0
Heleen Schrijvershof
kringloop tips
Kringloop Lifestyle Op pad

Juweeltjes scoren in de kringloop? 48 tips voor je volgende bezoek.

Je houdt ervan of je weet niet zo goed wat je ervan moet vinden: de kringloop. Misschien vind je het zelfs een beetje viezig om spullen te kopen die een ander al eerder heeft gebruikt.
Toch krijg ik juist over kringloop aankopen veel complimenten en vragen mensen me: hoe komt het dat jij altijd zulke toffe dingen scoort? Vandaag geef ik je mijn tips om mooie dingen te scoren bij de kringloop.

Deze post later nog eens terugkijken? Pin ‘m voor later:

Juweeltjes scoren in de kringloop_ 48 tips voor je volgende bezoek.

Wat is er eigenlijk zo leuk aan de kringloop?

Waarom zou je niet gewoon naar de Bijenkorf, Ikea H&M, Zara of een andere ‘normale’ winkel gaan als je iets nodig hebt? Het leuke van de kringloop is voor mij heel simpel:  Dingen vinden waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was

Het is (gelukkig) niet zo dat ik moet shoppen bij de kringloop. Maar het is zo tof om dingen te vinden waarvan je van tevoren niet wist dat je ze zou willen hebben. Je kunt niet met je wishlist naar binnen lopen en alles binnen een uurtje afvinken. Het voelt voor mij echt als schatgraven.

Waar anderen ook nog hele nobele beweegredenen hebben om voor tweedehands te gaan zoals het milieu, werkgelegenheid voor mensen met een beperking en slechte arbeidsomstandigheden: bij mij gaat het puur om het schatgraven. Edit: ondertussen ben ik me steeds meer aan het verdiepen in de wereld achter de kringloop en ben ik steeds meer overtuigd van de noodzaak van hergebruik. Daarnaast vind ik het heel mooi om te zien hoeveel werkgelegenheid de kringloop brengt en hoe de mensen in de winkel te werk gaan. Als je hier meer over wilt weten raad ik je deze docu-serie aan.

In m’n eentje op zoek tussen de dingen die ik niet nodig heb en dan opeens een pareltje vinden: ik zou het letterlijk elke dag kunnen doen.

Hieronder geef ik je een rijtje tips waarmee ik je hopelijk kan inspireren voor je volgende bezoek.

Verschil tussen Marktplaats, de kringloop en de rommelmarkt

Ook al heb je bij alle drie te maken met tweedehands artikelen; er zijn echt verschillen.

Op Marktplaats moet je natuurlijk rekening houden met verzendkosten en verkopen mensen vaak dingen waar ze echt nog wel wat voor willen hebben. Uiteraard is het voordeel hierbij dat je kunt zoeken op een specifiek artikel. Mensen die op Marktplaats succes hebben hebben één ding gemeen: geduld. Voor mij is dit niet de eerste plek waar ik kijk voor mooie items.

Voor mij is de kringloop vaak de sweet spot: je hebt meer overzicht voor een fijn prijsje. Mensen brengen spullen bij de kringloop waar ze zelf geen moeite meer voor willen/kunnen doen en waarvan ze denken dat anderen er nog iets aan hebben. Kringlopen hebben ook vaak een policy over wat ze innemen en wat onbruikbaar is.

De rommelmarkt is voor spullen waar mensen (vaak) echt vanaf willen. De laatste poging zeg maar. Hier vind je soms schatten voor de zachtste prijsjes, maar je moet beter zoeken. Ook is het veilige er voor een beginner een beetje af want er wordt vaak onderhandeld over de prijs.

Voordat je gaat shoppen

 • Doe je research. Kijk bijvoorbeeld op allekringloopwinkels.nl , gowiththevlo.nl of meukisleuk.nl voor de leukste adresjes en evenementen.
 • Ga doordeweeks i.p.v in het weekend.
 • Probeer af te wisselen tussen winkels in een grote stad en kleinere in gehuchten. In de eerste is er lekker veel te zien, in de tweede zijn de prijzen vaak beter en vind je soms mooiere dingen.
 • Beginner? Begin met de grote ketens zoals Opnieuw & Co
 • Lees reviews en kijk even op Facebook. Ziet een winkel er niet zo florisant uit? Ga toch even kijken, mensen zijn vooral geneigd om een review te schrijven als ze niet tevreden zijn.
 • Kringloopwinkels zijn niet altijd alle dagen open, dus check van tevoren goed de openingstijden.
 • Inside tip: christelijke & kleine goede doelen winkels zijn kwalitatief vaak goed. Deze worden vaak gerund door mensen met een overtuiging die er echt zin in hebben. Deze zijn soms wel wat aan de prijzige kant. De ene keer is dat terecht en de andere keer wat minder.
 • Doe kleding en schoenen waar je makkelijk in kan passen. Ik kies zelf vaak voor een aansluitend shirt, een mailot en een simpel rokje. Hier kun je dan makkelijk over of onder passen.
 • Ik laat m’n jas in de auto en zorg dat m’n tas lekker licht is.
 • Neem extra tasjes mee. Er zijn vaak plastic tasjes bij de uitgang te vinden, maar die zijn lang niet altijd schoon en droog.
 • Neem een flesje water en wat te snacken mee.
 • Ik ben zo iemand die ook baby doekjes meeneemt om m’n handen op te frissen. Gewoon voor het idee.
 • Dit werkt vooral goed op een rommelmarkt, maar ik hou ervan om als een kluizenaar te shoppen: dopjes in en gaan. Niemand die iets tegen je durft te zeggen
 • Zorg voor wat contant geld ook al kun je bijna overal pinnen.
 • Een meetlint lijkt wat overdreven, maar is echt heel handig om bij je te hebben. Voor meubels en je maten.
 • Schrijf de adressen van een aantal kringloopwinkels op. Als je er meerdere bezoekt is de druk er af om perse iets te willen kopen.
 • Maar: neem wel je tijd. Je kunt in een kwartier echt geen hele winkel doorkijken.
 • Het gaat niet om het geld, maar om de vondst. Dit betekent ook dat je niet koopt om het kopen. Ik loop bijna even vaak met lege handen naar buiten dan met een schat.

Interieur items shoppen

 • Beginner?  Begin met vaasjes en kleine interieur dingen zoals kommetjes. Hierbij is het niet zo erg als je een miskoop begaat en deze dingen zijn vrij eenvoudig te kiezen. Plus: elke kringloop heeft ze.
 • Doe inspiratie op via Pinterest, VT wonen en woonblogs. Kijk wat je mooi vind en houd je ook hierbij aan een kleurenpalet. Drie kleuren is een goed uitgangspunt: twee basiskleuren en één accentkleur.
 • Maak ook voor interieur dingen een lijstje.
 • Zorg dat je weet hoeveel dingen ongeveer kosten in een ‘normale’ winkel.
 • Ken je stijl: laat je niet tegenhouden doordat je geen vintage of kitsch stijl hebt. Er is ook genoeg te vinden voor als je van Scandinavisch houdt bijvoorbeeld. Je moet gewoon alleen even je tijd nemen om te zoeken.
 • Kijk verder dan de oorspronkelijke functie. Een theekopje kan dienst doen als een vaasje voor je mini cactus bijvoorbeeld.

Speelgoed

Naast interieur dingen en kleding is speelgoed mijn favoriete onderdeel in de kringloop. Ik probeer plastic rommel zoveel mogelijk te vermijden. Dat lukt prima als ik alleen shop. Is Twan mee dan wil er nog weleens een action mannetje meegaan.

Als Twan mee gaat heb ik sowieso minder tijd. Ik laat hem dan zelf in de speelgoedhoek spelen, maar dat houdt ‘ie nooit zo lang vol als ik graag zou willen. Ik houd daar altijd rekening mee.

Hij mag altijd een euro of twee meenemen uit z’n eigen spaarpot en gaat dan altijd op zoek naar iets moois. Op die manier leer ik ‘m kijken en afwegen wat hij echt graag wil hebben.

Waar ik zelf altijd even kijk is de houten speelgoed hoek. Niet omdat ik anti-plastic ben (je zou voor de lol eens in de speelgoedkast moeten komen kijken) maar omdat er hier juist vaak schatten te ontdekken zijn. Zoals deze houten cijfers in combinatie met letters die niet op de foto staan. Hier ben ik echt heel blij mee.

Heleen Schrijvershof Bits + Pieces December 2017 1-1-2

Voordat je kleding gaat shoppen:

 • Kijk voordat je gaat nog even goed in je (kleding)kast. Wat heb je, waar moeten dingen bij passen? Zorg dat je weet wat je al hebt.
 • Weet ook wat je goed staat: shop voor je figuur.
 • Weet welke kleuren je mooi vind en bij de rest staan.
 • Ook al zei ik hierboven dat je geen lijstje kunt afvinken: mij helpt het wel om een algemeen lijstje te hebben zodat je weet waar je vooral naar moet kijken
 • Ruim van tevoren je kast op: zo kun je gelijk kleding inleveren en heb je na het shoppen overzicht met nieuwe items in plaats van nog meer rotzooi. Opruimen is ook de beste manier om te kijken naar wat je echt nodig hebt of wat je wel of niet meer draagt.
 • Zorg dat je niet alleen je gangbare kledingmaat weet, maar ook je borst-, taille- en heupomtrek. Als je dan niet kunt passen kun je een goede inschatting maken.

Fotoproject breng je zwart wit foto's weer tot leven-9

Kleding shoppen: tips voor in de winkel

 • Mijn persoonlijke regel: als ik iets koop moet ik er al iets bij hebben of er nu direct iets bij kunnen vinden. Anders mag ik het niet meenemen.
 • Koop geen dingen die kapot, vies of het net niet zijn. Ook al is het goedkoop: stel dezelfde eisen als dat je in een andere winkel hebt. Ik geef het ook weleens door als dingen kapot zijn, want in principe worden de spullen gesorteerd en wil de kringloopwinkel zelf ook niet dat er dingen hangen die kapot of vies zijn.
 • Pas alles. Doe het. Kan het echt niet? Gebruik dan je meetlint.
 • Twijfel? neem het altijd mee om te passen
 • Kijk naar de vorm, niet naar de maat. Zeker tussen verschillende maten verschilt de pasvorm enorm
 • Neem je tijd en kijk alle rekken rustig door. Scan niet langs de rekken, maar kijk echt goed.
 • Leg wat je wilt niet terug, neem het mee, voor je het weet is het weg. Zo heb ik me vorige week nog een hele mooie vilten hoed laten ontglippen doordat ik twijfelde. De vrouw na me vond ‘m ook mooi. Helaas voor mij, want ik had ‘m niet geclaimd. En dan ben ik ook weer te schijterig om er op terug te komen, conflict vermijdend als ik ben.
 • Kijk naar het merkje: €7 voor een Primark shirt heeft niet zoveel zin. Ook al breek ik deze regel zelf ook weleens, want de Primark heeft soms ook gewoon leuke dingen.
 • Ken je mooie merken. Ik ben zelf ook niet te beroerd om het merk even te googlen om te kijken wat dingen nu echt waard zijn.
 • Kijk ook op de mannen afdeling voor mooie truien en overhemden
 • Heb je een mooi item gevonden? Bekijk het goed en rustig, loop desnoods naar een raam. Al is het een Chanel jas. Als er een gat in zit is het toch net even wat minder draagbaar. Check op vlekken, gaten en de kwaliteit van de stof. Verwassen of gepilde kleding laat je hangen.
 • Pro tip: bekijk ook de binnenkant van een artikel om te kijken wat de kwaliteit is
 • Kijk alles nog een keertje na voordat je afrekent
 • Wees uiteraard vriendelijk tegen de mensen die hier werken. Er werken vaak mensen met een beperking, houd hier rekening mee. Ook werken er ontzettend veel mensen als vrijwilliger.
 • Voor de volgende keer:  vraag wanneer ze nieuwe dingen ophangen.
 • Een fijne winkel gevonden? Kom vaker terug: zo krijg je een beetje gevoel voor hoe vaak de collectie wisselt en voor welke dingen je daar moet zijn.

Als je weer thuis bent

 • Was alles gelijk of maak interieur dingen en zeker speelgoed schoon. Dit doe ik trouwens ook met dingen uit een andere winkel.
 • Als er dry cleaning only staat kun je het in mijn ervaring vaak gewoon op de wolwas wassen.

Happy shopping! Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Heb je vragen? Stel ze me gerust. En laat me in de comments jouw ervaringen met de kringloop weten: jouw favoriete vondsten en natuurlijk tips voor onontdekte winkeltjes.

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

34 Comments

 • Reply
  Meike
  4 december 2017 at 11:05

  Wat een leuk artikel! Ik ga zeker met je tips aan de slag. De vorige keer dat we in de kringloopwinkel zijn geweest waren we zo aangenaam verrast en hebben super veel ingeslagen! Bijvoorbeeld (kristallen) bloemenvazen.

  • Reply
   Heleen
   5 december 2017 at 20:38

   Thanks! Ja, daar zijn er altijd zoveel van ♥

 • Reply
  nicole
  4 december 2017 at 13:29

  Kringlopen is superleuk vind ik altijd. Het is net schatzoeken. Soms vind je hele leuke dingen, maar soms ook helemaal niets. Dat hoort er bij.

  • Reply
   Heleen
   5 december 2017 at 20:39

   Klopt inderdaad. Voor mij helpt het dat ik m’n adresjes weet en de tijd neem. Ik ben vandaag ook nog heel even geweest, maar dan met m’n zoontje van 5 en dat werkt toch iets minder haha. Het ging prima, maar hij neemt dingen mee die eigenlijk rotzooi zijn en je kunt minder rustig zoeken.

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  4 december 2017 at 15:20

  Leuke tips! Je moet het soms ook gewoon echt zien. In een kringloopwinkel kan het soms ‘meuk’ lijken, terwijl het in een moderner interieur weer wel heel mooi past. Ik kom er niet zo vaak, maar als ik er ben, neem ik vaak wel wat mee.

  • Reply
   Heleen
   5 december 2017 at 20:40

   Thanks! Klopt inderdaad. Dat is soms nog best lastig. Vrijdag nam ik een houten klokje mee waar over ik twijfelde, maar die nu super leuk staat tussen al m’n eigen spulletjes.

 • Reply
  Lisette
  4 december 2017 at 15:58

  Super leuk artikel! Haha die doekjes voor je handen. De geur van een tweedehands winkel doet mij vaak wel aan oude mensen denken. Qua speelgoed kan ne echt leuke dingen scoren en meestal scoor ik meubels ect. eerder via marktplaats.

  • Reply
   Heleen
   5 december 2017 at 20:42

   Haha, ja toch? Ik ben liever voorbereid :-D. Van die geur heb ik zelf niet zo’n last, maar ik gooi thuis alles wel gelijk in de was, zo ben ik dan ook wel weer. Meubels heb ik nog nooit in de kringloop gekocht inderdaad. Wel een keertje een leuk wandrek op de rommelmarkt. Die paste precies in de auto en daar heb ik toen keihard m’n hoofd aan gestoten toen ik de auto instapte. Die gaat niet zo snel weg, niet alleen omdat ‘ie heel leuk is, maar ook omdat ik er heel veel moeite voor heb gedaan haha

 • Reply
  Kiki
  4 december 2017 at 17:35

  Ik struin vaak door de kringloop met mijn moeder opzoek naar een schat hihi

  • Reply
   Heleen
   5 december 2017 at 20:44

   Gezellig! Ik kan zelf nooit zo heel goed shoppen met iemand anders erbij, ook niet in een ‘gewone winkel’ maar het zou wel goed zijn omdat je dan een second opinion krijgt. Maar tegenwoordig doe ik bijna nooit meer miskopen, dat scheelt natuurlijk ook. Anders zou ik ook eerder iemand meenemen.

 • Reply
  Babs
  6 december 2017 at 04:48

  Ik hou ook van rondslenteren in kringloopwinkels. Gewoon eens snuisteren of ik iets vind. Schattenjagen. Leuk toch. Leuk artikel!

  • Reply
   Heleen
   6 december 2017 at 10:25

   Dankje! Ja toch? Ik hou er echt van. Ik las pas ergens een quote over self-care en leuke dingen doen. “Ik wou dat ik gelukkig werd van cardio, maar dat is helaas niet het geval. Gelukkig kom ik zo wel aan m’n dagelijkse stappen” 🙂

 • Reply
  Dhini
  6 december 2017 at 07:43

  Wat handig tips. Kringloop is superleuk om rond te snuffelen. Ik heb er zin in naar Kringloop te gaan want dat is lang geleden, elke keer geen tijd voor en het is inderdaad beter doordeweeks gaan.

 • Reply
  Inge
  6 december 2017 at 10:29

  Ik ben serieus nog nooit in een kringloopwinkel geweest, qua kleding heb ik daar geen behoefte aan maar zo te zien is het voor interieur wel de moeite waard! Misschien toch maar eens een winkel in mijn buurt opzoeken.

 • Reply
  Lisanne
  6 december 2017 at 13:41

  Wat een super gaaf en uitgebreid artikel zeg! Ik woon op Ameland en daar hebben we helaas geen kringloop. Toen ik in Arnhem woonde ging ik wel regelmatig naar 2Switch. Heerlijk om te neuzen en leuke dingen op de kop te tikken!

 • Reply
  Marion
  6 december 2017 at 14:04

  Ik vind het gouden tips. Vooral om schoonmaakdoekjes mee te nemen. Zou ik zelf niet aan gedacht hebben.

 • Reply
  Eva
  6 december 2017 at 14:24

  Handige tips! Ik vind het altijd wel leuk om rond te neuzen!

 • Reply
  Daisy
  6 december 2017 at 18:03

  Kringloopwinkels zijn zo leuk! Het Goed in Assen vind ik zelf erg tegenvallen 🙁 Paar keer geweest maar nooit kunnen slagen.
  Wel hele handige tips!

 • Reply
  Yvonne
  7 december 2017 at 10:37

  Wat een leuke items! Heel zelden kom ik in een kringloopwinkel, maar sommige spullen vind ik dan zo leuk!

 • Reply
  nicole
  7 december 2017 at 10:45

  Een ven de dingen die ik leuk vind aan de kringloop is dat je niet overweldigd wordt door de hoeveelheid keus!

 • Reply
  Kristof
  8 december 2017 at 08:22

  Ga ook graag naar de kringloop maar in Belgie merk ik meer en meer dat de leuke spullen door handelaars opgehaald worden en door hen op de rommelmarkt voor het dubbel van de prijs verkocht worden.
  Volgens mij kopen ze de medewerkers van de kringloop om of zo want vorige keer had ik een item gezien dat men net binnenbracht en men zei dat het gereserveerd was voor iemand. Effectief, die man kwam het halen toen ik er nog bij stond en ik herkende hem van op een rommelmarkt. Een paar weken later zag ik exact hetzelfde gebeuren bij iemand anders met dezelfde persoon.

  Gevolg is dat de ‘normale bezoeker’ enkel nog de echte rommel te zien krijgt.

 • Reply
  Eke
  8 december 2017 at 10:24

  Ik ga echt veel te weinig omdat ik eerlijk gezegd door alle smoezeligheid de mooie items niet zie, haha. Maar ik vind je tips echt heel leuk!

 • Reply
  Saskia
  9 december 2017 at 08:06

  Kringloop, twee keer geweest maar niet zo mijn ding. Maar kan me voorstellen dat andere het helemaal geweldig vinden. Zeg loop ik wel graag rond op een rommelmarkt. Maar vraag me niet waarom.

 • Reply
  Tania
  12 december 2017 at 08:31

  Ik kom eigenlijk nooit bij de kringloopwinkel. Misschien moet ik dat toch maar eens doen

  • Reply
   Heleen
   13 december 2017 at 13:37

   Hey Tania, je moet het natuurlijk maar net leuk vinden, maar ik vond het eerst ook best lastig om door de bomen het bos te zien. Dat is voor veel mensen vaak ook dat wat ze tegenhoud. En als dat het enige is, is het juist misschien wel wat voor je 🙂

 • Reply
  Vera
  18 december 2017 at 08:33

  Goede tips! Hier hebben we ook twee winkels dus zal daar binnenkort wel eens langs gaan. Voorheen kocht ik altijd platen.

 • Reply
  Johanna
  18 december 2017 at 08:46

  wauw, veel fijne tips! Ik ga ook graag langs in de kringwinkel 🙂 soms vind je echt schatten! ik kocht er vb twee heel schattige tsjechische designstoeltjes voor mijn dochter.

 • Reply
  Jantina
  18 december 2017 at 14:14

  Voor de fotoworkshops die ik in mijn fotostudio houd heb ik bij de kringloop een flink aantal verschillende keukenstoelen gekocht. Een beetje verf erop en klaar! Super leuk voor weinig. En je zo belanden die prima-spullen niet op de vuilnisbelt 🙂

 • Reply
  nicole
  19 december 2017 at 08:02

  Een van de dingen die ik ook leuk vind aan de kringloop is dat het assortiment niet zo eindeloos is als in andere winkels. En dat vind ik prettig.

 • Reply
  Daphne
  20 december 2017 at 07:35

  Heel leuk artikel! Soms zijn kringloopwinkels echt overweldigend!

 • Reply
  Marieke
  23 december 2017 at 16:38

  Ik ga zo af een toe naar de kringloopwinkel. Meestal kom ik wel met iets leuk thuis inderdaad. Maar je moet er wel echt tegenaan lopen vind ik.

 • Reply
  nicole
  24 december 2017 at 12:51

  Wat bij mij ook hielp was van te voren boeken lezen over kringloopvondsten. Dat zorgde bij mij als het ware voor een ‘open mind’.

 • Reply
  Karen - Dressing in labels
  24 december 2017 at 14:17

  Vroeger was ik echt geen van van de kringloopwinkel. Ik heb een beetje smetvrees en om dan tweedehands dingen te kopen, zag ik echt niet zitten. Maar met de jaren ben ik daar wat overuit geraakt en mijn vrienden hebben allemaal al zulke toffe spullen gekocht bij de kringloop. Bedankt voor de tips!

 • Reply
  Fleur
  25 december 2017 at 23:45

  Ik ga graag naar de kringloop. Je weet nooit wat je er vind, maar altijd wel wat

 • Leave a Reply