0
Heleen Schrijvershof
Achter de schermen Fotografie Ideeën Uncategorized

Hoe werkt een fotoshoot precies? 6 dingen die je kunt verwachten

Afgelopen kerst kreeg ik van mijn schoonouders een Airfryer cadeau (jeeej voor toffe schoonouders) en daar zat uiteraard een boekje bij van hoe ‘ie werkte. Een heel dun boekje trouwens, want zelfs ik als keukenprinses zonder talent heb er nog niks in verbrand. Of nou ja, m’n zoete aardappel frietjes waren op het randje. Puur uit eigenwijsheid & ongeduld. Dit komt vrij vaak voor trouwens. Vraag maar aan Menno. (die de frietjes trouwens heeft laten liggen, maar daar wil ik het niet meer over hebben)

Goed, instructie boekjes zijn voor mensen van boven de 80 en ik wilde natuurlijk gewoon googlen op: Hoe werkt een Airfryer?

Maar, omdat ik als fotograaf best weleens google op ‘fotoshoot’ kwam Google met een beter passend voorstel: Hoe werkt een fotoshoot?

Ik vroeg me gelijk af of daar geen blogpost van te maken viel. Want: ik krijg best vaak vragen over het verloop en proces van een fotoshoot. Hoe gaat zo’n fotoshoot nu precies? Wat kun je verwachten, hoe werkt het precies en hoe verloopt het?

Dus: vandaag vertel ik je precies wat er gebeurd voor, tijdens en na een fotoshoot.

+ Je kunt deze ideeën natuurlijk ook gebruiken als je zelf foto’s gaat maken voor je website en niet weet waar je moet beginnen.  

Stap 1: Wat wil je bereiken?

Zo snel mogelijk na het eerste mailtje probeer ik erachter te komen wat je precies verwacht van een fotoshoot. Het is heel verleidelijk om gelijk een moodboard te maken, maar eerst wil ik je nog een paar vragen stellen.

Ik vraag dingen als: wat voor soort sfeer heb je in gedachten, wat is je kledingstijl en wat wil je precies bereiken met je fotoshoot?

+ Ook als je foto’s maakt voor jezelf is het belangrijk om deze vragen te stellen: wat is m’n uiteindelijke doel, welke sfeer wil ik neerzetten en hoe zorg ik dat ik overkom zoals ik ben door bijvoorbeeld consistent te zijn in m’n kledingkeuze?

Stap 2: Bepaal de sfeer met een moodboard

Na het stellen van deze vragen hebben we een basis concept in ons hoofd. In deze fase weten we of het een stoere, romantische of minimalistische shoot gaat worden bijvoorbeeld.

Aan de hand hiervan maken we een gezamenlijk moodboard op Pinterest aan. Houd in je achterhoofd dat dit bord een uitgangspunt is. We gaan een fotoshoot neerzetten die past bij jou en het moodboard is een hulpmiddel, niet de leidende factor.

Bij een moodboard geldt: Less is more. Om een sfeer neer te zetten heb je echt geen 100 foto’s nodig. 10 is ruim voldoende.

Op Pinterest vind je een aantal thema moodboard waaruit we vaak werken.

Stap 3: Kleding en locatie

Nadat we de sfeer hebben bepaald gaan we kijken naar kleding en een locatie. In januari komt er ook een blogpost online waarin ik je alles vertel over welke kleding het beste werkt.

Maar de twee belangrijkste dingen zijn: we gaan zorgen dat kleding en locatie passen bij wat je voor ogen hebt. En je moet je er fijn in voelen. Zo simpel is het.

Stap 4: Praktische afspraken op papier

Saaie afspraken = rust aan je hoofd. Heel simpel: ik shoot nooit zonder praktische afspraken op papier.

Mochten er vragen zijn over de afspraken dan hoor ik dat liever vooraf dan achteraf en dit is een mooi moment om belangrijke dingen te bespreken zoals hoeveel foto’s je krijgt en dergelijke.

+ Als je foto’s maakt voor je eigen blog zijn deze afspraken alleen nodig als je werkt met modellen of bedrijven. Ik kan het niet genoeg benadrukken: maak goede afspraken en kijk wat voor jouw blog belangrijk is.

Stap 5: Tijdens de fotoshoot

Tijdens de fotoshoot is m’n eerste prioriteit dat jij je op je gemak voelt. Hiermee beginnen we al door voor de fotoshoot goede afspraken te maken. Tijdens de fotoshoot probeer ik zoveel mogelijk te vertellen over het proces + wat je kunt verwachten.

We kijken ook welke poses het beste bij jou persoon passen en natuurlijk bij de sfeer die we hebben bepaald. Wil je een ontspannen shoot en toch flatteus op de foto? Hier vind je het magazine waarin je alles vind over je fotoshoot en over geloofwaardigheid en poseren op een relaxte manier.

+ Sta je achter de camera en vind je het lastig om mensen op hun gemak te stellen? Dan heb je ongetwijfeld heel veel aan deze online workshop.

Stap 6: Na de fotoshoot

Na de fotoshoot krijg je zo snel mogelijk een Sneak Peek toegestuurd. Daarna krijg je binnen drie weken al je foto’s digitaal toegestuurd. De meeste mensen gebruiken de foto’s vooral digitaal. Wil je ook foto’s laten afdrukken? Ik heb heel fijne ervaringen met ProFotonet en daar verwijs ik je heel graag naar door.

In dit magazine vind je alle informatie die je nodig hebt voor je fotoshoot. Ervaringen, tips over poseren, welke kleding goed werkt en alle andere dingen die je wilt weten.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply