0
Al het moois
Fotografie Fotografie │ Voor fotografen Lifestyle Op m'n nachtkastje Tools & Resources

Mijn favoriete tools en resources deel 1: Plannen, bloggen en fotograferen.

Welke tools en resources zijn nu echt handig om te gebruiken als je gaat bloggen, plannen of fotograferen? Ik zet al mijn favorieten voor je op een rijtje

Pin voor later:

Pinterest- Mijn favoriete tools en resources deel 1- Plannen, bloggen en fotograferen.

Planning

Planner/bulletjournal – Hoe handig digitale oplossingen ook zijn, ik blijf een sucker voor papier en stationary. Ik gebruik op dit moment een combinatie van een planner en bulletjournal. Op deze manier hoef je niet zelf je wekelijkse planner te tekenen, maar heb je wel ruimte voor al je toffe inspiratie.

Pomodoro – De techniek die ik gebruik om efficiënt gebruik te maken van mijn tijd.

Clear Focus – gratis – Deze timer app die ik gebruik om mijn Pomodoro techniek uit te voeren. Er gaat een timer na 25 en 5 minuten om je aan je pauzes te herinneren.

Evernote – gratis – In Evernote schrijf ik al mijn ideeën voor blogposts uit zodat ik nooit met een leeg vel begin.

ScreenClip

Design

Canva – gratis – Pinterest foto’s, PDF’s en zelfs mijn boeken heb ik allemaal in Canva gemaakt.

canva

SmallPDF – gratis – Wil je een PDF bestand verkleinen, samenvoegen, een gedeelte aparte downloaden, omzetten in JPEG en andersom? Het kan allemaal met SmallPDF

small pdf

Bloggen en je website

ThemeForest – betaald –  Het theme van mijn website (Laurel) komt hier vandaan en het theme voor deze ook. Ik vind ze echt prachtig en de klantenservice heeft me al heel vaak geholpen met kleine vraagjes. Echt een aanrader.

themeforest

Visual Composer – betaald –  Met Visual Composer kun je de layout van je website aanpassen met zo min mogelijk HTML, maar met een heel simpel drag & drop systeem. Zonder deze plugin had ik veel langer gedaan om m’n website te bouwen.

WPHelpdesk – gratis en betaald – Een paar maanden geleden lag m’n website er een paar dagen uit. Ik weet best wat van de back-end van m’n systeem, maar toch kwam ik er echt niet uit. Na heel wat verwoede pogingen om het op te lossen ben ik bij deze (nederlandse) helpdesk uitgekomen. Binnen een half uur was m’n site weer up and running. Je kunt hier niet alleen bellen, maar ook gratis hulp krijgen als je niet zulke dringende problemen hebt. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een 0900 nummer.

wphelpdesk

Woocommerce – gratis en betaald – Als je ook een boek of workshop bij mij hebt gekocht is dat gegaan via Woocommerce. Het is heel goed te combineren met WordPress, heeft een Nederlandstalige back-end, berekend kortingen en acties door. Je kunt aangeven of er BTW of verzendkosten moeten worden betaald. Ook krijg je elke maand netjes een factuur van je verkopen. Echt super. Je kunt de plugin gratis downloaden, maar je moet wel even goed kijken of jouw theme samenwerkt met Woocommerce. Vaak kun je dit bij de makers van je theme achterhalen. Het wordt vaak duidelijk vermeldt omdat het als verkoopargument wordt ingezet.

Mollie – gratis en betaald – Woocommerce heb ik uitgebreid met Mollie dat ervoor zorgt dat ik iDeal betalingen kon ontvangen, dat zit niet automatisch in Woocommerce verwerkt. Ook heb ik hiermee ingesteld dat mijn Belgische klanten met de voor hun meest gangbare betaalsystemen kunnen werken. Ook hierbij is het systeem gratis maar betaald je per transactie een kleine fee die afhankelijk is van het systeem waarmee je klanten willen betalen. Ook over Mollie ben ik heel tevreden. Ik krijg een overzicht van de transactie, de factuur en elke keer een mailtje als er product is verkocht.

EM client – gratis –  Als je met Windows werkt en een fijne (gratis) emailserver wilt is EM client wat mij betreft een hele goede aanrader. Het integreert goed, het opzetten is goed te doen en ook op mobiel werkt hij heel fijn.

Mailchimp – gratis en betaald – Op mijn website vind je een bibliotheek met fotografie goodies. De mensen die hier toegang tot hebben krijgen elke week een mailtje met de nieuwe blogpost of extra tips. Deze mails maak ik vanuit Mailchimp. Voor mij een hele fijne manier om de mails te maken, in te plannen en de statistieken te bekijken.

Contact Form 7– gratis – Geen gedoe, simpel op te zetten en goed genoeg aan te passen.

contact

Comment Redirect – gratis – Heeft iemand voor het eerst een comment achtergelaten en wil je die graag persoonlijk bedanken? Deze plugin-in stuurt deze mensen direct door naar een aparte pagina die je daarvoor hebt aangemaakt.

comment redirect

Pin it buttons – gratis – Pinterest is voor mij een belangrijke manier om mensen de website te laten zien. Met deze plugin kun je Pin it knoppen op je foto’s zetten én je kunt ook je eigen ontwerp uploaden.

Optin forms – gratis – Als iemand zich wil aanmelden voor de bibliotheek kunnen ze het formuliertje gebruiken onderaan de blogpost. Deze heb ik gemaakt met deze plugin. Simpel én je kunt aangeven waar het formulier wel en niet moet komen te staan.

WordPress Flickr embed – gratis – Omdat ik ontzettend veel foto’s op m’n site heb staan is het voor mij slim om een goede host voor m’n foto’s te hebben. Hiervoor deed ik dat altijd met Photobucket (en hier en daar zul je bij een oude blogpost wellicht nog weleens een foutmelding tegenkomen) maar die zijn met de service gestopt. Nu staan al m’n foto’s op Flickr. Een dienst die ik altijd al gebruikte, maar nooit had gekoppeld. Dat kan dus heel makkelijk met deze plugin. Ook geen gedoe meer met shortcodes, gewoon vanuit je media toevoegen. Ook deze is echt weer een aanrader.

Featured Image from URL – gratis – Normaal gesproken kun je voor je featured images bovenin de post alleen een foto gebruiken die je zelf in je media album hebt. Met deze plugin kun je ook hiervoor een externe URL gebruiken.

Fotografie

Camera: Sony a77 II – Dit is de camera die ik al een aantal jaar gebruik en waar ik nog steeds heel blij mee ben.

Mijn 50 mm 1.4 lens – Een lens waar ik een hele tijd alles mee fotografeerde

Mijn 35 mm 1.8 lens – Op dit moment de lens die ik het meest bij pak. Samen met de 50 mm heb ik op dit moment niet zoveel anders nodig. (het ligt er natuurlijk aan welk soort foto’s jij wilt maken, laat je goed informeren)

Lightroom – betaald –  In Lightroom maak ik selecties van mijn RAW foto’s en bewerk ze licht na voordat ik naar Photoshop ga

Photoshop – betaald –  Photoshop gebruik ik om dingen die afleiden weg te halen zoals een vlekje op de huid of een prullenbak op de achtergrond.

Alienskin – betaald – met ee gratis 30 dagen Trial – Alienskin Exposure is mijn favoriete manier om een eigen stempel op mijn foto’s te drukken. Het bootst analoog geschoten foto’s na en ik gebruik dit voor elke foto die op m’n blog staat.

Hier zie je mijn workflow met Lightroom, Photoshop en Alienskin in 5 minuten: De hele blogpost met uitleg en stappen lees je hier

VSCO – gratis –  De foto’s voor Instagram bewerk ik na met VSCO. Mijn favoriete filters zijn de H1 en de H2, waarna ik altijd wat extra helderheid toevoeg

Fotografie voor niet nerds – betaald – In mijn boek vind je alle info om je spiegelreflex camera beter te leren kennen. Op een manier die leuk is, zonder onnodige cijfertjes en ingewikkelde uitleg.

NAS – Al de foto’s voor mijn blog en m’n klanten bewaar ik op een NAS – een netwerk dat verbonden is met je computer. Je eigen persoonlijke cloud eigenlijk. De foto’s van m’n telefoon worden automatisch geupload, ik kan er via een app foto’s mee in opzoeken. Ik heb er twee: ik backup mijn NAS eens in de zoveel tijd op een tweede NAS die bij iemand anders thuis staat.

Workshops

Creativelive – gratis & betaald – Creativelive werkt met een tof businessmodel: je kunt online, live, gratis workshops volgen op het moment dat ze gemaakt worden. Wil je een oude workshop zien of de workshop en de materialen die bij de workshop horen ook echt hebben, dan kun je ‘m kopen. 

Kijk hier voor de live workshops die je op dit moment kunt kijken.

Tara Gentile – Build a standout business

Maar ook deze is favoriet:

Sue Bryce – 28 days

Boeken

Een poosje terug vroeg Yvonne Geurts van MyEverlane met mijn favoriete boeken voor ondernemers zijn. Je leest het interview hier terug waarin ik aangeef waarom ze favoriet zijn

En ik zet ze hier nog even op een rijtje:

Book yourself solid van Michael Port 

In Book yourself solid vertelt Michael Port hoe je de basics van het opstarten van een bedrijf kunt aanpakken. Hij bespreekt bijvoorbeeld het idee dat niet iedereen ‘met een portemonnee en een hartslag’ je klant kan zijn.

The Desire Map van Danielle LaPorte

The Desire Map is eigenlijk een beetje het KvK businessplan voor ‘zweverige’ types. Maar dan op een hele goede manier. Als je iets beter wilt nadenken over waar je nu eigenlijk zo hard voor werkt en wat je dat gaat brengen.
Want: vaak zijn doelen gewoon een praktische invulling waarmee je denkt een bepaald gevoel te gaan bereiken.

A different vision on Fashion Photography van Peter Lindbergh 

Als fotograaf is het niet zo dat ik 100% van mijn tijd alleen maar bezig ben met het maken van mooie plaatjes. In de praktijk komt het erop neer dat ik 30% van de tijd bezig ben met fotograferen en 70% met de businesskant van de dingen. Als ik nu merk dat ik creatieve input nodig heb pak ik dit boek erbij. Het herinnert met eraan wat eigenlijk wil neerzetten: mooie foto’s met een verhaal erin, emotie, connectie. Dat al die andere dingen heel belangrijk zijn, maar dat dat ondersteunend is voor m’n creatieve werk.

Quiet Power Strategy & The Observation Engine van Tara Gentile

Als ik een blogpost las of een hoofdstuk in een boek over je doelgroep, niche of markt kreeg ik het altijd een beetje warm, want: het is zo belangrijk, maar ik had nooit echt het gevoel dat ik er concreet iets mee kon. Het was nooit echt toepasbaar op wat ik deed en het leek altijd te gaan over het ‘verzinnen’ van een ideale klant.

Tara Gentile is voor mij degene die dit op een hele helder manier kan uitleggen, samen met de basis van Michael Port. Ze omschrijf niet alleen hoe je je ideale klant vindt, maar ook hoe je erachter komt wat ze willen. En dan op een manier die niet voorschrijft: zus en zo werkt het. Maar puur vanuit een aantal basisprincipes ga je zelf aan de slag. En op die manier werkt het dus opeens wel heel goed.

Your press release is breaking my heart van Janet Murray 

Bij PR had ik altijd het idee dat het met geluk te maken had: je bent ‘in the picture’ of niet. Ik dacht dat het was weggelegd voor mensen die hele uitzonderlijke verhalen te vertellen hebben. Mensen die het leven van anderen compleet omgooien. Maar Janet (zelf redactrice geweest bij grote Britse publicaties) geeft aan dat het heel goed te doen is om verhalen te pitchen. Dat je – zolang je uitgaat van de lezer en niet alleen vanuit jezelf – heel goed je verhaal kunt vertellen. Dat marketing niet altijd over jouw bedrijf of over je product hoeft te gaan.

Dit zijn (op dit moment mijn favoriete tools die ik gebruik voor mijn planning, fotografie en m’n website. Deze lijst is natuurlijk nog lang niet compleet. De komende paar weken zul je ook mijn favoriete tools & resources vinden voor:

 • Financiën
 • Stockfoto’s
 • Muziek voor je video’s
 • Youtube kanalen
 • Podcasts
 • Blogs
 • Tijdschriften
 • Musea
 • Nog meer boeken
 • Uitjes
 • Kinder dingen

En nog veel meer.

Laat je horen in de comments en vertel me of je iets aan deze lijst hebt gehad. Heb jij favorieten die er niet tussen staan? Help mij en je mede blogger en zet ze erbij!

Pin voor later:

Pinterest- Mijn favoriete tools en resources deel 1- Plannen, bloggen en fotograferen.

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

54 Comments

 • Reply
  nicole
  25 september 2017 at 11:37

  Leuk om te lezen wat je allemaal gebruikt. Het is nog een hele lijst zeg!

  • Reply
   Heleen
   25 september 2017 at 18:53

   Ja, als het werkt, werkt het! Ik gebruik natuurlijk de ene wat meer dan de andere, maar de meeste zijn zo handig dat ik echt niet meer zonder kan!

   • Reply
    nicole
    20 december 2017 at 09:43

    Vooral een aantal van je plugins kende ik nog niet. Die ga ik eens nader bekijken!

 • Reply
  Kiki Multem
  25 september 2017 at 14:29

  ik ben dol op plannen en lijstjes maken hier kan ik uren mee bezig zijn.

  • Reply
   Heleen
   25 september 2017 at 18:52

   Haha, ik ken het gevoel 🙂

 • Reply
  Silvy
  25 september 2017 at 16:38

  Dit is wel een heel lang lijstje 🙂 maar niet erg, wel heel interessant! Dankzij jou ben ik eens gaan piepen op Canva, heerlijk in gebruik! Bedankt voor de handige tip!

  • Reply
   Heleen
   25 september 2017 at 18:51

   Ja, Canva! Echt wel een favorietjes hier hoor!

 • Reply
  Lien
  25 september 2017 at 16:50

  Wauw, wat een lange lijst! 🙈 het metendeel ken ik niet 😉

  • Reply
   Heleen
   25 september 2017 at 18:51

   Ik hoop dat je er iets aan hebt!

 • Reply
  Lorenzo
  25 september 2017 at 19:11

  Leuk om te zien wat er allemaal wordt gebruikt om te bloggen. Ben benieuwd hoe lang mijn lijst eruit zou zien. Woocommerce en Canva gebruik ik ook. Canva is echt onwijs goed en een aanrader aan iedereen wat mij betreft.

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 07:53

   Ik nu ook! Ik vind het altijd heel tof om te zien hoe anderen werken en hoe ze dingen aanpakken

 • Reply
  Sylvia - alovelyadventure
  25 september 2017 at 19:32

  Wat een heerlijke lijst. Ik ga er van het weekend even goed voor zitten lezen. Dankjewel voor het delen!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 07:53

   Graag gedaan. En veel plezier dit weekend 🙂

 • Reply
  Chantoile
  25 september 2017 at 19:35

  Hi, Wat een uitgebreide informatie! Handig voor als ik iets niet weet, dan kom ik je blog weer even bekijken!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:12

   Ja toch? Ik heb ondertussen een foto speciaal voor Pinterest toegevoegd, dus wellicht is dat een handige manier om ‘m te bewaren.

 • Reply
  Esra
  25 september 2017 at 20:31

  Super handige blog!! Ik heb ‘m zelfs opgeslagen. Handige informatie😍

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:12

   Yes! Dat is precies de bedoeling 😀

 • Reply
  Laura
  25 september 2017 at 21:44

  Ik plan vooral met mijn gewone agenda, de online Office agenda voor school en een Google-agenda waar mijn vriend en ik onze gemeenschappelijke activiteiten/familiefeesten/hobby’s intypen. Daarnaast hou ik mijn to-do-lijstjes op papier (bv. een klusjeslijstjes voor één dag) of via Google Keep (taken voor school, prullen die nog in orde moeten zijn tegen die deadline en kleine dingetjes die ik niet mag vergeten). Een hele boterham dus 🙂 Ik ga eens kijken naar die Pin it button, die lijkt me wel handig. Ik vind het fijn dat je hier jouw persoonlijke tips allemaal deelt! Ik wil van fotografie ook een hobby maken, maar dan wel een hobby waar ik goed in ben. Ik maak nu foto’s met een automatische, maar ik ben aan het kijken welke spiegelreflex ik het beste kan aankopen qua prijs-kwaliteit 🙂

 • Reply
  Sarah
  25 september 2017 at 23:48

  Wow heel interessant om te zien wat je allemaal gebruikt. Er zijn idd wel een paar dingen die ik eens goed zal bekijken. Dank je!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:27

   Ja, iedereen gebruikt weer iets anders! Graag gedaan 🙂

 • Reply
  Maargy
  26 september 2017 at 05:28

  Leuk dat je dit met ons deelt! Er staan er een paar bij die ik zeker eens van wat dichterbij ga bekijken!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:28

   Graag gedaan! Ik hoop dat je er echt iets aan hebt

 • Reply
  Eke
  26 september 2017 at 06:21

  Wat een toffe lijst, ik heb meteen wat dingen opgeslagen! Ben ook heel erg benieuwd naar het volgende deel!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:29

   Tof! Ik heb ook gelijk maar even een Pinterest foto gemaakt zodat je ‘m nog makkelijker kunt opslaan. Ik heb al zin om ‘m te gaan maken 🙂

 • Reply
  Sandra
  26 september 2017 at 06:52

  De Pomodoro techniek ga ik eens proberen. Ik spring vaak van de hak op de tak met mijn taken. Hahaha, lang leve de creativiteit! Maar soms moet er ook iets af. Veel van de andere resources gebruik ik ook of in ieder geval een vergelijkbaar product.

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:32

   Ja, zeker doen! In het begin is het heel confronterend hoe vaak je iets anders wilt gaan doen. Daarna wordt het vooral fijn omdat je dan echt iets hebt afgerond.

 • Reply
  MamaPlaneet
  26 september 2017 at 07:36

  Je plan techniek ken ik niet. Wel dringend op zoek naar iets dat voor mij werkt. Iets waar ik mij aan kan houden. Ik ga ernaar kijken. Dank voor de tip!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 08:31

   Je zou hier eens naar kunnen kijken: https://www.youtube.com/watch?v=M5niM71ghQ0&t=770s
   Ik ben echt niet zo heel creatief met m’n planner als deze meiden, maar het idee komt in de buurt. Ik zal weleens kijken of ik een blogpost over het plannen zelf kan maken.

 • Reply
  Jannike | Moonlight Travel
  26 september 2017 at 16:37

  Wat een handige lijst! Ik kende heel veel dingen nog niet. Ik ben ook fan van Lightroom en verder gebruik ik juist graag een digitale agenda en schrijf ik al mijn ideeën in een noteboek 🙂

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 18:23

   Top! Dat is ook de bedoeling 🙂 Ik gebruik ook wel een digitale agenda trouwens. Zeker voor gezamelijke afspraken enz. Maar op papier inplannen zorgt wel voor rust in m’n hoofd. En ik word gewoon heel blij van stationary haha

 • Reply
  Dyonne Bakker
  26 september 2017 at 17:47

  Wat een handige lijst. Ik zie er ook dingetjes tussen staan die ik zelf gebruik, zoals VSCO voor mijn Instagramfoto’s met dezelfde filterliefde en ik vind Canva ook erg fijn om mee te werken!

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 18:24

   Ja, die twee zijn echt heel fijn. Zeker Canva, dat gebruik ik zo ontzettend vaak!

 • Reply
  Janet
  26 september 2017 at 18:12

  Handige lijst. Zeker een aantal apps die ik ga gebruiken.

  • Reply
   Heleen
   26 september 2017 at 18:24

   Mooi! Goed om te horen 🙂

 • Reply
  Tiffany
  28 september 2017 at 22:32

  Super lang lijstje maar wel heel handig! Van een paar kan ik zeker goed gebruik van gaan maken.

 • Reply
  Xarifa
  20 december 2017 at 15:47

  Handig deze tips! Ik had er al zelf een paar op mijn telefoon staan van die apps!

 • Reply
  Eke
  20 december 2017 at 20:07

  Volgens mij heb ik naar aanleiding van dit lijstje Canva in gebruik genomen, zo’n fijn programma!

 • Reply
  Marion
  5 januari 2018 at 16:03

  Leuk dat je dit met ons deel.t Ik ben ook een fan van Canva. Maar er zijn ook dingen bij die nieuw voor me zien. Die ga ik op mijn gemak nog eens teruglezen.

 • Reply
  Gabrielle
  5 januari 2018 at 17:36

  Goede tips, veel gebruik ik ook! Ik schrijf alleen juist nooit iets uit, ik vind beginnen met een leeg blad juist heerlijk

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  5 januari 2018 at 17:41

  Mooie tips! Ik ga zeker die clearfocus eens proberen. Ik gebruik zelf ook de pomodori-techniek, maar niet elke dag. Ik zou het wat structureler kunnen doen, zeg maar.. 😉 Ik gebruik verder idd Canva voor mooie pins, ik plan social media in met Buffer en Tailwind. In WordPress heb ik laatst de Gallery-plugin ontdekt; superhandig om als leek galleries te maken. En als planner heb ik nu de Happiness Planner.

  • Reply
   Heleen
   6 januari 2018 at 18:42

   Ja, zeker doen! Ik doe het juist als ik er geen zin in heb, want dat zijn meestal de dagen waarop ik de minste focus heb.

 • Reply
  Tania
  5 januari 2018 at 17:58

  Ik ben ook dol op lijstjes en gebruik heel vaak mijn planner. Wat een waslijst aan site gebruik je seg. Interessant om te zien

  • Reply
   Heleen
   6 januari 2018 at 18:40

   Ze helpen me inderdaad allemaal, maar de één natuurlijk meer dan de ander. Ik probeer het wel zo simpel mogelijk te houden zodat het overzichtelijk blijft.

 • Reply
  nicole
  6 januari 2018 at 10:01

  Ik vind Canva altijd zo moeilijk! Ik weet dat veel mensen er enthousiast over zijn, maar ik vind het lastig.

  • Reply
   Heleen
   6 januari 2018 at 18:39

   Wat vind je er precies moeilijk aan? Ik zit erover te denken om een screenshare tutorial te maken over Canva, dus misschien kan ik je wel helpen.

   • Reply
    nicole
    7 januari 2018 at 09:26

    Ik denk dat ik de opties overweldigend veel vind. En ik vind het lastig om er mee te werken.

    • Reply
     Heleen
     7 januari 2018 at 19:15

     Het ligt er natuurlijk maar net aan wat jij handig vindt. Wat je wilt bereiken en hoe simpel/moeilijk je het wilt maken.

 • Reply
  Dhini
  6 januari 2018 at 17:04

  Wat superhandig en lange lijst. Ik kende aantal plugin maar die gebruik ik niet. Leuk om andere handige tools te ontdekken

  • Reply
   Heleen
   6 januari 2018 at 18:39

   Thanks! Ik vind het zelf ook altijd leuk om te zien wat anderen gebruiken

 • Reply
  Lynn
  6 januari 2018 at 18:01

  Pomodoro ga ik echt gebruiken. Dank je voor de tip

  • Reply
   Heleen
   6 januari 2018 at 18:38

   Graag gedaan! Ik gebruik het best vaak en het werkt heel simpel en je houdt er jezelf scherp mee. Win-win als je het mij vraagt.

 • Reply
  Amelie
  7 januari 2018 at 19:51

  Canva gebruik ik ook! Toffe app

 • Leave a Reply