0
Heleen Schrijvershof
Ik ga op reis en neem m'n spiegelreflex niet mee-6
Compositie Fotografie

Ik ga op reis… en neem m’n spiegelreflex niet mee

Al een beetje zin in de vakantie?

En… heb je al zin om na je reis met heel veel toffe foto’s thuis te komen zónder je spiegelreflex camera mee te sjouwen?

Confession: ik gebruik mijn spiegelreflexcamera alleen maar voor shoots. Voor de rest komt hij m’n tas niet uit.

Dus ook niet als ik op reis ga en verwacht mooie dingen tegen te komen. Juist dan laat ik ‘m lekker thuis.

Ik ga op reis en neem m'n spiegelreflex niet mee-4

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb op reis geen zin in nog meer gesleep met dingen die ik niet nodig heb. Of ik nu drie weken op vakantie ga of een stedentripje in Nederland doe, ik neem precies mee wat ik nodig heb en het liefst niets meer.

Als je op Pinterest of Instagram kijkt zien al die reisfoto’s er natuurlijk supertof uit. Goeie foto’s zijn leuk om te hebben, maar ook gewoon fijn om te maken.

Het gevoel dat je echt kunt overbrengen wat jij gezien hebt en vooral ook: hoe jij het gezien hebt.

Maar… daar heb je dus geen spiegelreflex voor nodig.

Het kan heel goed met je telefoon of je compact camera.

Ik ga op reis en neem m'n spiegelreflex niet mee-50

Ik ga je in dit ebook laten zien hoe je betere foto’s maakt als je op reis bent. Of dat nu een stedentripje in Nederland is, of een wereldreis van een paar maanden. 

Ben je op zoek naar gemak en lol tijdens het maken van je foto’s?

Dan is : Ik ga op reis en neem m’n spiegelreflex niet mee op jouw lijf geschreven.

Het boek kopen doe je hier

Wat staat er allemaal in het boek?

 • Pak je foto’s van je laatste vakantie erbij en kijk wat je wilt verbeteren
 • Vragen om erachter te komen wat jij belangrijk vind en wat vooral niet
 • Inspiratie opdoen op een manier waar jij echt iets aan hebt
 • Praktische manieren om alvast ideeën op te doen voor je reis
 • Nadenken over wat je uiteindelijk met je foto’s wilt gaan doen
 • Tips over je instellingen (of hoe je omgaat met het gebrek aan instellingen)
 • Waarom compositie zo belangrijk is bij je reisfoto’s
 • Wat compositie precies is + we bespreken deze regels:
 • De regel van derden
 • Kaders
 • Verschillende hoeken en afstanden
 • Achtergrond
 • Negatieve ruimte
 • Groeperen

En verder:

 • Symmetrie
 • Rechte horizon
 • Horizontale of verticale foto’s
 • Series maken
 • Selfies
 • Tips voor het selecteren van je foto’s
 • Waarom het zo tof is om ook echt iets met je foto’s te gaan doen.

En als laatste een (printable) checklist die je als spiekbriefje kunt gebruiken als je op reis bent.

Digitaal of op papier?

Voor dit boek hoef je de deur niet uit, want je krijgt direct na aankoop een download link met een PDF. Ik heb ervoor gezorgd dat de checklist heel makkelijk printable is.

Het boek kopen doe je hier

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Kiki Multem
  21 juli 2017 at 17:48

  Oh ik kan niet zonder mijn spiegelreflex hihi!

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:48

   Wat jou blij maakt haha. Gewoon lekker met je spiegelreflex werken dan toch? Maar alsnog is het belangrijk om goed over je compositie na te denken 🙂

 • Reply
  Krystle
  21 juli 2017 at 18:28

  Ik maak altijd foto’s met mijn telefoon. Ik vind dat gesleep met een camera ook niks.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:49

   Lekker makkelijk toch? Je hebt ‘m toch waarschijnlijk altijd bij je 🙂

 • Reply
  Jill
  22 juli 2017 at 00:19

  Grappig. Ik neem ook niet meer mee dan ik nodig heb. Foto’s maken op mijn iPhone volstaan prima. Een keer camera meegenomen en toen helaas gestolen. Gelukkig maken de telefoons wel mooie foto’s tegenwoordig, maar toch snak ik weer naar een camera. Je kan daar zoveel meer mee

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:46

   Je kunt met een camera inderdaad meer instellen. Misschien een tussenweg en voor een goede compact camera gaan?

 • Reply
  nicole
  22 juli 2017 at 04:57

  Ik maak foto’s mijn iPhone5c moet ik bekennen. Een echt goede camera heb ik eigenlijk niet.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:46

   Prima toch? Als je ermee kunt werken en er slim gebruik van maakt.

 • Reply
  Mylou
  22 juli 2017 at 09:50

  Mijn telefoon maakt helaas echt geen goede foto’s en een kleinere camera heb ik niet, dus ik ben wel een spiegelreflex-sleper. Laatst was ik op stap, zonder spiegelreflex, en keek ik later de foto’s terug die ik met mijn telefoon had gemaakt. Echt zo’n slechte kwaliteit, gewoon zonde.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:45

   Het is wel fijn als je een beetje fatsoenlijke foto’s kan maken inderdaad. Maar je kunt al best veel bereiken door op compositie te letten (ook al is dat misschien bij een echt slechte camera niet genoeg)

 • Reply
  Fie, hola nova
  22 juli 2017 at 10:26

  Ik maak altijd foto’s met mijn telefoon, ik droom van een iPhone 7 plus… die schijnen enorm mooie foto’s te maken, al zal een spiegelreflex vast nog beter zijn… ik zie het gewoon niet zitten zoiets mee te zeulen.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:43

   Een mooie droom haha. Maar wees niet bang: in de tussentijd kun je mooi oefenen met wat je hebt, dus ik zou me er niet door laten tegenhouden.

 • Reply
  Eke
  23 juli 2017 at 11:44

  Ik heb er nog niet zolang een, maar hij gaat niet mee op mijn volgende tripje. Ik ben veel te bang dat hij gerold word of dat ik hem ergens vergeet. Telefoon volstaat dan even 🙂

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:43

   Hey Eke, dat is inderdaad een afweging waar ik zelf eigenlijk geen rekening mee houdt, maar er wel voor kan zorgen dat je minder van je reis geniet. Lekker (slim) gebruik maken van wat je hebt inderdaad.

 • Reply
  TypischKim
  23 juli 2017 at 13:52

  Ik maak altijd foto’s met mijn iPhone. Die heb ik toch altijd bij me.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:42

   De beste camera is degene die je bij je hebt zeggen ze toch weleens? Ik ben het helemaal met je eens.

 • Reply
  Linda | travellersoftheworld
  23 juli 2017 at 13:57

  Ik neem niet meer mee dan nodig is, maar je spiegelreflex thuis laten snap ik echt niet. Je houdt van fotografie, dus waarom zou je genoegen nemen met minder? Voor op reis heb ik een redelijk all round lens en dat zorgt ervoor dat het gesleep meevalt. In Italië was mijn camera gestolen en moest ik het doen met een compact camera, wat heb ik gebaald zeg. Mijn reisfoto’s waren beduidend minder mooi en de mogelijkheden ook veel beperkter. Alleen fotograferen met een telefoon vind ik al helemaal zonde. Je maakt zo’n reis maar een keer, dan wil je die mooi vastleggen ook. Ik vind het het gesleep echt 100% waard en raad mensen met een spiegelreflex ook altijd aan om hem gewoon mee te nemen, want een spiegelreflex maakt nou eenmaal mooiere foto’s dan een compact camera of telefoon.

  • Reply
   Heleen
   25 juli 2017 at 18:41

   Hey Linda,
   Bedankt voor je reactie. Ik ben zeker blij met de meerwaarde die een spiegelreflex heeft op een telefoon of compact camera. Maar voor mij persoonlijk dan wel vooral tijdens een fotoshoot. Omdat ik dan de manuele stand gebruik omdat ik alles wil controleren. Het gebruiksgemak van een telefoon of compact camera weegt dan gewoon zwaarder. Ook omdat ik wel genoeg dingen kan instellen die ik belangrijk vind. Dat is uiteraard mijn persoonlijke manier van werken.
   Omdat ik weet dat heel veel mensen die mijn blog lezen helemaal geen spiegelreflex gebruiken heb ik willen laten zien dat je heel goed kunt zonder. Dat het niet zo is dat je zonder fancy camera opeens geen goede foto’s meer zou kunnen maken.
   Juist door gebruik te maken van compositie kun je heel veel bereiken.
   En al begrijp ik dat iedereen een persoonlijke voorkeur heeft en afwegingen maakt, met de laatste zin: “want een spiegelreflex maakt nou eenmaal mooiere foto’s dan een compact camera of telefoon” ben ik het niet eens. Omdat ik ervan overtuigd ben dat de camera de foto niet maakt, maar de persoon die de camera inzet zoals hij/zij dat voor zichzelf fijn vind.

  Leave a Reply