0
Heleen Schrijvershof
Heleen Schrijvershof
Inspiratie Lifestyle

Dingen die ik vooral niet meer ga doen dit jaar: goede voornemens 2.0

De goede voornemens vliegen je om de oren deze januari. Zelf zie ik september altijd meer als een moment om met een frisse start te beginnen, toch heb ik me dit jaar weer een aantal dingen voorgenomen. En omdat ik mezelf zo ondertussen een beetje ken doe ik dat niet aan de hand van veel te ambitieuze voornemens maar meer aan de hand van wat ik vooral niet meer wil. Zodat ik op die manier meer ruimte overhoud voor wat ik wél graag wil.

Ik ken mezelf – en dat is best handig  –

Voornemens zijn leuk en aardig, maar ik merk vaak dat ik ze maak of heb gemaakt omdat ik ergens ontevreden over was. Nu is dat soms natuurlijk een prima motivatie, maar over het algemeen word ik meer gemotiveerd door een leuk vooruitzicht dan een – meestal een beetje bozig – voornemen uit frustratie.

Ik ben een mens met fases. Zo, dan weet je dat ook gelijk weer. Ik kan in januari elke dag naar de kringloop willen en dan in februari helemaal niet gaan. Vroeger vond ik dat altijd een heel nare eigenschap van mezelf. Een beetje flierefluiterig ofzo.  Dat is natuurlijk ook een gevaar in zo’n instelling, maar tegenwoordig maak ik me er niet meer zo druk om.

En dat is eigenlijk gelijk m’n eerste voornemen: ik maak me er niet meer zo druk om. Het afgelopen jaar heb ik daar al flink mee geoefend en ik kan het je zeker aanraden.

Jezelf constant verbeteren: dikke bullshit

Jezelf verbeteren? Beter worden waar je goed in wilt worden, jezelf uitdagen, slechte gewoontes afleren of een beetje structuur aanbrengen in de chaos: ik ben de laatste die je tegenhoudt. Maar jezelf constant verbeteren? Ik heb wel wat beters te doen.

Credits – waarschijnlijk, want met memes weet je het nooit- 

Doorgaan met waar ik nu al mee bezig was

Dit jaar heb ik voor het eerst het gevoel dat ik in essentie eigenlijk alles al heb wat ik nodig. Dat als ik nog wat wil ik alleen nog maar een beetje hoef te tweaken. En dat gevoel is echt heel fijn. Waarom zou ik daar nog iets groots aan willen veranderen?

Misschien dat ik nog iets vaker dankbaar zou kunnen zijn?

Waar ik ‘vroeger’ heel veel inspiratie haalde uit het leven van anderen (waar op zichzelf niks mis mee is) heb ik steeds vaker het gevoel dat ik eigenlijk niet iets heel anders zou willen dan wat ik nu doe en heb.

Ik kan steeds meer gewoon verder uitbouwen op wat ik nu aan het doen ben. M’n boek en workshop lopen super lekker. Het enige dat ik daarvoor hoef te doen is nog meer van hetzelfde. Al het echt harde werk heb ik de jaren hiervoor al gedaan. Nu kan het leuke gedeelte beginnen.

Maar: moet er dan niet meer gewerkt worden?

Ja natuurlijk moet ik nog wel werken. Maar alleen nog maar op mijn voorwaarden. Voorwaarden over de dingen waar ik controle over heb dan tenminste. De soorten shoots die ik doe, de hoeveelheid tijd die ik bereid ben op social media door te brengen, de hoeveelheid mails en blogposts die ik daarvoor moet schrijven.

Natuurlijk gebeurt er soms iets wat ik niet had voorzien. 30 december lag m’n website er nog uit omdat ik teveel bezoekers had gehad deze maand. Dat is natuurlijk een luxeprobleem, maar wel eentje die ik op moest lossen.

Het uitgangspunt is simpelweg veranderd

Wat bepaald dan of iets een goed voornemen is? Je kunt moeilijk alleen maar dingen doen die leuk zijn.

Voor mij heeft het te maken met of ik er uiteindelijk blij mee zal zijn. Dus nee, als ik elke ochtend een rondje ga fietsen heb ik daar heus geen zin in. Maar ik doe het (meestal) toch wel omdat ik weet dat ik er uiteindelijk heel blij van wordt.

Als ik weet dat ik in januari niet kan doorgaan met het eten van dezelfde hoeveelheden snacks als ik in december heb gedaan probeer ik die keuze te maken vanuit een positief gezichtspunt: ik wil graag heel veel video’s maken dit jaar en als ik die aan het editen ben wil ik trots zijn op hoe ik eruit zie.

In plaats van: er moet en zal 7 kilo af.

Als ik de keuze heb gemaakt om m’n telefoon tijdens het eten echt weg te leggen, Instagram en Facebook én m’n werkmail van m’n telefoon af te halen is dat niet uit het gevoel van: en nu moet het maar eens afgelopen zijn. Maar meer vanuit het gevoel dat ik de afgelopen dagen al heb gevoeld: jeetje, er is echt niks meer op m’n telefoon te beleven: dat is lekker rustig!

En als je dan op vastgestelde tijden je mail opent en een paar toffe comments, bestellingen of goeie vragen voorbij ziet komen is dat zoveel fijner!

Ik neem mezelf gewoon voor dat ik op deze manier m’n doelen bereik

‘Succes is what you make of it

Ik zie zoveel grote namen voorbij komen die aangeven dat ze het even helemaal gehad hebben. Mensen die bijna tegen een burn-out aanzitten of die hebben overwonnen. Als ik al die voorbeelden zie: is het dan niet mijn verantwoordelijkheid om iets te doen met die les die zij met ons delen?

Zou het misschien mogelijk zijn om de dingen die zij hebben bereikt -inclusief burn-out – op een iets kleinere schaal te bereiken, op mijn eigen manier – zonder burn-out-? Ik ga er gewoon voor.

Als ik mezelf nu gewoon voorneem dat dit is hoe ik het ga doen: relaxed, vol vertrouwen en vooral met heel veel lol. Wie houdt me dan nog tegen? Eigenlijk alleen het gedeelte in mij dat denkt: nou, toevallig kun je alleen maar succes hebben als je keihard werkt, alles opgeeft, elke avond werkt, shoots doet die vooral heel veel geld opleveren, elke 10 minuten aanwezig bent op Instagram.

Nou, toevallig ben ik mooi uitgekeken op dat stemmetje. Ik doe het tenslotte al een poosje op de andere manier en ik heb meer boeken en workshops verkocht als ooit. Toevallig.

Wat neem jij jezelf voor dit jaar? Laat het me weten in de comments en als je durft: laat me ook jouw voorwaarden weten.

Een heel fijn 2018 met heel veel relaxte succesmomenten toegewenst.

♥ Heleen

 

Betere foto's = een betere website

neem een kijkje in de gratis bibliotheek vol extra tips, schema's, checklists en voorbeelden.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Elke week krijg je van mij extra tips, goodies, visuals, verhalen of opdrachten die je niet op de blog leest. Spam? Dat is zo 2010!

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl
  7 januari 2018 at 09:05

  Mooi stuk! Ik heb besloten dit jaar de uitdaging met mezelf aan te gaan, te kijken waar ik mezelf nog in belemmer en dat aan te pakken. Niet omdat ik mezelf niet goed genoeg vind op deze manier, maar omdat ik eigenlijk gewoon geen zin meer heb om rekening te houden met beperkingen die ik óf mezelf opleg, of waarvan (ik denk dat) de maatschappij me ze oplegt. Ik wil ontdekken wat mijn eigen pad is en daarvoor gaan. Niet per se meer en harder werken en altijd druk zijn, maar liever slimmer werken aan de dingen die ik echt belangrijk vind.

  • Reply
   Heleen
   7 januari 2018 at 19:16

   Klink als een heel fijn plan! Getuigd ook van zelfkennis en ik ben overtuigd dat daar uiteindelijk alles mee begint

 • Reply
  nicole
  7 januari 2018 at 09:43

  LOL. Heerlijk dat je niet meer steeds jezelf wilt verbeteren. Ik word daar soms ook moe van! Verfrissend!

  • Reply
   Heleen
   7 januari 2018 at 19:14

   Ja inderdaad. En wanneer is het dan precies af? Ik ben er een beetje klaar mee 🙂

 • Reply
  Lisanne
  7 januari 2018 at 13:12

  Wat een super goed stuk. Een feest der herkenning!

  • Reply
   Heleen
   7 januari 2018 at 19:14

   Thanks! Goed om te horen 🙂

 • Reply
  Tania
  7 januari 2018 at 15:07

  Ik heb geen voornemens dit jaar want ik maak ze toch nooit waar

  • Reply
   Heleen
   7 januari 2018 at 19:13

   Als je er zelf maar blij mee bent, toch?

 • Reply
  Debbythechocoholic
  7 januari 2018 at 16:12

  Goed dat je dit jaar lekker je ding gaat doen zonder jezelf te willen verbeteren. Ik ben ook zo iemand met fases, dus ik neem het leven gewoon zoals het komt.
  Op zich doe ik niet mee aan goede voornemens, maar als ik er dan toch één moet kiezen zal ik gaan voor: me minder laten doen en minder snel dingen aantrekken.

  • Reply
   Heleen
   7 januari 2018 at 19:13

   Ja toch? Fases hebben ook een heel handige en relaxte kant haha. Klinkt als een goed idee om te gaan uitvoeren dit jaar!

 • Reply
  Fleur
  8 januari 2018 at 12:24

  Ik ga het huishouden (met name de was) beter organiseren. Ik wil het washok opruimen en daar een walkinclosed voor de meiden van maken. Nu blijven de kleren ook vaak liggen op de wasmachine (wel opgevouwen) maar dan kan ik ze ook meteen in de kast leggen

  • Reply
   Heleen
   12 januari 2018 at 10:31

   Klinkt als een prima plan! 🙂 Meestal zijn het de kleine dingen die het doen

  Leave a Reply