechtgezet als die niet helemaal perfect was, bij sommige foto’s iets meer licht toegevoegd en heel soms iets meer contrast meegegeven. Daarna heb ik al de foto’s licht nabewerkt in m’n favoriete programma: Alienskin. Hier zie je mijn workflow als ik foto’s nabewerk voor fotoshoots, hoe ik mijn foto’s in 5 minuten nabewerk en hoe je zwart wit foto’s maakt in Alienskin en Canva.

Wil je meer weten over de juiste instellingen over je belichtingsdriehoekdiafragma, sluitertijd en ISO waarde? Dan is Fotografie voor niet nerds misschien wel wat voor jou.

Eerst de kat uit de boom kijken? Neem dan een (gratis) kijkje in de bibliotheek vol fotografie goodies.

Heleen Schrijvershof

 

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Laura
  20 september 2017 at 08:58

  Deze DIY heb ik ook al een tijdje in m’n concepten staan, lekker simpel!

 • Reply
  nicole
  20 september 2017 at 09:06

  Ik vind het heel mooi! Het geeft zo’n foto meteen iets extra’s!

 • Reply
  Kiki Multem
  20 september 2017 at 10:59

  Wauw zo gaaf met die kleur accenten!

 • Reply
  Mirteblogt
  20 september 2017 at 17:26

  het ziet er heel erg mooi uit! Dit ga ik thuis ook eens proberen te maken:)

  • Reply
   Heleen
   22 september 2017 at 12:02

   En vooral zo lekker simpel 🥂

 • Reply
  Fleur
  21 september 2017 at 06:03

  Mooi effect het zwart/wit en dan een klein beetje kleur er in. Leuk project

  • Reply
   Heleen
   22 september 2017 at 12:01

   Dankje!

 • Reply
  Eke
  21 september 2017 at 07:11

  Wat grappig dat je het gewoon met zo’n stabilo doet joh! Ik had heftige photoshopkunsten verwacht. Het gaat op mijn lijstje!

  • Reply
   Heleen
   22 september 2017 at 11:58

   Haha. Deze keer niet 😁

 • Reply
  Diana
  21 september 2017 at 08:44

  Moet zeggen dat het er leuk uitziet. Zelf ben ik geen voorstander van een object kleur geven aan een foto. Lief of helemaal kleur of helemaal z/w. Maar moet zeggen dat ik dit leuk vind.

  • Reply
   Heleen
   22 september 2017 at 11:56

   Ik snap helemaal wat je bedoelt haha. Er zijn zoveel lelijke combinaties gemaakt haha.

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  26 januari 2018 at 14:01

  Mooi! En ook zo eenvoudig! Ik ben hier inderdaad veel te onrustig voor; hier zou ik me echt even toe moeten zetten (hoewel ik het dan ook waarschijnlijk weer heerlijk vind…)

  • Reply
   Heleen
   26 januari 2018 at 19:16

   Dit is wel weer een projectje om even tussendoor te doen, dus misschien een mooi instap zenmomentje 🙂

 • Reply
  Tania
  26 januari 2018 at 19:23

  Zo eenvoudig. Zou hier zelf niet opgekomen zijn omdat te doen. Dacht dat het met een computerprogramma gedaan zou worden

 • Leave a Reply