0
Heleen Schrijvershof
Fotografie Fotografie │ Achter de schermen Fotografie │ Voor fotografen Inspiratie Lifestyle

Hoe verdien ik geld als fotograaf? Spoiler: met focus én plezier.

Eén van de meest gestelde vragen die ik via m’n wekelijkse mail krijg is: hoe verdien jij eigenlijk je geld als fotograaf?

Vandaag laat ik je zien wat voor mij heel goed werkt en waar ik me op richt.

Voor mij valt of staat deze vraag met twee andere vragen:

 • Hoe houd je focus op je werk (en dan vooral: op de belangrijke dingen)
 • En hoe je plezier  in je werk houdt terwijl je je focust.

Door focus en lol in m’n werk te combineren heb ik een werkritme gevonden waarin ik precies weet wat m’n volgende stap is, hoe ik dingen moet aanpakken én heb ik enorm veel vrijheid.

Ken jezelf

Deze stappen werken voor mij heel goed. Dat betekent niet direct dat jij je dag en week op deze manier zou moeten indelen.

Ook al doe je er twee jaar over om je eigen ritme te ontdekken: doe het op je eigen manier. Als je dan fouten maakt, zijn het tenminste jouw fouten en zo heb je in ieder geval zoveel mogelijk kans om er iets van te leren.

Persoonlijk weet ik van mezelf dat ik enthousiast ben en (daardoor) nogal ook eens snel afgeleid kan worden van m’n originele plan.

Ik pak dus snel iets op, maar vind het lastiger om dingen langer vol te houden als ik niet direct resultaat zie. Wat wel in m’n voordeel werkt is dat ik niet snel bang ben om iets nieuws uit te proberen en snel goede alternatieven kan bedenken als iets niet gaat zoals ik wil.

Twee hoofdbronnen van inkomen

Mijn businessmodel is zo opgebouwd dat ik twee manieren van inkomen heb

 • Online producten: m’n boek en m’n online workshop
 • Services: fotoshoots en 1 op 1 workshops

Die twee dingen zijn voor mij alle twee even belangrijk, maar hebben wel een heel andere aanpak. Ook zijn ze allebei belangrijk voor het plezier in m’n werk.

Doordat ik online producten heb waar ik qua levering niets meer aan hoef te doen zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik geen projecten hoef aan te nemen die me niet liggen. En als ik alleen maar online producten zou verkopen zou ik het persoonlijk 1 op 1 contact missen en alleen maar achter m’n laptop zitten.

Geld verdienen met fotografie

 • Content = online producten verkopen
 • Pitches = services verkopen

Hier komt het kortgezegd op neer. Als ik online producten wil verkopen richt ik me op content en als ik services wil verkopen moet ik pitchen. Dit is een beetje kort door de bocht, want ik heb ook klanten die me hebben gevonden via content, maar dit is waar het meestal op neer komt.

Focus

Om de focus te houden heb ik voor mezelf een plan opgesteld waarin ik precies weet wat ik moet doen terwijl ik in dat plan ruimte overhoudt om te experimenteren.

Dat is voor mij de gouden regel: marge voor plezier inbouwen in m’n plan. Ik ben niet iemand die heel gemotiveerd wordt door alleen een bedrag aan te geven dat ik wil verdienen.

Ik ben op dat gebied een fan van het uitgangspunt van het boek: The Desire Map. Weet hoe je je wilt voelen en richt je daarop.

Ik weet wat ik nodig heb, ik weet wat ik daarvoor moet doen & ik weet hoe m’n ideale week eruitziet. Dat is mijn motivatie. Focus en plezier.

Dit is op dit moment een overview van de focus die ik heb in 2018:

Focus 2018 (1)

Ik ben dus elk moment dat ik aan het werk ben, bezig met één van deze drie pijlers: content, pitch & promo of foto’s.

Als ik drie uur op een dag zou hebben heb ik één uur voor elk onderdeel. Zo simpel is het.

Indeling

De tijdsverdeling die daarbij hoort ziet er zo uit:

Focus - planning - branding 2018

Als ik met onderdeel promo bezig ben, ben ik één van deze onderdelen aan het doen. Alles moet een keer gedaan worden en zo zorg ik ervoor dat ik niet een hele ochtend op Pinterest zit, terwijl ik vergeet pitches te sturen.

Plezier in alles wat ik doe

Naast focus is plezier dus heel belangrijk. Dit houdt voor mij in dat ik alleen maar producten maak waar ik echt blij van wordt. Dat ik alleen maar met mensen werk waar ik blij van wordt. En dat ik alleen maar pitches schrijf waar ik achter sta naar ondernemers en bloggers waar ik blij van wordt.

Wat ik de afgelopen jaren wel geleerd heb is dat alles wel een keertje saai wordt als je het te lang of teveel doet. Na een hele dag shooten ben ik moe en wil ik alleen maar Netflixen. Een hele dag op Pinterest is ook echt niet zo leuk als het klinkt.

Als ik het op deze manier verdeel heb ik in mijn workflow dus eigenlijk niets waar ik echt een hekel aan heb. Pitches klinken misschien intimiderend, maar als je je bedenkt dat ik me eigenlijk alleen maar voorstel aan toffe mensen met een mooi product klinkt het al heel anders.

Hoe ik toffe mensen pitch heb ik in de loop van de tijd helemaal gepersonaliseerd. Dit is het framework dat ik altijd aanhoud.

Ik kan me ook echt verheugen op een plan dat ik nu in m’n hoofd heb om meer kringloop gerelateerde dingen te doen met m’n content. Maar het overkomt me nu niet meer zo snel dat ik daar dan de hele week aan werk en er de volgende week achter kom dat ik de hele week geen contact heb gezocht met ondernemers waardoor de agenda opeens leeg is.

Jezelf weer in het zadel helpen

Een plan hebben zorgt er niet voor dat je elke dag staat te popelen om te beginnen. Soms valt de boekverkoop een weekje tegen of heb ik een slechte dag gewoon omdat ik een slechte dag heb.

Het idee is dat ik de volgende dag (of week) weet waar ik moet beginnen om mezelf weer in het zadel te helpen. Dat je niet met je handen in het haar zit omdat je steken hebt laten vallen of omdat je kind ziek is geworden.

Dit plan helpt me herinneren aan alle facetten die belangrijk voor mij zijn. Niet omdat iemand op internet heeft gezegd dat dit is hoe het moet.

Wat jij hier mee kunt

Dit is mijn persoonlijke aanpak. Het kan dus heel goed zijn dat jij ontzettend gemotiveerd wordt van bedragen alleen. Of kun je je niet voorstellen dat ik ook weleens liever bij de kringloop ben in plaats van op Pinterest of Instagram.

Ik hoop dat je voor jezelf kunt bepalen wat voor jou belangrijk is en wat kunt doen om je focus en plezier te bewaken in je werk.

Stel jezelf deze vragen:

 • Wat zijn m’n doelen?
 • Wat ben ik bereid daarvoor te doen?
 • Komt dat overeen met wat ik daadwerkelijk kan doen op een dag?
 • Moet ik afleiding elimineren om focus terug te krijgen?
 • Is er in dit plan ruimte voor plezier?

Ik hoop dat je iets hebt aan hoe ik mijn tijd indeel en daardoor m’n geld verdien als fotograaf. Heb je hier vragen over, of over fotografie in het algemeen? Laat gerust een comment achter of stuur me een persoonlijk berichtje.

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Xarifa
  14 maart 2018 at 16:28

  Zo doe ik het ook ongeveer!

 • Reply
  karin
  14 maart 2018 at 18:19

  interessant om te lezen!

 • Reply
  Marije
  14 maart 2018 at 19:18

  Interessant om te lezen wat jouw persoonlijke aanpak is. Ruimte en plezier vind ik ook een belangrijk aspect.

 • Reply
  Fleur
  14 maart 2018 at 21:54

  Wat een inspirerende blog! Ik doe zeker iets wat ik leuk vind, maar ik heb niet zo’n duidelijk plan

 • Reply
  Frederique
  15 maart 2018 at 12:18

  Ik vind het heel mooi om te zien dat je je kennis en ervaring zo met je lezers deelt. Dat is een mooie eigenschap 🙂

 • Reply
  Jessica
  15 maart 2018 at 14:22

  Wat gaaf om te lezen! Klinkt als een ontzettend toffe job. En je fotografie is prachtig! 😀

 • Reply
  Charlotte
  16 maart 2018 at 21:27

  Wat leuk om te lezen en te zien dat je zo n vast omlijnd plan heb

 • Leave a Reply